Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Extensief groendak

Wil je jouw dak beter beschermen tegen wisselende weersomstandigheden én iets goeds doen voor het milieu? Extensieve groendaken werken luchtzuiverend, houden water langer vast en gaan erg lang mee. Hoe zijn deze daken opgebouwd, hoeveel kost de plaatsing, …? En is er eventueel een groendak subsidie beschikbaar? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Extensief groendak opbouw
Extensief groendak prijs
Subsidie extensief groendak
Zelf aanleggen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is het verschil tussen een intensief en extensief groendak?

Er zijn 2 types groendaken waar je tussen kiest: intensieve of extensieve groendaken. De beste keuze hangt grotendeels af van je woonsituatie, wensen en budget. Maar wat zijn de concrete verschillen tussen deze twee soorten dakbedekking? Een kort overzicht:

 • Intensief groendak: dit zijn volwaardige daktuinen, aangevuld met bomen, beloopbaar gras, tuinsets, … Intensieve groendaken zijn bedoeld om in te leven, maar dat betekent dat er ook wat meer bij komt kijken. Zo is het een behoorlijke investering en vergt het veel onderhoud. Daarnaast moeten daken vaak worden aangepast om het gewicht van de dakbedekking te dragen.
 • Extensief groendak: een extensief groendak bestaat uit sedums, mossen, kruiden, … Deze laag vegetatie geeft regenwater vertraagd af, dient als thermische/akoestische isolatie en werkt luchtzuiverend. Vergeleken met intensieve daken zijn extensieve groendaken ook goedkoper, lichter, onderhoudsvriendelijk en makkelijk te plaatsen. Daarentegen zijn ze niet beloopbaar.

Hoe maak ik de juiste keuze voor mijn groendak? Een vakman vertelt je graag meer. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Extensief groendak opbouw

extensief groendak opbouw

De opbouw van een extensief groendak is doorgaans hetzelfde, maar varieert enigszins op basis van het type dat je kiest. Vooral sedumdaken zijn populair. Die kan je opbouwen met sedummatten, sedumcassettes, sedumpluggen, … Een kort overzicht:

 

1. Sedummatten

Sedummatten zijn voorbegroeid met verschillende soorten vetplantjes en plaats je pas na de aanleg van meerdere belangrijke onderlagen. Denk aan een wortelwerende doek, een drainagelaag voor afwatering, een filterdoek, de substraatlaag (voedingsbodem voor de plantjes), … Eventueel legt de vakman nog verhogingen aan bij de dakranden om de bedekking goed op zijn plaats te houden.

 

2. Sedumcassettes

Sedumcassettes zijn wat gebruiksvriendelijker voor doe-het-zelvers, aangezien je hierbij minder hoeft na te denken over de onderlagen. Deze zijn al verwerkt in de kunststof bakken (drainage, substraat, …). Het enige wat je nog nodig hebt, is een wortelwerende folie voor onder de cassettes en grind voor op de dakranden.

 

Welk extensief groen dak kies ik het best?

Het type groendak dat je kiest, is afhankelijk van je wensen, woonsituatie, hoeveel budget je tot je beschikking hebt, … Daarnaast is het belangrijk of je het groendak zelf wil aanleggen of het eerder overlaat aan een vakman. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en profiteer van gericht advies en prijzen op maat van meerdere specialisten. Start je aanvraag hier.

 

Extensief groendak prijs

Gemiddeld kost een extensief groendak € 40 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De totale kosten zullen grotendeels afhankelijk zijn van hoe groot je dak precies is. Ook zijn de arbeidskosten van een vakman goed om rekening mee te houden. De richtprijzen op een rij:

Hoe groendak plaatsen?Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Zelf extensief groendak aanleggen€ 40 - 75
Extensief groendak aanleggen met vakman€ 45 - 100

LET OP: de exacte kosten voor jouw groendak kunnen ook variëren van vakman tot vakman. Het loont dus altijd om meerdere vakmannen te contacteren en voorstellen op maat aan te vragen. Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

extensief groendak kosten

 

Subsidie extensief groendak 2024

In steeds meer gemeenten is het mogelijk om aanspraak te maken op een groendak subsidie. Het subsidiebedrag wisselt, maar gemiddeld mag je rekenen op € 20 – 35 per m². Dit is in veel gevallen zo’n 50% van de totale investering! Wil je een subsidie voor een extensief groen dak? Let dan in ieder geval op de volgende voorwaarden:

 • Woning zelf: om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je over genoeg dakoppervlak beschikken, moet het uiteindelijke sedumdak een wateropslagcapaciteit hebben van 25 liter per m², … Daarnaast is de subsidie meestal alleen beschikbaar voor woningen die 5 jaar of ouder zijn.
 • Uitvoertermijn: na een succesvolle subsidie aanvraag heb je doorgaans 1 jaar tijd om het extensieve groendak te laten plaatsen.
 • Deadline van je aanvraag: zorg dat je op tijd je aanvraag indient, aangezien gemeenten meestal een vast budget hebben om subsidies te verlenen. Ook geldt het einde van het jaar meestal als uiterlijke deadline.
 • Werk met een vakman: je komt alleen in aanmerking voor een groendak subsidie als je de plaatsing overlaat aan een vakman. Het is dus niet alleen een goede keuze voor een correcte en snelle uitvoering, maar ook als je geld wil besparen!

 

Zelf extensief groendak aanleggen of vakman?

Werk je met sedumcassettes? Dan kan je eventueel zelf je extensief groendak aanleggen. Echter profiteer je dan niet van bepaalde financiële tegemoetkomingen, is de kans op fouten groter, … Een vakman levert daarentegen altijd maatwerk. Hieronder de voornaamste voordelen op een rij:

 • Gericht advies: welke sedumplantjes kies je voor je extensieve groendak? Hoe verschilt de plaatsing voor een schuin of plat dak? Hoe dik moet de vegetatielaag zijn? Een vakman ondersteunt je tijdens het hele proces, van aanvraag tot plaatsing.
 • Correcte uitvoering: ervaren vakmensen weten precies wat ze doen en zullen dus geen fouten maken. Zo kan jij op je beide oren slapen en bespaar je jezelf ook heel wat tijd en moeite.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman maakt alleen gebruik van kwalitatieve materialen, afkomstig van betrouwbare merken en leveranciers.
 • Garantie: gaat er toch iets mis tijdens het aanleggen van het groendak? Dan neemt een vakman de eventuele extra kosten voor zijn eigen rekening. Let goed op dat dit is opgenomen in de offerte.
 • Onderhoud: extensieve groendaken zijn onderhoudsarm, maar ook dan ontkom je niet aan periodieke onderhoudsbeurten. Een vakman maakt een goede inschatting van hoeveel onderhoud nodig is en zorgt dan ook voor de uitvoering.

 

Goedkoop extensief groendak aanleggen? Vergelijk offertes!

Wil je een extensief groendak aanleggen, maar zoveel mogelijk geld besparen? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies, prijzen op maat, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers