Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak met zonnepanelen

Wil je zonnepanelen, maar ook een groendak? Dan is een sedumdak met zonnepanelen de perfecte oplossing. Een sedumdak is een extensief groendak met vetplanten. Je verliest geen ruimte op je dak, want sedumbedekking kan zelfs onder je zonnepanelen groeien. Voordelen, prijzen en meer informatie over zonnepanelen op een sedumdak ontdek je in dit artikel.

Ga snel naar:
Wat zijn de voor- en nadelen?
Kosten zonnepanelen en sedumdak
Aandachtspunten bij zonnepanelen op sedumdak
Onderhoud sedumdak met zonnepanelen
Stappenplan plaatsing door expert
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Kan je zonnepanelen plaatsen op een sedumdak?

Ja, dat kan! Sterker nog, een sedumdak is beter voor het rendement van je zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt dat zonnepanelen het hoogste rendement behalen bij een buitentemperatuur van ongeveer 26°C. Daarna daalt hun maximale rendement. Op hete zomerdagen bedraagt de oppervlaktetemperatuur van een dak met een zwarte dakbedekking wel 70 à 80°C.

Een sedumdak zorgt dan voor de nodige verkoeling. In de zomer helpt het je zonnepanelen koel te houden en zorgt het ervoor dat je installatie beter werkt. Sedum is een stevig soort plant en heeft maar weinig onderhoud nodig. Sedum kan ook onder je zonnepanelen overleven. Sommige sedumplanten doen het zelfs beter in de schaduw.

Wil je jouw dak ook omvormen naar een sedumdak met zonnepanelen? Dan heb je een dubbel zo ecologisch dak. Je geeft terug aan de natuur met je groendak en je produceert je eigen groene elektriciteit met zonnepanelen. Vind de beste aannemer voor jouw klus via ons offerteformulier. Ontvang offertes van verschillende dakdekkers in je regio!

sedumdak met zonnepanelen

 

Voor- en nadelen van zonnepanelen op extensief groendak

Het samenbrengen van zonnepanelen en een sedumdak heeft voornamelijk voordelen. Wat kan je verwachten bij deze combinatie?

 

 • Hoger rendement: bij hele hoge temperaturen haal je met een sedumdak meer uit je zonnepanelen, aangezien deze niet goed functioneren als ze te heet worden. Een sedumdak is 2x koeler dan een zwart of donker dak (bijvoorbeeld bij bitumen of EPDM).
 • Meer biodiversiteit: sedum kan groeien onder je zonnepanelen. Sommige vetplantjes doen het zelfs beter in de schaduw. Op die manier maak je gebruik van meer soorten planten. Dit zorgt voor een grotere natuurlijke biodiversiteit op je dak.
 • Langere levensduur zonnepanelen: de lagere omgevingstemperatuur van een sedumdak zorgt voor minder slijtage aan je zonnepanelen. Oververhitting kan op lange termijn veel schade aanrichten aan je installatie. Op zonnige dagen kunnen je panelen wel tot 80 graden warm worden. Bij een sedumdak is dit maximaal 40°C.

 

 • Zwaar: de combinatie van een groendak en zonnepanelen is vrij zwaar. Je moet zeker zijn dat je dak dit gewicht aankan. . Een expert analyseert zeker je dak voor hij aan deze installatie begint.
 • Grotere investering: een sedumdak en zonnepanelen tegelijkertijd plaatsen kost veel geld. Je krijgt natuurlijk veel terug van deze investering, maar je moet wel het budget hebben om eraan te beginnen. Tip: je kan ook eerst je sedumdak plaatsen en later nog je zonnepanelen.

 

Kosten zonnepanelen en sedumdak

De kosten voor een sedumdak met zonnepanelen variëren natuurlijk gebaseerd op de grootte van je dak en wat je precies kiest. Hieronder vind je de richtprijzen voor beide klussen:

 • Sedumdak: de gemiddelde kosten liggen tussen de €40 en €100 per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Zonnepanelen: je betaalt gemiddeld €2.500 à €8.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Op zoek naar een prijs op maat voor jouw zonnepanelen en je sedumdak? Vergelijk de prijzen en diensten van verschillende experts. Zo krijg je de beste aanbieding voor jouw klus. Ontvang gratis offertes van meerdere specialisten via onze offerteservice!

 

BELANGRIJK: je hebt verschillende aannemers nodig

De meeste bedrijven specialiseren zich in dakbedekking óf zonnepanelen. Weinig aannemers zullen beide klussen aannemen. Je zal dus bij verschillende experts offertes moeten aanvragen. Je kan tijdens de aanleg van je sedumdak wel de specialist waarschuwen dat je hierna zonnepanelen wenst te zetten. Zo is je dak optimaal voorbereid op de zonne-installatie!

 

Aandachtspunten bij zonnepanelen op sedumdak

De combinatie van een sedumdak met zonnepanelen is erg voordelig. Maar de plaatsing moet wel correct en efficiënt verlopen. Er zijn enkele dingen die jij en je aannemer daarom in het achterhoofd moeten houden. De voornaamste aandachtspunten:

 

 • Stevigheid dak: zowel zonnepanelen als een groendak kunnen heel wat wegen. Daarom moet een expert bepalen of je dak stevig genoeg is om alles te kunnen dragen zonder problemen in de toekomst.
 • Hellingsgraad dak: de combinatie is vooral geschikt voor platte daken en licht hellende daken. Bij sterk hellende constructies zijn een sedumdak en zonnepanelen niet aangeraden.
 • Volgorde plaatsing: we raden aan om eerst je sedumdak te laten plaatsen en dan pas je zonnepanelen. Deze volgorde is makkelijker in aanleg. Zo hoeft de expert niet onder of rond je zonnepanelen te werken. Daarnaast is het beter voor de waterdrainage en het substraat. Zo is de dakbedekking beter beschermd en profiteer je van het waterbufferende vermogen van het sedumdak.
 • Wortelwerende laag: voor elk type groendak is een wortelwerende laag belangrijk. Diepere wortels kunnen schade en lekkages veroorzaken in het dak. Zo’n wortelwerende laag ziet eruit als een soort folie of mat.

TIP: zoek een betrouwbare aannemer die bekend is met al deze aandachtspunten. Al deze punten zijn uiteindelijk dingen waar de specialist op moet letten. Daarom is het essentieel dat je een goede aannemer inschakelt. Kom nu in contact met betrouwbare experts in je buurt!

 

sedumdak en zonnepanelen

 

Hoeveel onderhoud heeft een sedumdak met zonnepanelen?

Over het algemeen vergt een sedumdak met zonnepanelen niet heel veel onderhoud. De combinatie zorgt niet voor meer onderhoud dan een sedumdak of zonnepanelen apart. Wat mag je verwachten?

 • Bewateren: normaal hoef je je sedumdak geen extra water te geven. Vetplantjes zijn vrij goed bestand tegen droogte. Enkel tijdens heel lange droge periodes moet je hieraan denken. Is je sedumdak net aangelegd? Dan hebben de plantjes ook wat extra bewatering nodig om goed vast te groeien.
 • Sedumdak bemesten en schoonmaken: elke 6 maanden onderhoud is wel noodzakelijk voor de gezondheid van je groene dak. De belangrijkste taken zijn het bemesten van je planten en het schoonhouden en controleren van de grindstrook en afvoer. Dit onderhoud doe je bij voorkeur eind april en eind september.
 • Zonnepanelen schoonmaken: je zonnepanelen moet je jaarlijks (laten) schoonmaken voor een optimaal rendement. Dit laat je het best in het begin van de lente doen, wanneer de zon weer begint te schijnen. Zo haal je het meeste uit je zonnepanelen.
 • Bomen: staan er veel bomen rondom het dak? Dan moet je oppassen voor bladeren in de dakgoot en ze op tijd opruimen. Daarnaast heb je ook een hogere kans op onkruid tussen de sedumplanten en de grindstrook. Verwijder het onkruid dan wat vaker. Zo voorkom je dat de ongewenste planten je dak overnemen. Als je een moeilijk bereikbaar dak hebt, raden we aan een professional aan te spreken.

 

Hoe gaan specialisten te werk bij de plaatsing?

De installatie van je sedumdak met zonnepanelen zal gebeuren zoals in het stappenplan hieronder. Heb je al een sedumdak of zonnepanelen? Geen zorgen, je kan alles nog altijd laten aanleggen. Vergeet niet: je kan altijd terecht bij een expert voor gericht advies.

 

 1. Analyse & inspectie dak

  Over het algemeen kijkt de aannemer of je dak geschikt is voor zonnepanelen én een sedumdak. Is je dak stevig genoeg? Is de hellingsgraad niet te groot? Zijn er huidige defecten aan het dak die hersteld moeten worden?

 2. Plan opmaken

  De specialisten zullen met jou bespreken wat je wil doen met je dak en dan een plan opmaken. Je dakdekker bespreekt met jou bv. welke soorten en kleuren sedumplanten je wil en of de vetplanten ook onder je zonnepanelen moeten groeien.
  Je zonnepanelen specialist overlegt met je over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel vermogen je huishouden nodig heeft of welke richting en hellingsgraad je zonnepanelen nodig hebben.

 3. Sedumdak aanleggen

  Je dakdekker legt je sedumdak aan met sedummattensedumtrays of sedumpluggen. De prijs van deze opties is ongeveer hetzelfde. Enkel de manier van aanleggen is anders. Hierbij let de specialist ook op of er extra versteviging nodig is. Dit komt voornamelijk voor bij schuine daken en zorgt ervoor dat de planten niet verschuiven.

 4. Zonnepanelen installeren

  Een zonnepanelen expert zal de draagstructuur plaatsen, zonnepanelen bevestigen en je elektrische installatie in orde brengen (omvormer en bekabeling). Bij de meeste installaties zullen je zonnepanelen ook gekoppeld worden aan een app. Zo kan je de opbrengst van je panelen altijd opvolgen.

Laat je sedumdak en zonnepanelen door experts plaatsen. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende professionals. Zo bepaal je zelf wie het beste aanbod heeft voor jouw dakwerken. Kom in contact met experts in je regio via het offerteformulier hieronder.

 

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers