Sedumdak kopen
Wil je jouw dak een natuurlijke uitstraling geven, je energiekosten doen dalen en het milieu een stevig handje helpen? Dan is een sedumdak kopen een uitstekend idee. Maar waarmee moet je rekening houden als je zo’n groendak aanlegt? Op welke gemiddelde prijs per m² mag je rekenen? En is doe-het-zelven een goede keuze of niet? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Welk sedumdak kopen?
Sedumdak kopen: kosten
Mogelijke valkuilen
Vraag vrijblijvend offertes aan
Sedumdak kopen? Volg deze stappen…
Wil je graag een sedumdak aanleggen? Om de juiste keuzes op jouw maat te maken, hou je best rekening met de volgende factoren:
- STAP 1 = Bepaal je budget: de kosten voor een sedumdak kunnen behoorlijk verschillen naargelang de opbouw, het type vegetatielaag, of je gaat doe-het-zelven of niet, … Daarom leg je best eerst je budget vast. Samen met een groendakspecialist kan je dan kijken wat je mogelijkheden zijn binnen dat budget.
- STAP 2 = Kies je type sedumdak: je kan kiezen voor sedumstekken in je substraatlaag, maar er bestaan ook volgroeide sedummatten en sedumcassettes. Deze opties hebben allemaal hun kenmerken en voor- en nadelen. Verder lees je meer over deze types sedumdaken.
- STAP 3 = Beslis of je een vakman inschakelt: heb je een plat dak en ben je handig aangelegd? Dan is een sedumdak kopen en zelf plaatsen zeker een optie. Wil je 100% zeker zijn van een optimale plaatsing met hoogwaardige materialen en beplanting? Dan schakel je beter een vakman in.
- STAP 4 = Geef je gedroomde sedumdak vorm: er bestaan wel 400 à 500 verschillende types sedum. Kijk dus goed welke vetplantjes jij mooi vindt, welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw dakoriëntatie, … Door goed te kijken en te vergelijken, stel je je ideale plantenmix samen.
BELANGRIJK: wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Vraag dan eerst advies aan een ervaren groendakspecialist. Die analyseert jouw dak grondig en stelt dan een oplossing op maat voor. Kom hier in contact met meerdere groendakspecialisten!
Welk sedumdak kopen?
De onderlagen van een groendak zijn doorgaans dezelfde: wortelwerende laag (bv. EPDM), drainagelaag, filterlaag, substraatlaag, … Het verschil zit vooral in de bovenste vegetatielaag. Je kan kiezen uit de volgende vormen van sedumbeplanting:
1. Groendak kopen met sedumstekken of -pluggen
Je kan ervoor kiezen om sedumscheutjes in je substraatlaag te (laten) strooien. Die aanplanting gaat relatief snel en is ook budgetvriendelijk. Alleen heb je wel een portie geduld nodig. Het duurt namelijk 2 à 3 jaar voor je dak volledig volgroeid is met sedumplantjes. Een andere optie is om sedumplantjes met een kleine wortelkluit 1 voor 1 in het substraat te planten. Het aanleggen met zulke pluggen gaat trager, maar je hebt wel sneller een prachtig resultaat.
Een goede keuze als… je de kosten wil beperken, je ermee kan leven dat je dak niet direct volgroeid is, …
2. Groendak kopen met sedummatten
Sedummatten zijn voorbegroeide kokosmatten met meerdere soorten sedums. Die bestaan in verschillende formaten en diktes. Een vakman werkt de opbouw van je groendak dan af met sedummatten naar keuze. Zo profiteer je onmiddellijk van een volgroeid sedumdak op je woning, bijgebouw, …
Een goede keuze als… je voldoende budget hebt, je wil gaan voor maatwerk, je geen 2 à 3 jaar wil wachten tot je een prachtig sedumdak hebt, …
3. Groendak kopen met sedumcassettes
Naast matten kan je ook sedumcassettes kopen. Dat zijn kant-en-klare, voorbegroeide kunststof bakken, waarin alle lagen al verwerkt zijn. Daardoor is het niet nodig om alle onderlagen apart aan te leggen en gaat de plaatsing dus sneller dan bij sedummatten. Let op: de kans bestaat dat het eindresultaat wel iets minder duurzaam is in vergelijking met sedumscheuten en -matten.
Een goede keuze als… je zelf je sedumdak wil aanleggen, je zo snel mogelijk een volgroeid groendak wil, …
Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere vakmannen!
Wil je een specifieke sedummat kopen? Of ga je liever voor sedumpluggen of -cassettes? Ongeacht het type sedumdak vraag je best altijd meerdere voorstellen aan bij groendakspecialisten actief in je buurt. Enkel zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden voor jouw dak. Bovendien kan je op die manier ook adviezen, prijzen, … vergelijken.
Vrijblijvend groendakspecialisten contacteren? We brengen je snel en eenvoudig in contact met meerdere vakmannen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.
Sedumdak kopen: gemiddelde kosten
Wil je graag een groendak maken? Dan zullen de gemiddelde kosten in de eerste plaats afhangen van je keuze om te doe-het-zelven of niet. Je mag rekenen op de volgende prijzen:
1. Prijs sedumdak kopen en zelf plaatsen
Ben je een ervaren klusser en leg je zelf je groendak aan? Dan spaar je natuurlijk de arbeidskosten van een vakman uit. Je moet namelijk enkel de sedummatten of sedumcassettes kopen (samen met andere materialen als substraatrollen, grind, …). Je kan daarbij uitgaan van een gemiddelde prijs van 40 à 75 euro per m² (incl. btw).
Zelf sedummatten of sedumcassettes kopen? Ontdek het aanbod in onze webshop!
2. Prijs sedumdak kopen en laten plaatsen
Een sedumdak aanleggen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Wil je mogelijke fouten vermijden? Dan doe je het best een beroep op de expertise van een groendakspecialist. In dat geval betaal je gemiddeld 45 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).
Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw sedumdak? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Zo kan je niet alleen hun prijzen zelf, maar ook mogelijke uitvoeringen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!
Mogelijke valkuilen
Een sedum dakbedekking kopen is een behoorlijke investering. Uiteraard wil je dus een optimaal eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten. Welke valkuilen moet je zeker vermijden als je een groendak aanlegt? Een kort overzicht:
- Geen grondige inspectie van je dak: je begint best nooit halsoverkop met het aanleggen van je sedumdak. Zo is het belangrijk om eerst de draagkracht van je dakconstructie na te gaan. Daarnaast moet je ook de staat van je dakbedekking controleren. Is die niet volledig waterdicht? Dan kan je achteraf met daklekkages te maken krijgen.
- Geen rekening houden met je daktype: een sedumdak kan je plaatsen op een plat dak en op een schuin dak met een hellingsgraad tot 35 à 40°. Bij sedum op hellende daken moet je wel rekening houden met extra aandachtspunten zoals een anti-schuifmechanisme, een aangepaste beplanting, …
- Dakranden en regenafvoer niet afwerken: zijn je dakranden niet hoog genoeg? Dan kan je die ofwel ophogen, ofwel een grindstrook of betontegels aan de dakranden plaatsen. Zo vermijd je dat je groene dakbedekking bij storm zou wegwaaien. Naast een boldraadrooster in je regenpijp plaats je rond die afvoer best ook grof grind om verstoppingen te voorkomen.
- Sedumdak opbouw niet respecteren: een groendak is altijd opgebouwd uit een aantal vaste onderlagen. Wil je drainageproblemen vermijden? Dan is het belangrijk om die opbouw te respecteren. Met een groendakspecialist ben je zeker dat alle onderlagen correct en minutieus zijn aangebracht.
- Geen subsidie aanvragen: vele Nederlandse gemeentes betalen tot 50% van je investering in een sedumdak terug. Het loont dus enorm om die sedumdak subsidie aan te vragen. Een vakman informeert je graag verder over de voorwaarden, aanvraagprocedure, …
BELANGRIJK: vraag advies op maat aan een groendakspecialist!
Wil je extra kosten aan je sedumdak door een foutieve plaatsing voorkomen? Contacteer dan zeker eerst een gespecialiseerde dakdekker voor advies op maat. Zo’n vakman inspecteert eerst jouw dak en stelt dan een sedumdak op maat voor. Ga je met die vakman in zee? Dan zorgt hij voor een plaatsing volgens de regels van de kunst, tips voor het onderhoud, …
Vrijblijvend offertes vergelijken? Heel eenvoudig, je kan voorstellen op maat aanvragen bij meerdere groendakspecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier: