Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedum op dakkapel: plaatsing & prijs

Heb je pas een nieuwe dakkapel laten plaatsen? Of wil je graag de waarde en het isolatieniveau van je huidige dakopbouw vergroten? Dan is het zeker een goed idee om sedum op je dakkapel te laten plaatsen. Zo’n project kost niet zoveel en je profiteert van tal van voordelen. In dit artikel ontdek je hoe experts op gebied van groendaken te werk gaan en met welke aandachtspunten ze rekening houden!

Ga snel naar:
Hoe sedum op dakkapel plaatsen?
Kostprijs sedumdak op dakkapel
Veelgemaakte fouten bij de aanleg
Zelf aanleggen of laten aanleggen?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Kan ik sedum op mijn dakkapel plaatsen?

Dat is zeker mogelijk. Heb je bv. een hellend dak, maar met 1 of 2 dakkapellen? Dan kan je met sedum op die dakkapellen toch nog profiteren van de vele voordelen van een groendak: betere isolatie, een natuurlijke uitstraling, een vertraagde afvoer van regenwater, een langere levensduur van je dakbedekking, goed voor de biodiversiteit en het milieu, …

Zijn er dan geen aandachtspunten? Jawel, een vakbedrijf houdt bijvoorbeeld rekening met de draagkracht van je dakkapel, het aantal zonne-uren, de opbouw van het sedumdak, … Verder lees je meer over veelgemaakte fouten bij de plaatsing van sedum op je dakkapel!

Wil je graag een sedumdak op je dakkapel aanleggen? Vraag dan eerst advies aan een expert actief in je buurt. Die inspecteert jouw dakkapel en bedenkt dan de beste oplossing voor jouw woonsituatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van meerdere groendakspecialisten!

sedumdak op dakkapel

 

Hoe sedum op dakkapel plaatsen?

Dakkapellen hebben meestal een plat dak. Ideaal voor een idyllisch groendak dus, want meestal blijft die mogelijkheid onbenut. Bovendien gaat het om een relatief kleine oppervlakte en gaat de aanleg dus snel. Een gespecialiseerd vakbedrijf volgt de volgende stappen:

 

  1. Dakkapel grondig analyseren

    Een groendakspecialist zal allereerst je dakkapel inspecteren. Vooral de draagkracht van de constructie is van belang. Hoe stevig is je dakkapel en kan die een gemiddeld gewicht van 40 à 70 kg per m² dragen? Voor de meeste dakkapellen is dat geen probleem. Daarnaast checkt de vakspecialist ook of de dakbedekking in goede staat en volledig waterdicht is.

  2. Onderlagen aanbrengen op de dakkapel

    Is je dakkapel geschikt voor een sedumdak? Dan brengt de expert enkele onderlagen aan om te zorgen voor een correcte opbouw. Eerst legt hij een wortelwerende laag om je dakbedekking te beschermen tegen de sedumplantjes. Daarop komt een drainagelaag om een goede afwatering te verzekeren, met daarbovenop een filterdoek. Die laatste laag moet voorkomen dat er substraatdeeltjes in de drainage en dus ook in de afvoer terechtkomen.

  3. Sedumbeplanting plaatsen

    In een volgende fase is het tijd voor de beplanting van het dak van je dakkapel. Hier bestaan verschillende methodes voor. Hij kan het substraat en de beplanting apart aanleggen op de onderlagen, maar hij kan ook werken met bv. sedummatten of sedumcassettes. Zeker voor kleinere oppervlaktes zijn zulke matten of cassettes een handige oplossing.

  4. Dakranden, regenafvoer, … afwerken

    Aan de dakranden van je dakkapel brengt de groendakspecialist een laag grind aan (als die randen niet hoog genoeg zijn). Zo kunnen de plantjes niet van je dak waaien. Naast een boldraadrooster in de regenpijp komt er ook rond die afvoer een laag grind. Dat is de beste methode om verstoppingen te voorkomen.

 

Kostprijs sedumdak op dakkapel

Hoeveel kost het nu om sedum op je dakkapel te laten aanleggen? Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs van € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten zullen vooral afhangen van de opbouw van je sedumdak, het type plantjes, de afwerking, …  Het dakoppervlak van een dakkapel is gemiddeld 3 à 7 m², waardoor de totale kostprijs voor zo’n project best meevalt.

Een totaalprijs voor sedum op jouw dakkapel(len)? Vraag dan gewoon offertes aan bij meerdere gespecialiseerde vakbedrijven. Zo kan je niet alleen hun prijzen vergelijken, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

 

sedum dakkapel

 

Veelgemaakte fouten bij sedum op dakkapel

Een sedumdak op je dakkapel is echt van toegevoegde waarde voor je huis, zowel qua uitstraling als wooncomfort. Toch ga je niet zomaar van start met de aanleg van zo’n groendak. Zeker bij een dakopbouw zijn er bepaalde aandachtspunten om goed rekening mee te houden. Wat zijn de meest voorkomende fouten die een echt vakbedrijf vermijdt? Een kort overzicht:

 

  • Onvoldoende draagkracht van de dakkapel: een expert begint nooit zomaar met de aanleg van je groendak. Eerst checkt hij de draagkracht van de constructie van je dakkapel. Op basis daarvan kiest hij voor een bepaald type sedumdak. Voor dakkapellen met lichtere constructies bestaan er bv. lichtgewicht sedumdaken die slechts 45 à 55 kg per m² wegen. Bij andere sedumdaken kan dat gewicht makkelijk oplopen tot 80 à 85 kg per m² (verzadigd met water).
  • Verkeerde opbouw van het sedumdak: een vakspecialist zal geen enkele laag van de opbouw overslaan, ook al gaat het om een kleinere dakkapel in plaats van een volledig plat dak. De drainage, het filterdoek, een dikke substraatlaag, …: het is allemaal van belang.
  • Geen rekening houden met oriëntatie, schaduw, …: een groendakspecialist kijkt ook naar het aantal zonne-uren, de mogelijke schaduwval op je dakkapel, de oriëntatie, … Daarop stemt hij dan zijn keuze voor de sedumbeplanting af. Sommige planten doen het bv. beter in de zon dan andere. Op die manier ben je zeker van sedum in topvorm op je dakkapel.
  • Niet het juiste groendaksysteem kiezen: een vakbedrijf gaat ook na welk groendaksysteem het meest geschikt is. Voor dakkapellen zijn sedumcassettes bv. handig. Dankzij die voorbegroeide bakken met alle vereiste lagen gaat de opbouw erg snel. Maar ook sedummatten kunnen bij grotere dakkapellen zeker een goede optie zijn.

 

Zelf aanleggen of laten aanleggen?

Op een gewoon plat dak kan je eventueel zelf sedum aanleggen, maar bij een dakkapel is dat minder vanzelfsprekend. Zo’n dakopbouw is veel moeilijker te bereiken en je wil natuurlijk geen gevaar lopen. Gelukkig zijn er groendakspecialisten die veel ervaring hebben met zulke klussen. Dankzij hun expertise kan je rekenen op …

 

  • Grondige analyse van je dakkapel: je wil na de plaatsing uiteraard niet met lekkages te maken krijgen. Daarom checkt een specialist eerst de dakbedekking van je dakkapel. Naast die waterdichte dakbedekking is de stevigheid van de constructie het belangrijkste checkpunt. Hoeveel gewicht kan de dakkapel dragen en welk groendaksysteem past daar het beste bij?
  • Advies over het meest geschikte sedumdak: na die inspectie stelt het vakbedrijf dan een sedumdak op maat voor. Dat gaat dan onder andere over de dikte van de opbouw, de afwerking van de randen, het soort sedumplantjes die hier het beste bij passen, …
  • Veilige hoogtewerken: op een gewoon plat dak werken is minder riskant dan op een dakkapel. Daarom laat je zo’n klus beter over aan een professional. Omdat die dakopbouw moeilijk te bereiken is, zorgt hij bijvoorbeeld voor de nodige valbeveiliging. Zo verlopen de werken in alle veiligheid.
  • Correcte opbouw van het sedumdak: met een expert ben je zeker dat de opbouw van het sedumdak op je dakkapel correct verloopt. Enkel door alle lagen nauwkeurig aan te brengen, ben je zeker dat je niet met verstoppingen te maken krijgt, dat de plantjes mooi op hun plaats blijven, dat de vetkruiden kunnen wortelen zonder je dakkapel te beschadigen, …
  • Aanspreekpunt voor onderhoud: een sedumdak vergt gelukkig weinig onderhoud. Toch is het verstandig om minstens 1 keer per jaar bladeren te verwijderen, de afvoer na te kijken, mossen en ander onkruid tussen de sedums aan te pakken, … Voor dit soort checks van de sedum op je dakkapel kan je altijd terecht bij je gekozen groendakspecialist.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je voor de sedumplantjes slechts 9% btw in plaats van 21%. Op voorwaarde natuurlijk dat je samenwerkt met een professional!

Een ervaren groendakspecialist in je buurt vinden? Dat is erg eenvoudig dankzij onze offertedienst. Je hoeft alleen het onderstaande formulier in te vullen en klaar is kees:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers