Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedum op schuin dak

Een groendak met sedum komt vooral voor bij platte daken. Maar wist je dat je ook een schuin dak kan bedekken met een mix van fraaie vetplantjes? Bij zo’n hellend dak moet een professionele dakdekker rekening houden met een paar specifieke aandachtspunten voor een correcte plaatsing. Benieuwd naar deze voorwaarden? En naar de prijs van sedum op een schuin dak? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Sedum op schuin dak aanleggen
Prijs sedum schuin dak
Belangrijke aandachtspunten
Waarom vertrouwen op expert?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een schuin groen dak?

Er zijn veel redenen om je te laten verleiden tot de aanleg van een groendak, ook wanneer je beschikt over een hellend dak. We sommen de belangrijkste motieven voor je op:

 • Esthetisch aantrekkelijk: zo’n schuin dak vol sedum, bloemen en grassen oogt erg aantrekkelijk. Zeker in woonbuurten met weinig groen creëer je zo in een handomdraai je eigen groene oase.
 • Milieuvriendelijk & ecologisch: een groendak met sedum heeft enkel voordelen voor het milieu. Het verlaagt de temperatuur op hete zomerdagen, vangt een teveel aan regenwater op, vormt een goede CO2-buffer, verbetert de luchtkwaliteit, …
 • Thermische & akoestische isolator: de beplanting op het dak dempt harde buitengeluiden, zoals verkeersgeluiden, hagel, regen, … Bovendien houdt een extra laagje groen de kou buiten en de warmte binnen. Hierdoor bespaar je dus ook op je energierekening!
 • Lange levensduur dak: een plat of schuin dak met sedum ondervindt minder snel slijtage. Je dak is dus beter beschermd tegen weersinvloeden. Zo gaat een sedumdak 50 tot 70 jaar mee!
 • Combinatie met zonnepanelen: je kan zelfs zonnepanelen plaatsen op je schuin groendak. Op voorwaarde dat je installateur goed rekening houdt met de waterkerende laag en de schaduwval op de beplanting.

Schuin dak met sedum aanleggen? Kom in contact met verschillende groendakexperts actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

sedum op schuin dak

 

Sedum op schuin dak aanleggen: 3 mogelijkheden

Er bestaan verschillende toepassingen voor een schuin dak met sedum. Bij de keuze voor een specifieke oplossing houdt een gespecialiseerde dakdekker vooral rekening met de hellingsgraad van het dak.

 

OPTIE 1: lichte hellingsgraad (tot max. 35°)

Een lichte hellingsgraad vormt geen groot obstakel in de vormgeving van een groen dak. Integendeel, het heeft zelfs voordelen: de waterdrainage is beter, het water blijft niet staan en minimaliseert de kans op lekkages. Dit wordt moeilijker naarmate het dak schuiner wordt. Hoe steiler het dak, hoe meer veiligheidsmaatregelen een dakdekker neemt in de groendakopbouw. Voorbeelden daarvan zijn anti-schuifbarrières, kant-en-klaar versneden sedum matten, aangepaste groendaksubstraten, …

 

OPTIE 2: gemiddelde hellingsgraad (tussen 25° & 55°)

Bij dakhellingen tussen de 25° en 55° zijn de uitdagingen al wat groter. Eén van de oplossingen is het plaatsen van groendakpannen. Doordat het substraat en de sedummix al zijn vastgehecht aan elke individuele dakpan, komen verschuivingen of doorzakkingen minder voor. Zeker omdat ze geplaatst worden zoals gewone dakpannen en doorgaans hetzelfde gewicht hebben. Je kan je volledige dakbedekking in groendakpannen maken, maar ook afwisselen met gewone dakpannen om een bijzonder effect te krijgen.

 

OPTIE 3: erg schuine daken (> 35° & 55°)

Zeer schuine daken vormen een grotere uitdaging voor de groendakspecialist. Eén foutieve inschatting en je sedum cassettes kunnen afzakken, met alle gevolgen van dien. Belangrijk is dat de constructie een vrij hoge lokale belasting (in kg per m²) moet kunnen dragen. Als oplossing verdeelt de dakdekker het dak in verschillende ‘sedumcellen’ die hij individueel in het dak verankert. Bij erg steile daken plaatst hij speciale substraathouders of groenrasters die de constructie extra verstevigen.

 

Vertrouw op het advies van een groendakexpert!

Er komt flink wat werk kijken bij het ontwerp en de plaatsing van een groendak op een hellend dak. Vertrouw daarom altijd op het advies van een specialist. Zo ben je verzekerd van een correcte uitwerking en opbouw van je schuin dak met sedum.

Advies op maat nodig? Kom in contact met groendakspecialisten actief in je regio en ontvang professioneel advies voor jouw situatie. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Prijs sedum op schuin dak

Welke factoren bepalen nu de kostprijs van een schuin sedumdak? Dat zijn o.a. de totale dakoppervlakte, de verschillende onderlagen, de substraatmix en de beplanting zelf. Hoe steiler je dak, hoe groter de uitdaging om een stabiele constructie te maken. Ook dit beïnvloedt het eindbedrag.

De prijs voor een groendak schommelt tussen 40 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je individuele groendakpannen kopen? Dan betaal je gemiddeld 10 à 20 euro per stuk (incl. btw, excl. plaatsing). Onthoud dat het plaatsen van een groen dak op een schuin dak arbeidsintensief is en de nodige expertise vergt. Daardoor kunnen de plaatsingskosten hoger liggen dan voor een plat sedumdak.

LET OP: de bovenstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen variëren per project. Ontvang je graag een offerte op maat van jouw groendak? Neem dan contact op met groendakspecialisten actief in jouw regio.

 

Druk de kosten met een groendak subsidie!

Wist je dat bepaalde Nederlandse gemeentes tot wel 50% van het investeringsbedrag van je groendak subsidiëren? Dat komt neer op een subsidiebedrag van zo’n 20 à 35 euro per m². Daarmee wil de overheid het plaatsen van groendaken aanmoedigen. Een ervaren groendakspecialist helpt je graag verder met je subsidieaanvraag.

Meer weten? Ontdek hier meer over subsidies voor groendaken.

 

sedum schuin dak

 

Belangrijke aandachtspunten

Je vakman moet met allerhande factoren rekening houden om een lange levensduur van je ecodak te garanderen. Wat zijn die uitdagingen bij het ontwerp en de plaatsing van sedum op een schuin dak?

 • Verdeling van het gewicht: sedummatten of -cassettes bovenop een schuin dak zorgen voor een extra belasting op de dakconstructie. Je draagstructuur moet dus stevig genoeg zijn, zeker wanneer je je groendak combineert met zonnepanelen.
 • Anti-schuifmechanisme: net vanwege het extra gewicht is een aangepast anti-schuifsysteem een absolute must voor hellende daken (vanaf 15°). Dit zijn groenrasters of substraathouders van kunststof die stevig verankerd worden in de dakconstructie. Het raster vermijdt het afschuiven van de sedum.
 • Uitdroging voorkomen: bij schuine daken stroomt het water veel sneller weg. De sedumlaag krijgt daardoor minder tijd om het water op te nemen, waardoor uitdroging kan ontstaan. Dit veroorzaakt mos en kale plekken. Een oplossing is dat je de sedum extra bewatert of een irrigatiesysteem laat plaatsen.
 • Dikkere substraatlaag: een andere manier om uitdroging tegen te gaan, is een dikkere substraatlaag aanbrengen. Het daktuinsubstraat wordt grondig in het groenraster geduwd, zodat deze genoeg water kan opnemen.
 • Aangepaste beplanting: erosie voorkomen kan alleen met het juiste type beplanting op je schuin dak. Zeker wanneer je geen bijkomend irrigatiesysteem aanlegt, is de keuze vrij beperkt. De begroeiing moet dus aangepast zijn aan de omgeving en de hellingsgraad van het dak.

LET OP: het aanleggen van sedum op een schuin dak is geen eenvoudige klus. Een groendakexpert informeert je verder over de mogelijkheden van een sedum schuin dak en houdt bovendien rekening met de mogelijke obstakels waarmee hij tijdens de plaatsing te maken kan krijgen. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Zelf schuin groendak aanleggen of expert inschakelen?

Zelf sedum op een plat dak aanleggen, is eventueel een optie als je voldoende ervaring hebt. Bij een schuin dak is doe-het-zelven minder aangeraden. Hoe steiler je dak, hoe meer risico’s zelf klussen inhoudt. Vertrouw daarom op de expertise van een groendakspecialist. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: een expert komt langs voor een plaatsbezoek en een oriënterend gesprek. Hij onderzoekt o.a. de stevigheid van je dakconstructie, de hellingsgraad en oriëntatie van je schuin dak, het soort beplanting waar je voorkeur naar uitgaat, …
 • Duurzame plaatsing: op basis van het verkennende gesprek ontwerpt hij je schuin groendak en plaatst deze geheel volgens de regels van de kunst. Daarbij houdt hij alle aandachtspunten in gedachten. Dit resulteert in een uniek sedumdak dat volledig aan jouw wensen en vereisten is aangepast.
 • Kwalitatieve materialen: het groenraster, het substraat, de beplanting,… Een expert werkt enkel met de beste materialen. Alleen zo bekomt hij het mooie en duurzame eindresultaat dat jij voor ogen hebt.
 • Onderhoud & service: hoe intensief het onderhoud van een groen dak is, hangt af van de hellingsgraad en het soort beplanting. Een vakman brengt bovendien specifieke ankerpunten aan op het dak waardoor hij veilig en efficiënt – zonder de plantjes te beschadigen – het dakonderhoud kan uitvoeren.
 • Financiële voordelen: wil je aanspraak maken op een gemeentelijke groendak subsidie? Dan moet je samenwerken met een vakman. Hij helpt je graag verder met je aanvraag en bezorgt je de juiste documenten om deze tijdig in te dienen.

 

Schuin dak met sedum bedekken? Vergelijk offertes!

De uitvoering van het project, het esthetische aspect, de technische vereisten, … Een groendakexpert neemt al deze elementen voor z’n rekening. Daarom ga je ook beter in zee met een betrouwbare vakman waarmee het klikt. Hoe kan je dat te weten komen? Door verschillende vakmannen aan te spreken en hun adviezen, offertes, materialen, uitvoertermijnen, … met elkaar te vergelijken. Zo maak je beslist de beste keuze voor jouw schuin sedum dak.

Vrijblijvend vakmannen vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande contactformulier in:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers