Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Turfdak: opbouw + prijs

Turfdaken zijn een oude traditie afkomstig uit Scandinavische landen als Noorwegen, Zweden en IJsland. Het gaat om robuuste groendaken met lang en wild gras, waardoor je een ruigere uitstraling krijgt. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n groendak met turf? Hoeveel kost het? En kan je het zelf plaatsen of schakel je eerder een ervaren groendakspecialist in? Dit en meer beantwoorden we hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Turfdak kosten
Hoe turf dak maken?
Belangrijke aandachtspunten
Zelf plaatsen of vakspecialist?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een turfdak?

Turf is een ander woord voor gedroogde veengrond. Vooral in Scandinavische landen, Schotland, Nederland, … is het nog altijd populair om veen uit te steken in grote blokken en dan te laten drogen in een opslagplaats. Die turf kan je gebruiken als brandstof, maar ook als voedingsbodem voor een groendak met een ruigere uitstraling.

Een turfdak maken voor jouw woning, schuur, tuinhuis, …? Laat je dan eerst goed adviseren door een groendakspecialist in je buurt. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw dak. Kom vrijblijvend in contact met ervaren turfdak specialisten!

turfdak

 

Voor- en nadelen van een turfdak

Dat turfdaken zo vaak voor komen in Scandinavische landen is geen toeval. Turf is een polyvalent product dat perfect is in te zetten als voedingsbodem voor een groendak. Wat zijn de grootste voordelen van zo’n dak met turf? En zijn er nadelen? Een kort overzicht:

 

Voordelen turfdak

  • Budgetvriendelijk: een groendak maken met turfbalen gaat redelijk snel. Bovendien zijn de materialen ook minder duur in vergelijking met andere types groendaken. Daardoor is een turfdak 1 van de meest budgetvriendelijke opties als je een groendak wil.
  • Optimale isolerende werking: de geperste turfbalen zorgen voor een optimale thermische isolatie. Daardoor profiteer je van een constantere temperatuur in je huis. Bovendien heeft turf ook een goede geluidsisolerende werking. Kortom, dit type groendak is een zegen voor je wooncomfort.
  • Goede waterbuffer: turf kan veel regenwater opslaan en lang vasthouden. Dat bevordert de wortelgroei van de verschillende grassen. Zo hoef je ook minder te bewateren in vergelijking met andere groendaken. Daarnaast is zo’n waterbuffer ook een goede manier om de druk op het riool te verminderen.
  • Snelle plaatsing: de opbouw van een turf dak verloopt sneller dan bij een gemiddeld sedumdak of ander groendak. Een vakspecialist vult je dak met geperste turfbalen en strooit hier een laagje turf van 2 à 3 cm overheen. Een paar weken later groeit al het eerste gras op je dak.
  • Onderhoudsvriendelijk: op een turf dak is het gras langer dan op een normaal grasdak. Het heeft daarom minder onderhoud nodig. In de meeste gevallen hoe je zo’n turfdak namelijk maar 1 à 2 keer per jaar te maaien.

 

Nadelen turfdak

  • Dikkere opbouw: de turflaag op zich is al ongeveer 20 cm dik. Daardoor bedraagt de totale opbouwhoogte van je hele turfdak minstens 24 à 25 cm. Dat is dikker dan een gemiddeld extensief groendak (laagdikte van minder dan 20 cm).
  • Behoorlijk zwaar: de dikke turflaag kan behoorlijk veel regenwater vasthouden. Is die voedingsbodem verzadigd met water? Dan kom je uit op een gewicht van ongeveer 130 kg per m². In combinatie met de grassen zelf kan dat gewicht oplopen tot 150 kg per m². Dat is zwaarder dan het gemiddelde extensieve groendak. Laat dus zeker eerst controleren of de dakconstructie dat gewicht wel kan dragen.
  • Minder diversiteit aan planten: een turfdak is iets minder goed voor de biodiversiteit omdat het alleen gaat om meerdere lange grassoorten. Dit in tegenstelling tot een sedumdak, waar vele flora en fauna op voor kunnen komen.

 

Turfdak kosten

Een turfdak maken kost iets minder dan een ander type extensief groendak, en ligt tussen € 40 à 80 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vooral het merk van de dakturf, de gekozen grassoorten en de moeilijkheidsgraad van de werken spelen een rol bij de kostprijs.

Benieuwd naar de kosten voor jouw turf dak? Vraag dan zeker vrijblijvend offertes aan bij meerdere turfdak specialisten actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de totale kosten, maar ook hun adviezen, merk van de dakturf, afwerking van je dak, … Start je aanvraag hier!

 

turf dak

 

Hoe turf dak maken?

De opbouw van een turf dak verschilt niet zoveel van een ander type groendak. Het voornaamste verschil zit in de voedingsbodem van de grassen. Het gaat namelijk niet om een standaard substraatlaag, maar om geperste turfbalen in jutezakken. Bij de plaatsing gaat een groendakspecialist als volgt te werk:

 

  1. Wortelkerende laag aanbrengen

    Een specialist brengt eerst een wortelkerende doek aan op je dakbedekking. Zo voorkom je dat de wortels van de grassen je dak beschadigen. Heb je een EPDM-dakbekleding die nog in een goede staat is? Dan kan die ook functioneren als wortelkerende laag.

  2. Drainage + filtervlies plaatsen

    Bovenop de wortelkerende laag komt dan een drainagesysteem om het regenwater op te vangen, vast te houden en vertraagd af te voeren. Zo blijven de balen turf extra lang vochtig. Op die drainage plaatst de vakspecialist ook nog een filterdoek. Die moet ervoor zorgen dat er geen stukjes turf in de drainage terechtkomen. Anders kan je op termijn met verstoppingen te maken krijgen.

  3. Turfbalen leggen op het dak

    Deze fase gaat bij een turf dak erg snel. Een expert legt je dak gewoon vol met geperste turfbalen in jutezakken. Die kunnen al vermengd zijn met een graszadenmix, maar achteraf inzaaien kan ook. Zulke balen zijn ongeveer even groot als zakken potgrond.

  4. Afwerken met een laagje turf

    Het is niet de bedoeling dat je deze balen met turf nog ziet liggen op het dak. Daarom strooit een groendakspecialist nog een laagje turf van 2 à 3 cm over deze zakken. Dat bovenste laagje kan hij ook nog verder inzaaien met een mix van grassen en eventueel ook kruiden, veldbloemen, …

  5. Dak uitgebreid besproeien

    Na het maken van het turfdak is het belangrijk om de turf uitgebreid te besproeien in verschillende fasen. Een paar weken later groeit al het eerste gras op je dak. Tijdens die eerste weken na de aanleg moet je de turf wel goed vochtig houden. Dat bewateren doe je idealiter vroeg in de ochtend of ’s avonds laat.

Op zoek naar een ervaren specialist in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Ontvang nu vrijblijvend advies en prijzen op maat van meerdere experts!

 

Belangrijke aandachtspunten

Een turfdak is geen standaard sedumdak. Daardoor zijn er ook bepaalde, specifieke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je zo’n dak wil laten plaatsen. We zetten ze op een rijtje:

  • Genoeg bewateren: zeker in de eerste weken na de aanleg is het belangrijk om je turfdak genoeg te bewateren. Dat kan gewoon met een tuinslang met een zachte straal. Ook in periodes van langdurige droogte is het geen overbodige luxe om de turf vochtig te houden. Gelukkig is dat extra bewateren tijdens het grootste deel van het jaar niet nodig.
  • Maaien in de herfst na aanleg: in het eerste jaar na de aanleg maai je het gras idealiter rond de herfstperiode. Zo hou je de grassen mooi groen en groeien ze beter. In hoeverre je het gras daarna onderhoudt, moet je zelf beoordelen. Zien de grassen er niet mooi meer uit of dreigen ze elkaar te verstikken? Dan is een maaibeurt verstandig.
  • Steunframes bij een steiler dak: turf is erg geschikt voor platte of licht hellende daken. Is de hellingshoek van je dak echter meer dan 30 graden? Dan gebruikt een vakspecialist steunframes om te vermijden dat de turfbalen gaan verschuiven of wegzakken.
  • Balen met of zonder graszadenmix: het is mogelijk om turfbalen te kopen die al van tevoren zijn ingezaaid met graszaden. Een andere optie is om na het plaatsen van de turf je dak in te zaaien met een zadenmix naar keuze.
  • Dakconstructie checken: net als bij een gewoon groendak laat je bij een turf dak je dakconstructie ook nakijken door een vakspecialist. Met een gewicht dat kan oplopen tot 150 kg per m² moet die draagstructuur namelijk stevig genoeg zijn.
  • Dakranden en regenafvoer in orde brengen: zijn je dakranden niet groot genoeg? Dan kan een vakspecialist net als bij een gewoon groendak een grindstrook of betontegels aanbrengen rond de randen. Ook rond de regenafvoer plaatst hij grof grind of kiezels. Om verstoppingen te voorkomen, maak je dat grind 1 keer per jaar schoon.

 

Zelf turfdak plaatsen of groendakspecialist?

Gaat het om een kleiner turfdak op een bijgebouw als je tuinhuis, schuur, …? Dan kan je eventueel alle materialen bestellen en het groendak zelf plaatsen. Hou wel rekening met alle aandachtspunten en vooral met de stevigheid en draagkracht van je dakconstructie. Heb je minder kluservaring? Of wil je een turfdak op je woning plaatsen? Schakel dan een ervaren vakbedrijf in. Zo ben je zeker van …

  • Advies op maat: hoeveel gewicht kan je dakconstructie aan? Is een aparte worteldoek nodig of niet? Welke graszadenmix kies je? En hoe moet je jouw turf dak onderhouden? Een vakspecialist geeft je gericht advies van A tot Z.
  • Correcte plaatsing: een turfdak maken is een voor groendak-expert een koud kunstje. Hij bouwt alle benodigde lagen zorgvuldig en snel op en zorgt ook voor een optimale afwerking. Zo geniet je enkele weken later al van een fraai grasdak.
  • Kwalitatieve materialen: een expert werkt alleen met dakturf van de hoogste kwaliteit. Zo ben je zeker van een goede begroeiing en een optimaal resultaat op lange termijn. Ook andere materialen als de worteldoek, drainage, eventuele steunframes, … gaan gegarandeerd erg lang mee.
  • Garantie: samenwerken met een vakspecialist staat gelijk aan financiële bescherming. Zowel voor de materialen als voor de plaatsing kan je rekenen op een garantieregeling. Ga je zelf aan de slag en zijn er extra kosten? Dan zijn die voor jouw rekening.
  • Groendak subsidie: de meeste gemeentes geven een subsidie voor het plaatsen van een turf dak. Meestal bedraagt die dan 20 – 50% van de totale investering. Een groendakspecialist vertelt je graag meer over de voorwaarden en kan je zelfs helpen bij de aanvraag.

Vrijblijvend meerdere offertes vergelijken? Dat kan. Zo kies je gegarandeerd het meest interessante aanbod voor jouw dak. Je kan gratis en eenvoudig verschillende voorstellen aanvragen bij experts in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers