Groene gevel of gevelreiniging?
Voor een vuile gevel zijn er 2 oplossingen. Je kan de gevel laten reinigen waardoor deze er weer als nieuw uitziet. Of je kan kiezen voor een groene gevel. Daarbij wordt de buitenmuur bedekt met planten waardoor je deze als het ware verstopt. Alles over de 2 mogelijkheden ontdek je in dit artikel.
1. Gevelreiniging
In geval van een vuile gevel wordt meestal gekozen voor een gevelreiniging. Daardoor zal de woning er weer als nieuw uitzien. Ook vochtproblemen kunnen beter vermeden worden aangezien een gereinigde buitenmuur beter beschermd is tegen externe invloeden.
Methodes om een gevel te reinigen
Om een geslaagd resultaat te bekomen is het belangrijk om de juiste gevelreinigingsmethode toe te passen. De mogelijkheden:
- – Zandstralen: Techniek waarbij zandkorrels tegen de gevel gespoten worden.
- – Vochtstralen: De gevel wordt gereinigd met een combinatie van water met zand, kalk of glasparels.
- – Nevelstralen: Deze techniek maakt gebruik van indirecte stralen die nauwkeurig in te stellen zijn naargelang de gevel.
- – Stoomreinigen: Hierbij wordt de kracht van de reiniging bepaald door de temperatuur van het water.
- – Chemisch reinigen: Gevelreiniging met biologische of chemische producten.
Gevelreiniging prijs per m²
Afhankelijk van de gekozen methode betaal je voor een gevelreiniging een gemiddelde prijs tussen de €5 en €15 per m². Na het reinigen van de gevel laat je best nog een beschermingslaag aanbrengen om zo lang mogelijk het schone resultaat te behouden.
Meer informatie over de verschillende reinigingsmethodes, hun prijzen en de mogelijkheid om offertes op maat aan te vragen voor gevelreiniging vind je op www.renovatiegevel.be.
2. Groene gevel
Naast een groendak kan je ook kiezen voor een groene gevel. Misschien wel een leuk idee voor het geval je een oplossing zoekt voor een vuile gevel en je jouw woning ook onmiddellijk een andere look wil geven. Deze verticale tuin geeft jouw woning een frisse toets en zorgt ervoor dat de vervuiling op de gevel niet meer zichtbaar is.
Types gevelbeplanting
Gevelbeplanting wordt doorgaans ingedeeld in 3 soorten:
- – Zelfhechtende klimplanten: Deze planten klimmen omhoog en hechten zichzelf aan de gevel via zogenaamde hechtorganen. Er bestaan ook klimplanten die op een rooster (metaal of hout) op een afstand van de muur geplaatst worden.
- – Hangplanten : Deze planten groeien vanuit bakken op het dak of een balkon naar beneden.
- – Groene geveltuinen: Daarbij groeien planten vanuit bakken aan de gevel of een constructie aan de gevel. De planten bevinden zich doorgaans in metalen bakken waarin er schuim zit zodat de planten zich kunnen vastzetten.
Voor een groene buitengevel wordt meestal een grote verscheidenheid aan vaste planten, heesters en varens gebruikt.
Voordelen van groene gevels
Een groene gevel biedt verschillende voordelen. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:
- – Schone lucht: Een groene gevel filtert fijnstof uit de lucht en zet co² om in zuurstof.
- – Warmteabsorberend: Planten absorberen zonlicht waardoor het bij warm weer binnen aangenaam koel blijft.
- – Geluidsabsorberend: Een groene gevel werkt als geluidsbarrière en filtert omgevinsgeluiden binnen en buiten.
Let hierop als je kiest voor een groene gevel
Tegenover de voordelen van een groene gevel staan de bezwaren omtrent vocht en gebouwbeschadiging.
Niet-bladverliezende planten beschermen de buitenmuur net tegen vocht. Gevelbeplanting heeft wel een negatieve invloed op buitenmuren die al te kampen hebben met vochtproblemen als gevolg van reeds aanwezige gevelbeschadiging. De planten zullen de verdamping van het vocht namelijk belemmeren.
Begroeiing op de gevel, en dan vooral klimop, zou de gevel ook ernstig kunnen beschadigen doordat de wortels diep in het voegwerk kunnen dringen. Vocht zou daardoor de kans krijgen om versneld door te dringen en zijn werk te doen. Ook hier zijn indringende wortels enkel mogelijk wanneer de gevel al schade vertoont.
TIP: Om eventuele vochtproblemen te voorkomen is het dus van groot belang om de gevel voor het aanbrengen van de gevelbeplanting te controleren op eventuele schade en deze te herstellen.