Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak schuur

Heeft je woning een hellend dak en is een groendak geen optie? Of liggen er al zonnepanelen op je plat dak? Geen nood, ook een groen dak op je schuur is in de meeste gevallen goed mogelijk. Zo profiteer je ook optimaal van de idyllische uitstraling, vermijd je vochtproblemen in je schuur, … In dit artikel lees je meer over de werkwijze, de kosten en de mogelijke valkuilen bij het aanleggen van een sedumdak op je schuur!

Ga snel naar:
Hoe groendak op schuur maken?
Mogelijke valkuilen bij de plaatsing
Kosten groen dak op schuur
Zelf aanleggen of laten aanleggen?
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Kan ik een groendak op mijn schuur maken?

Goed nieuws, in de meeste gevallen is het perfect mogelijk om een groen dak op je schuur te maken. Zeker bij schuurtjes met een plat of slechts licht hellend dak (minder dan 35 graden) is zo’n sedumdak een uitstekende optie. Zijn er dan geen aandachtspunten? Toch wel, je moet rekening houden met de draagkracht van je schuurdak, een correcte opbouw van het groen dak, … Verder in dit artikel lees je meer over de mogelijke valkuilen bij de plaatsing van een sedumdak op een schuur.

Wil je een groendak op je schuur aanleggen? Werk dan zeker samen met een groendakspecialist in je buurt. Die houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten en zorgt voor een optimale plaatsing. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere groendakspecialisten in je buurt!

groendak schuur

 

Hoe groendak op schuur maken?

Een intensief groendak op een schuur is meestal geen optie. Zo’n daktuin weegt namelijk te veel voor de dakconstructie van het gemiddelde bijgebouw. Een sedumdak is echter veel lichter en vormt geen probleem. Een ervaren groendakspecialist gaat als volgt te werk bij de plaatsing:

 

 1. Dak(bedekking) van je schuur controleren

  Een vakspecialist controleert eerst en vooral het dak van je schuur. Die inspectie begint bij de dakconstructie. Hij schat de draagkracht van je schuurdak in en verstevigt die indien nodig. Gelukkig zijn sedumdaken behoorlijk licht (40 à 70 kg per m²), waardoor meestal geen aanpassingen nodig zijn. Daarnaast checkt de dakdekker ook of je dakbedekking in goede staat en volledig waterdicht is.

 2. Onderlagen plaatsen

  Voor een correcte opbouw van het groen dak op je schuur zijn eerst enkele onderlagen nodig. Dat begint doorgaans met een worteldoek ter bescherming van je dakbekleding. Dan volgt een drainagelaag voor een vlotte afwatering en een filterlaag om te vermijden dat substraatdeeltjes voor een verstopping in de afvoer zorgen.

 3. Substraat + sedumbeplanting aanleggen

  Zijn alle onderlagen correct aangebracht? Dan is het tijd voor de beplanting zelf. Een groendakspecialist kan voor meerdere methodes kiezen. Hij kan deze opbouw afwerken met voorbegroeide sedummatten, maar het is ook mogelijk om het substraat en de beplanting apart aan te leggen. Sowieso kiest een expert voor een mix van plantjes die is afgestemd op de oriëntatie van je schuurdak, het aantal zonne-uren, …

 4. Dakranden, regenafvoer, … afwerken

  Zijn de dakranden van je schuur niet hoog genoeg? Dan brengt de vakspecialist een laag grind aan rond het groendak. Zo kan de beplanting zeker niet van je schuur waaien bij stormweer. Ook rond de afvoer plaatst hij grof grind, in combinatie met een boldraadrooster in de regenpijp zelf. Zo ben je zeker dat je niet met verstoppingen te maken krijgt.

BELANGRIJK: ook werken met kant-en-klare sedumcassettes is een optie voor het sedumdak van je schuur. Een groendakspecialist bekijkt sowieso eerst jouw schuur en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Kom vrijblijvend in contact met gespecialiseerde dakdekkers in je buurt!

 

Mogelijke valkuilen bij de plaatsing

Wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat? En onaangename verrassingen achteraf voorkomen? Dan moet je met een wijde boog om enkele valkuilen heen lopen bij de aanleg van een groendak op je schuur. Om welke aandachtspunten gaat het dan vooral? Een kort overzicht:

 • Draagkracht van je schuurdak niet controleren: de meeste schuurdaken kunnen het gewicht van een sedumdak zeker aan. Vanaf een gewicht groter dan 80 à 85 kg per m² is een versteviging van de dakconstructie van je schuur mogelijk aan de orde. Of zo’n aanpassing nodig is, hangt dus vooral van je gekozen groendak af. Een specialist gaat sowieso na hoeveel gewicht je schuurdak kan dragen.
 • Geen rekening houden met het type groendak: daktuinen zijn prachtig, maar zelden geschikt voor daken van schuurtjes. Voor zo’n bijgebouw kies je eerder voor een lichter sedumdak, eventueel aangevuld met kruiden en grassen. Hou dus zeker rekening met het type groendak dat het meest geschikt is in jouw situatie. Een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden.
 • Opbouw van het sedumdak niet respecteren: ga je zelf aan de slag? Breng dan zeker alle vereiste lagen van het groendak aan. Zonder filterlaag kan er bv. substraat in je drainagelaag terechtkomen, met alle vervelende gevolgen van dien.
 • Niet voor het juiste systeem kiezen: je kan een groendak laten aanleggen met een aparte substraatlaag met stekken, maar ook met voorbegroeide sedummatten en zelfs met prefab sedumcassettes. Een gespecialiseerde dakdekker analyseert eerst jouw situatie en kiest dan het meest geschikte systeem.
 • Groendak op een sterk hellend schuurdak: bij een hellingshoek lager dan 35 graden is de kans verwaarloosbaar dat je sedumdak op je schuur gaat verschuiven. Bij een steilere hellingsgraad loop je dat risico wel. In dat geval moet een vakman aanvullende maatregelen nemen om de opbouw van het sedumdak te verankeren.
 • Geen rekening houden met oriëntatie, zonne-uren, …: je moet de beplanting op het groen dak van je schuur afstemmen op de schaduwval, het aantal zonne-uren, de oriëntatie van het dak, … Sommige plantjes gedijen bv. beter in de schaduw dan andere. De beplanting van een zuidelijk georiënteerd groendak zal ook anders zijn dan die van een oostelijk georiënteerd groendak.

Advies op maat nodig? Schakel dan een ervaren groendakspecialist in voor de aanleg van een sedumdak op je schuur. Die houdt rekening met alle aandachtspunten en garandeert je zo een optimaal eindresultaat voor vele jaren. We brengen je gratis in contact met zulke vakspecialisten via onze offerteservice!

 

Kosten groen dak op schuur

Hoeveel betaal je nu ongeveer voor een sedumdak op je schuur? Die kosten hangen vooral af van het gekozen systeem, de beplanting, de oppervlakte van je schuurdak, … Ook je keuze om een vakman in te schakelen of te doe-het-zelven speelt natuurlijk een rol. We zetten beide opties even op een rij:

 

1. Prijs groendak op schuur laten aanleggen (materialen + arbeidskosten)

Heb je zelf weinig ervaring met dakwerken? Om fouten te voorkomen, schakel je een gespecialiseerde dakdekker in. Voor een sedumdak op je schuur reken je op een richtprijs van 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Let op: eventuele bijkomende werken als een versteviging van je schuurdak, nieuwe wortelwerende dakbedekking, … zijn niet inbegrepen in deze kosten.

TIP: de uiteindelijke kosten variëren ook van specialist tot specialist. Daarom doe je er sowieso goed aan om de voorstellen van meerdere experts te vergelijken qua kosten, adviezen, uitvoertermijnen, … Zo maak je een weloverwogen keuze. Start hier je aanvraag!

 

2. Prijs groendak op schuur zelf aanleggen (enkel materialen)

Betaal je liever geen arbeidskosten? En heb je voldoende kennis van zaken? Als doe-het-zelver kies je voor kant-en-klare sedumcassettes. Hierin zijn alle vereiste lagen namelijk al verwerkt. Zo heb je enkel nog een beschermfolie voor je schuurdak en grind voor de dakranden nodig. Voor zulke sedumtrays betaal je gemiddeld 40 à 75 euro per m² (incl. btw).

Wil je sedumcassettes kopen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop!

 

groen dak schuur

 

Zelf aanleggen of laten aanleggen?

De meest praktische manier om zelf een groen dak op je schuur te maken zijn sedumcassettes. Wil je echter zeker zijn dat je niet met lekkages te maken krijgt? Of schade aan je sedumdak door hevige wind? Dan schakel je beter een groendakspecialist in. Dat is nog meer het geval als je gebruik wil maken van sedummatten of een aparte substraatlaag met sedumscheutjes. Bij deze systemen is de plaatsing namelijk nog complexer. Dankzij de expertise van zo’n vakspecialist ben je zeker van…

 • Inspectie van je schuurdak: volstaat een beschermfolie of vervang je beter de dakbekleding van je schuurdak? Is een extra versteviging van je draagstructuur nodig of niet? Een vakspecialist controleert eerst grondig je dak om mogelijke schade achteraf te voorkomen.
 • Advies op maat: op basis van zijn dakinspectie, de oriëntatie van je schuurdak, … stelt de dakdekker dan een sedumdak op maat voor. Dankzij dat gerichte advies kan je rekenen op een prachtig eindresultaat waar je jarenlang van profiteert.
 • Correcte plaatsing: een vakspecialist bouwt het groen dak op je schuur laag per laag op. Die nauwkeurige montage is essentieel om problemen met de drainage, lekkages, … te voorkomen. Dankzij zijn ervaring gaat die plaatsing ook snel, waardoor de arbeidskosten relatief meevallen.
 • Hoogwaardige beplanting: een vakman kiest altijd sterke plantjes, grassen, kruiden, … die lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Die plantenmix is bovendien ook optimaal afgestemd op de ligging van je schuur.
 • Betrouwbare service: wil je het sedumdak op je schuur laten onderhouden? Heb je achteraf nog vragen? Of is er toch een probleem met de afwatering? Dan staat je vakspecialist altijd voor je klaar.

 

TIP: vertrouw op de expertise van een vakspecialist voor je sedumdak!

Wil je extra kosten aan je schuurdak voorkomen? En zeker zijn van het beste eindresultaat op lange termijn? Laat het sedumdak op je schuur dan zeker plaatsen door een ervaren groendakspecialist. Van de inspectie van je schuur tot en met de uiteindelijke afwerking van je groendak: met een vakspecialist kies je voor zekerheid!

Groendakspecialisten actief in je buurt? Je vindt ze snel, gratis en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers