Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakbegroeiing

Dakbegroeiing omvat allerlei planten, struiken, grassen, kruiden… die je op je dak plaatst. Het is dus een synoniem voor groendaken. Met dit type dak geniet je van een groen uitzicht, maar ook van tal van andere praktische voordelen. Maar wat zijn nu de verschillende soorten dakbegroeiing? Wat kost het? En kan je een groendak zelf aanleggen of schakel je beter een specialist in? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Intensieve vs. extensieve dakbegroeiing
Prijs soorten dakbegroeiing
Zelf aanleggen of laten aanleggen?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor dakbegroeiing?

Onder dakbegroeiing verstaan we daken die aangelegd zijn met kruiden, sedums, grassen, planten… Het is dus een verzamelnaam voor verschillende soorten intensieve en extensieve groendaken. Hoewel groendaken wat duurder zijn en meer onderhoud vereisen, hebben ze ook tal van nuttige voordelen. We zetten hieronder enkele goede redenen op een rijtje om te kiezen voor dakbegroeiing:

 • Isolerende werking: een dak met beplanting leidt zowel tot een betere thermische isolatie van je dak als tot een verhoogde geluidsisolatie.
 • Lange levensduur: een dak met begroeiing heeft een erg lang levensduur. Het gaat namelijk gemiddeld 50 tot 70 jaar mee.
 • Natuurlijke uitstraling: uiteraard is ook de groene uitstraling van je dak een goede reden om te kiezen voor een groen dak. Zo heeft je dak in elk seizoen wel z’n charmes.
 • Bescherming dakbedekking: de dakbegroeiing beschermt ook je dakbedekking, waardoor die meer dan dubbel zo lang mee kan gaan.
 • Milieuvriendelijk: als je dakbegroeiing aanlegt, draag je ook je steentje bij aan het milieu. Het vermindert namelijk je CO2-uitstoot en filtert fijnstof in de lucht.
 • Afvoer regenwater: tot slot kan een groen dak regenwater beter absorberen en nadien vertraagd afgeven, waardoor riolen bij regenbuien minder snel overbelast raken.

Dakbegroeiing aanleggen? Door een specialist in te schakelen ben je zeker van een correcte en veilige plaatsing. Vergelijk daarom offertes van gespecialiseerde dakwerkers via onze offerteservice.

dakbegroeiing

 

Intensieve vs. extensieve natuurdaken

Afhankelijk van jouw type dak zijn er 2 mogelijke soorten groendaken die je kan laten plaatsen: intensieve en extensieve. Hieronder overlopen we beide opties en vertellen we wanneer welke soort aangewezen is.

 

1. Extensieve dakbegroeiing

Bij extensieve dakbegroeiing bevinden zich op het dak vooral mossen (mosdak), vetplanten (sedumdak) en kruiden. Dit type dak is niet beloopbaar en vergt ook niet zoveel onderhoud. Omdat deze soort minder zwaar, goedkoper en makkelijker aan te leggen is, kan je het ook op meer soorten daken toepassen. Extensieve dakbegroeiing kost gemiddeld tussen € 40 en 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Andere kenmerken van dakbegroeiing met sedum zijn:

 • Kan op daken met een helling tussen 1 en 45°.
 • De laagdikte is kleiner dan 20 cm.
 • Het dak weegt tussen 40 en 110 kg/m².
 • Je hebt een controle van de draagkracht door een bouwkundige nodig.
 • In sommige gevallen heb je vergunningsplicht of meldingsplicht vanwege de Omgevingswet. Doe de vergunningcheck voor je aan je project begint!

 

2. Intensieve dakbegroeiing

Bij intensieve dakbegroeiing kan je op het dak struiken, kruiden, grassen, bloemen, planten, bomen… aanleggen. Het is dus gelijkaardig aan een tuin op de begane grond. Dit type natuurdaken is wel beloopbaar en vergt meer onderhoud. De prijs voor intensieve dakbegroeiing ligt doorgaans tussen € 85 en 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Dit type daken is dus ook duurder. Andere kenmerken van intensieve groendaken zijn:

 • Kan enkel op daken met een helling tussen 1 en 4°.
 • De laagdikte is groter dan 20 cm.
 • Het dak weegt gemiddeld minstens 200 kg/m².
 • Dit type dakbegroeiing vereist een controle van de draagkracht door een bouwkundige. In de meeste gevallen heb je daarnaast ook vergunningsplicht of meldingsplicht vanwege de Omgevingswet. Doe de vergunningcheck voor je aan je project begint!

 

Welke soort dakbegroeiing is voor mij het meest aangewezen?

Heb je een dak met een helling groter dan 4 graden? Wil je een groendak zonder veel onderhoud? Of is je budget beperkt? Dan kan je best kiezen voor extensieve dakbegroeiing. Wil je op je dak planten, struiken of bomen aanleggen? En heb je een plat dak met een helling tussen 1 en 4 graden? Dan kan je ook kiezen voor een intensief natuurdak. De keuze zal dus vooral afhangen van jouw situatie, voorkeuren en budget.

Ontvang advies op maat! Een ervaren dakwerker kan je informeren over de mogelijkheden en de meest aangewezen dakbegroeiing op basis van jouw situatie. Vul het offerteformulier in.

 

Prijs dakbegroeiing

De prijzen voor dakbegroeiing of een groendak kunnen sterk uit elkaar lopen. Dat komt omdat verschillende factoren zoals de oppervlakte van het dak, de soort beplanting, de gekozen inrichting… de prijs beïnvloeden. Gemiddeld betaal je om dakbegroeiing aan te leggen € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). In de tabel hieronder geven we de richtprijzen per soort dak:

Soort dakbegroeiingGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Extensieve dakbegroeiing€ 40 à 100
Intensieve dakbegroeiing€ 85 à 200

BELANGRIJK: ook eventuele bijkomende werken zoals dakisolatie plaatsen of de dakbedekking vernieuwen kunnen een invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Vergelijk daarom zeker meerdere prijsvoorstellen en kijk ook naar wat er allemaal inbegrepen zit in die prijs. Zo kan je een doordachte keuze maken voor de aanleg van je dakbegroeiing. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

dakbegroeiing groendak

 

Zelf groendak aanleggen of expert inschakelen?

Kan je een groen dak zelf aanleggen of schakel je voor dit project beter een vakman in? Het antwoord op die vraag hangt onder andere af van de soort dakbegroeiing en het type dak. We wegen beide opties hieronder tegen elkaar af:

 

OPTIE 1: zelf dakbegroeiing aanleggen

Extensieve groendaken kan je indien je dat wenst zelf aanleggen. Dat vereist wel de nodige kennis en expertise. Bovendien moet je ook zelf zorgen voor de nodige materialen en beveiliging om de dakbegroeiing correct en veilig te kunnen plaatsen. Leg je zelf je extensief groendak aan? Dan bespaar je wel op arbeidskosten en zal je gemiddeld € 35 à 65 per m² (excl. btw) betalen.

 

OPTIE 2: dakbegroeiing laten aanleggen

Heb je niet de vereiste kennis en expertise om zelf je dakbegroeiing op een veilige manier aan te leggen? Dan doe je best een beroep op een ervaren dakwerker. Zo geniet je o.a. van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een ervaren dakwerker kan je advies op maat geven over dingen zoals de meest geschikte beplanting, de nodige voorbereidende werken zoals een versterking van je draagconstructie, het nodige onderhoud van je dak…
 • Correcte plaatsing: een dakwerker heeft de kennis om de dak begroeiing correct aan te leggen en weet hoe die opgebouwd is. Laat je je groendak maken door een dakwerker? Dan ben je dus zeker van een kwaliteitsvolle plaatsing en daardoor ook een langere levensduur.
 • Veilige uitvoering: dakbegroeiing aanleggen is niet altijd zonder risico’s. Daarom is een goede beveiliging tijdens de aanleg vereist. Een dakwerker zal er altijd voor zorgen dat je natuurdak op een veilige manier geplaatst wordt.
 • Garantie: als er toch iets misloopt tijdens de plaatsing en er daardoor extra kosten zijn, zal een dakwerker deze voor zijn rekening nemen. Je bent dus altijd financieel beschermd. Plaats je zelf je natuurdak, dan is dat niet het geval en ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele extra kosten.
 • Financiële voordelen: door samen te werken met een vakman, kom je tot slot ook in aanmerking voor financiële voordelen. Zo kan je bij je gemeente een subsidie aanvragen voor de aanleg van je dak begroeiing. Vraag dit dus zeker even na.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes en vind een geschikte dakwerker!

Via onze offerteservice ontvang je offertes van meerdere dakwerkers in jouw buurt. Zo kan je de verschillende prijzen, adviezen, voorstellen, voorwaarden… vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je een doordachte keuze kan maken en vind je gegarandeerd een geschikte dakwerker voor de aanleg van jouw dakbegroeiing. Vul dus zeker onderstaand formulier in:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers