Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Grasdak

Een groen gazon oogt niet alleen mooi in je tuin, maar ook op je dak. Naast een klassiek sedumdak met verschillende vetplantjes kan je namelijk ook gras op je dak laten aanleggen. Zo’n grasdak kan een dunner, extensief groendak zijn, maar ook een intensief groendak om op te lopen, te zitten, … We laten er geen gras over groeien en vertellen er je alles over!

Ga snel naar:
Grasdak of sedumdak?
Voordelen en nadelen
Kosten gras op het dak
Hoe grasdak opbouwen?
Vergelijk gratis offertes

 

 

Wat is een grasdak?

Een grasdak is een dak dat begroeid is met, je raadt het al, gras. Tegelijkertijd is die term ook niet zo simpel en eenduidig. Er bestaan namelijk 2 soorten grasdaken:

 1. Grasdak als intensief groendak: wil je een echt gazon op je dak om op te lopen, om iets te drinken, …? Dan spreken we over een intensief grasdak. Je kan zo’n groendak vergelijken met een gazon op de begane grond. Let wel op: dit vergt veel onderhoud en ook een aangepaste, verstevigde dakconstructie. Zo’n grasdak weegt namelijk al gauw 200 kg/m².
 2. Grasdak als extensief groendak: bij de meeste particulieren gaat het om extensieve groendaken zoals een sedumdak. Die zijn veel lichter, dunner en toepasbaar op daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden. Naast sedum kan je dan ook kiezen voor 1 of meerdere grassoorten, eventueel verrijkt met andere plantensoorten.

Interesse in gras op je dak? Neem dan contact op met een groendakspecialist om de mogelijkheden voor jouw dak te bespreken. Na een uitgebreide dakanalyse geeft zo’n expert je graag gratis advies. Start je aanvraag hier!

grasdak

 

Grasdak of sedumdak?

Naast gras op je dak kan je natuurlijk ook voor sedum kiezen met een gevarieerde mix aan vetplantjes. Maar voor welke optie ga je nu? Dat hangt onder andere af van je dak en je smaak. Een korte afweging tussen deze typen groendaken:

 

1. Extensief grasdak of sedumdak?

Kan je dak maar een beperkt gewicht aan? En wil je geen echte daktuin? Dan kies je voor een grasdak of een sedumdak en stel je deze samen op basis van je persoonlijke smaak. Vind je een mengeling aan vetplanten bv. mooier? Of hou je van de look van een grasdak, aangevuld met inheemse, lokale plantensoorten? Zo’n bloemenweide op je dak kan een echte eyecatcher zijn.

 

2. Intensief grasdak of sedumdak?

Hier kies je tussen een intensief en een extensief groendak (sedum). Een sedumdak is duidelijk de beste keuze als je geen werken aan je dakconstructie wil laten uitvoeren, als je ook weinig onderhoud wil, … Heb je echter een beloopbare daktuin voor ogen? Dan is zo’n grasdak met een dikkere substraatlaag beter. Bovendien kan je dat type grasdak nog aanvullen met struiken, een terras, een tuinpad, …

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een groendakspecialist!

Twijfel je nog tussen een echte daktuin of een lichter groendak waar je amper omkijken naar hebt? Of wil je een beter beeld van de mogelijke uitvoeringen van grasdaken en sedumdaken? Laat je dan adviseren én inspireren door meerdere experts op gebied van groendaken. Zo kan je gericht vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

BELANGRIJK: via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere lokale groendakspecialisten. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Voordelen en nadelen van een grasdak

Een grasdak kan dus zwaar en dik, maar ook licht en dun zijn. Wat zijn nu de voor- en nadelen van deze specifieke dakbegroeiing ten opzichte van andere groendaken? We zetten ze in een overzicht:

 

 • Vele mogelijke uitvoeringen: net zoals bij sedumdaken is er niet zoiets als één soort grasdak. Je kan kiezen voor een strak gazondak, maar ook voor een rijke bloemenweide. Beperk je je liever tot enkele grassoorten of vul je die liever aan met andere planten en bloemen, struiken, …? Bespreek de mogelijkheden voor jouw grasdak zeker met een ervaren specialist.
 • Vertraagde afvoer van regenwater: grassen dragen bij aan de opvang van regenwater. Ze houden het vocht namelijk even vast en voeren het vertraagd af via een irrigatiesysteem onder de substraatlaag. Zo’n intelligent drainagesysteem zorgt ervoor dat het gras enkel extra vocht krijgt als de substraatlaag te droog is.
 • Thermische en geluidsisolatie: een grasdak zorgt voor een constantere binnentemperatuur. Het groendak houdt in de winter de warmte langer vast en houdt het in de zomer juist buiten. Bovendien werkt gras op je dak ook geluiddempend. Je hebt dus minder last van omgevingsgeluiden als kletterende regen, vliegtuigen, …
 • Langere levensduur van je dak: grasdaken gaan erg lang mee. Zolang je deze goed onderhoudt, kan de levensduur oplopen tot wel 50 à 70 jaar. En dat is veel langer dan de gemiddelde dakbedekking. Zo’n grasdak beschermt je woning ook optimaal tegen weersinvloeden als regen, hagel, wind, uv-straling, …

 

 • Dikkere opbouw: zelfs bij een extensief grasdak heb je nog altijd een dikkere opbouw nodig dan bv. bij een sedumdak. Dat komt vooral door de substraatlaag die een grotere dikte vereist. Door die substraatdikte zit je eigenlijk meer in de categorie van ‘semi-intensieve’ groendaken. Het is dus belangrijk dat je dak die dikkere opbouw aankan.
 • Minder goed voor de biodiversiteit: net zoals een gewoon gazon draagt een grasdak niet echt bij aan de biodiversiteit. Gelukkig hoef je je niet te beperken tot 1 of meerdere sterke grassoorten op je dak. Je kan die grassen ook aanvullen met andere lokale planten, bloemen en struiken. Zo creëer je wel een ‘biodiversiteitsdak’ met veel flora en fauna.
 • Veel onderhoud nodig: een gazon op de begane grond vergt veel onderhoud, en dat is met een intensief grasdak niet anders. Afhankelijk van de gewenste uitstraling moet je dus regelmatig maaien en bemesten. Uiteraard kan je ook een maairobot voor het gras op je dak gebruiken. Voor dit onderhoud kan je ook een contract afsluiten bij je groendakspecialist.

 

Kosten gras op het dak

De kosten voor een grasdak hangen vooral af van het gekozen type: extensief of intensief. Gemiddeld mag je rekenen op € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Uiteraard zijn ook de specifieke gras- en plantenmix, de moeilijkheidsgraad van de werken, … belangrijke factoren. Een kort overzicht:

Type grasdakGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Extensief grasdak€ 40 à 100
Intensief grasdak€ 85 à 200

Een exacte kostprijs voor jouw grasdak? Vraag dan totaalprijzen aan bij meerdere groendak experts in je buurt. Zo kan je al hun kostenposten vergelijken, maar ook hun adviezen voor de beplanting, dikte van de opbouw, … Start je aanvraag hier!

 

gras op dak

 

Hoe grasdak opbouwen?

De opbouw van een grasdak verschilt niet van een ander type groendak. Al kunnen sommige lagen van deze groene dakbedekking er wel wat anders uitzien. Om welke lagen gaat het dan? We nemen ze door (van beneden naar boven):

 1. Dakbedekking

  Helemaal onderaan ligt je dakbedekking. Dat kan bv. gaan om bitumen of een dakrubber als EPDM. Is die dakbekleding bovendien in een optimale staat? Dan kan die ook dienen als wortelkerende laag.

 2. Wortelkerende laag

  De wortels van de grassen kunnen zich vasthechten aan je dakbedekking. Daarom zijn grasgewassen met harde, agressieve wortels niet aanbevolen. Is je dakbekleding niet langer in goede staat? Dan heb je sowieso een extra wortelkerende laag nodig om schade door doorgroeiende wortels te voorkomen.

 3. Drainagelaag/irrigatiesysteem

  Een irrigatiesysteem met waterreservoirs is essentieel bij gras op het dak. Zo kan het groendak het regenwater vertraagd afvoeren en eventueel bewaren. Dat laatste is nodig om de substraatlaag te bevochtigen als het lang niet regent. Er bestaan tegenwoordig slimme drainagesystemen die rekening houden met de weersvoorspellingen.

 4. Filterdoek

  Uiteraard mogen in je irrigatiesysteem geen substraatdeeltjes terechtkomen. Anders kan je met verstoppingen te maken krijgen. Daarom brengt een groendakspecialist bovenop de drainagelaag altijd een filterdoek aan. Die houdt loskomende stukjes substraat tegen.

 5. Substraatlaag

  Dit is de voedingsbodem waarin de grassen zich kunnen wortelen. Gemiddeld is deze laag bij een grasdak iets dikker dan bij bv. een sedumdak. Zo kunnen de gekozen grassoorten zich voldoende wortelen. Deze voedingslaag moet minstens 12 cm dik zijn.

 6. Gras- en vegetatielaag

  Ten slotte werkt een vakspecialist je grasdak af met enkele grassoorten naar keuze. Afhankelijk van jouw wensen kan hij ook stukken van je dak niet bezaaien om andere inheemse grassoorten te laten groeien. Ook andere plantensoorten, bloemen, kruiden, … kan je perfect toevoegen aan gras op je dak.

Op zoek naar een groendakspecialist in je buurt? We brengen je graag in contact met meerdere experts voor gratis advies op maat. Het enige wat je moet doen? Even het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers