Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumtrays: voordelen & plaatsing

Een beter geïsoleerd dak, een vertraagde afvoer van regenwater, een langere levensduur van je dakbedekking, een zegen voor de biodiversiteit, …: een sedumdak heeft alleen maar voordelen. Wil je snel en gemakkelijk zo’n groendak aanleggen? Dan zijn sedumtrays de ideale oplossing. Wat kosten zulke trays? Hoe verloopt de plaatsing? En hoe zit het met het onderhoud? Je leest er hier alles over!

Ga snel naar:
Voordelen van sedum trays
Sedumtrays: gemiddelde kosten
Hoe sedumtrays plaatsen op je dak?
Onderhoud van sedum trays
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Zijn sedumtrays een goed idee voor mijn dak?

Sedum trays zijn de meest praktische oplossing als je graag een groendak wil aanleggen. In zulke voorbegroeide kunststof bakken zijn alle vereiste lagen al verwerkt (drainage, substraat, sedums, …). Je plaatst zulke cassettes dus snel en eenvoudig op je dak. Daarbij hoef je eigenlijk maar 2 aandachtspunten in het achterhoofd te houden:

  • FACTOR 1 = hellingsgraad van je dak: sedumcassettes zijn geschikt voor platte en licht hellende daken. Is de hellingshoek van je dak groter dan 10 graden? Dan plaats je het beste een voorziening tegen het afschuiven van de trays (bv. een L-profiel). Op die manier kan je nog zulke sedumbakken plaatsen op daken met een maximale hellingshoek van 20 graden.
  • FACTOR 2 = mogelijke belasting van je dak: wil je een sedumdak aanleggen? Dan moet je dak dat extra gewicht natuurlijk aankunnen. De mogelijke dakbelasting moet minstens 80 kg per m² zijn. Er bestaan lichtgewicht sedumtrays die slechts 50 kg per m² wegen, maar bij dikkere trays kan dat gewicht oplopen tot ruim 80 kg per m².

Sedum trays kopen? Je vindt een uitgebreid overzicht aan kant-en-klare sedumcassettes in onze webshop. Heb je hoogtevrees of wil je jezelf veel tijd en moeite besparen? Dan brengen we je gratis in contact met groendakspecialisten via onze offerteservice!

sedumtrays

 

Voordelen van sedum trays

Je kan een sedumdak op verschillende manieren aanleggen: met matten, stekken, pluggen, … Waarom zou je dan kiezen voor voorbegroeide sedumtrays? We zetten de grootste voordelen van zulke kant-en-klare bakken op een rijtje:

 

  • Eenvoudig te plaatsen: kant-en-klare trays kan je onmiddellijk op je dak leggen. In sommige gevallen is het nog nodig om eerst een wortelwerende beschermdoek op je dakbedekking aan te brengen. Heb je echter een EPDM dak in goede staat? Dan is dat niet nodig.
  • Budgetvriendelijke oplossing: onder andere vanwege die snelle plaatsing en de mogelijkheid tot doe-het-zelven komen sedum trays goedkoper uit dan sedummatten, sedumstekken, … Verder in dit artikel kom je meer te weten over de gemiddelde prijzen van sedumtrays.
  • Verschillende uitvoeringen: trays bevatten een mix van 6 à 10 verschillende sedumplantjes. Je hebt dus de keuze uit meerdere soorten beplanting. Maar daar blijft het niet bij… Ook qua afmetingen van de cassettes, de dikte, … zijn er meerdere opties.
  • Ook geschikt voor doe-het-zelven: ben je handig en wil je graag zelf je groendak plaatsen? Met klaargemaakte sedumcassettes kan dat perfect. Zulke trays aanleggen is minder complex dan alle lagen apart opbouwen.
  • Meerdere toepassingen: je kan sedum trays gebruiken voor het dak van je woning, maar zulke bakken zijn ook erg geschikt voor een schuur, tuinhuis, garage, … Vanwege het lichtere gewicht kunnen ook de daken van zulke bijgebouwen deze trays dragen.
  • Beperkt onderhoud: een groendak met trays vergt weinig onderhoud. 2 keer per jaar je platte dak op om ingewaaid onkruid weg te halen, de hemelwaterafvoer te controleren, … is al voldoende. Verder ontdek je meer over het onderhoud van zo’n groendak.

 

Sedumtrays: gemiddelde kosten

Wil je zelf sedumtrays kopen, bv. van Place ’n go? Dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 50 à 70 euro per m² (incl. btw). Je kan zulke trays verkrijgen in gespecialiseerde webshops en doe-het-zelfzaken. Schakel je liever een ervaren vakbedrijf in? Dan komt de kostprijs neer op 45 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Interesse in een groendak met sedum trays? Dan vind je een mooie selectie aan trays in onze webshop. Of vergelijk je liever de prijsoffertes van meerdere professionals actief in je buurt? In dat geval kan je ons offerteformulier invullen. Kom nu in contact met ervaren vakbedrijven!

 

sedum trays

 

Hoe sedumtrays plaatsen op je dak?

Sedum trays bestaan uit kunststof bakken, gevuld met aarde waarin de sedumplantjes kunnen groeien. Alle vereiste lagen zitten dus in dat ene pakket. Daardoor kan je zulke cassettes erg eenvoudig op je dak plaatsen. Hoe verloopt die montage? Een kort overzicht:

 

  1. Dak schoonmaken

    Het is belangrijk om je dak eerst goed schoon te maken en al het afval te verwijderen. Daarnaast controleert een vakspecialist ook je dakbedekking op eventuele scheurtjes, barsten, … Het is namelijk essentieel dat je dak volledig waterdicht is voor je begint met de aanleg van een groendak.

  2. Wortelwerende folie aanbrengen

    Is je huidige dakbedekking niet wortelwerend? Dan moet je eerst een wortelwerende folie aanbrengen. Anders loop je het gevaar dat de wortels van de sedumplanten je dak beschadigen, met lekkage als mogelijk gevolg. Een vakspecialist zorgt voor voldoende overlap en bedekt ook de opstaande randen van je dak.

  3. Sedum trays op je dak plaatsen

    De volgende stap is het plaatsen van de sedumcassettes zélf. Een expert bedekt je hele dak met trays en zorgt ervoor dat die perfect op elkaar aansluiten. Hij kan de trays ook op maat snijden, mocht er nog ruimte over zijn.

  4. Grindstroken aanbrengen

    Tussen je dakranden en de sedumtrays brengt een vakspecialist nog een grindstrook aan. Een laag van 15 cm breed is al genoeg. Zo verschuiven de trays niet en is er een goede afwatering naar de afvoerpijp.

  5. Sedums irrigeren en bemesten

    Is het groendak aangelegd? Dan is het aangeraden om de beplanting te bewateren en ook te bemesten. Zo ben je zeker van een goede start en een snelle groei van de sedums. Hieronder lees je nog wat meer over het verdere onderhoud van sedumtrays.

Zeker zijn van een correcte plaatsing van je groendak? Dan is samenwerken met een ervaren vakbedrijf de beste keuze. Via onze offerteservice kom je gratis en vrijblijvend in contact met zulke specialisten. Start je aanvraag hier!

 

Onderhoud van sedum trays

Een sedumdak vergt gelukkig weinig onderhoud. Toch is het aangeraden om 2 keer per jaar je dak op te kruipen voor enkele werkzaamheden. De lente en de herfst zijn daarvoor het ideale moment. Wat moet je dan doen? De belangrijkste tips op een rijtje:

 

  • Checken voor ingewaaid onkruid: het is mogelijk om op je sedumplanten te lopen. Die zijn daar sterk genoeg voor. Eerst check je jouw groendak voor ingewaaid onkruid. Die ongewenste begroeiing verwijder je dan handmatig. Anders zou dat onkruid op lange termijn je sedums verdringen.
  • Controle van de hemelwaterafvoer: een tweede aandachtspunt bij elke controle is de hemelwaterafvoer. Check of die nog goed door loopt en verwijder bladeren en ander vuil.
  • Bemesting van het groendak: uiteraard wil je ook dat je sedums sterk en gezond blijven. Daarom is het aanbevolen om 2 keer per jaar je groendak te bemesten. Er bestaan speciale onderhoudsmeststoffen die de sedums gelijkmatig voeden.
  • Irrigatie van het sedumdak (bij erg droog weer): na de aanleg van de trays is het aangeraden om je groendak grondig te bewateren. Daarna heeft je groendak in principe geen extra water meer nodig. Alleen in zeer droge en warme periodes kan het nodig zijn om je trays te irrigeren. Voor meer advies kan je altijd terecht bij een expert op gebied van groendaken.

 

Mogelijke alternatieven voor trays

Naast voorbegroeide bakken met sedums bestaan er natuurlijk nog andere opties om een groendak aan te leggen. Elke werkwijze heeft zijn voor- en nadelen. Om welke andere opties gaat het? En wat is de beste keuze voor jou? Hieronder leggen we het uit!

 

ALTERNATIEF 1 = sedummatten

Naast trays bestaan er ook voorbegroeide matten met sedums. Die zijn perfect als bodembedekker in je tuin, maar ook erg geschikt voor een groendak. Een vakspecialist legt alle onderlagen dan apart aan en werkt het groendak uiteindelijk af met de sedummatten. Net als sedumcassettes zijn zulke matten verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2 = sedumstekken of -pluggen

Met sedummatten en -trays kan je relatief snel een groendak aanleggen. Naast die 2 methodes zijn er ook nog opties die iets meer tijd vergen: sedumstekken of -pluggen. Stekken zijn kleine scheutjes van sedumplanten die je over het substraat strooit. Pluggen zijn dan weer plantjes met een wortelkluit die je in die aardelaag stopt. Bij deze methodes moet je rekenen op 1,5 à 2 jaar voor je groendak volgroeid is.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Hoe laat ik mijn sedumdak aanleggen?

Dat hangt vooral van je wensen af. Wil je graag meteen een volgroeid sedumdak? Wil je zelf aan de slag of laat je de aanleg liever over aan een ervaren vakbedrijf? Laat je zeker informeren over jouw opties door een vakspecialist. Zo kies je de methode die past bij jouw wensen en budget.

Gratis in contact komen met meerdere vakbedrijven? Wel zo makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers