Sedummatten
Wil je graag een sedumdak aanleggen? Dan kan je ervoor kiezen om te werken met kant-en-klare sedumcassettes, maar ook met sedummatten als afwerking voor je substraatlaag. Deze sedum matten zijn als bodembedekker geschikt voor in de tuin, maar dus ook op je dak. Alles over de mogelijke uitvoeringen, prijzen, … lees je in dit artikel!
Ga snel naar:
Welke mogelijke uitvoeringen?
Hoe sedummatten aanleggen?
Prijs sedum matten
Sedummatten of -cassettes?
Zelf plaatsen of dakdekker?
Vraag gratis offertes aan
Wat zijn sedummatten?
Sedum matten zijn voorbegroeide matten met verschillende soorten sedumplantjes. Die vetplantjes zijn in repen gekweekt op kokosmatten. Zulke sedummatten voor in de tuin zijn populair als bodembedekker, maar je kan ze ook perfect gebruiken voor een groendak. Na de onderlagen werkt een dakdekker dan je sedumdak af met deze matten. Zo geniet je onmiddellijk van een mooi volgroeid groendak op je woning of bijgebouw!
Interesse in een groendak met sedummatten? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere dakdekkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de matten zelf vergelijken, maar ook de prijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!
Welke mogelijke uitvoeringen?
Wil je geen 2 à 3 jaar wachten voor je een prachtig sedumdak hebt? Dan kan een dakdekker in plaats van sedumscheutjes of -pluggen ook werken met volgroeide sedummatten. Deze matten vormen de uiteindelijke sedumlaag bovenop de vaste opbouw van je groendak. Uit welke sedum matten kan je kiezen? Enkele mogelijkheden op een rij:
- Sedumplantjes: er bestaan maar liefst enkele honderden soorten sedumplanten. Een sedummat bevat gemiddeld zo’n 10 à 20 verschillende plantjes. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor goedkopere of voor duurdere plantjes.
- Formaat: een sedummat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Er zijn zowel smallere als bredere matten beschikbaar. Ook dit formaat kan een invloed hebben op de prijs.
- Dikte en gewicht: je kan gaan voor dunne sedummatten van 2 à 4 cm als afwerkingslaag, maar er bestaan ook dikkere totaalsystemen (incl. substraatrol en drainage). Ook binnen die systemen met 3 lagen kan het gewicht verschillen. Sowieso laat je beter eerst de draagkracht van je dak controleren door een dakdekker om problemen achteraf te vermijden.
TIP: vergelijk sedum matten bij meerdere vakmannen!
Het aanbod aan sedummatten kan verschillen van dakdekker tot dakdekker. Kortom, wil je een goed idee hebben van de mogelijke uitvoeringen voor jouw groendak? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je niet alleen de matten zelf, maar ook adviezen, prijzen, … naast elkaar leggen. Dat biedt de beste garantie op een sedumdak naar wens tegen een correcte prijs.
Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen bij jou in de buurt via onze offerteservice.
Hoe sedummatten aanleggen?
Bij zowel een extensief groendak als een sedumdak vormen sedum matten de afwerkingslaag van een opbouw van zo’n 4 à 15 cm dik. Maar hoe ziet die totale sedumdak opbouw er dan uit? En hoe gaat een vakman te werk bij de aanleg? De verschillende stappen op een rij:
-
Dak(bedekking) checken
Sedumdaken zijn behoorlijk dun en licht (40 à 60 kg per m²). Daardoor zijn doorgaans geen aanpassingen aan de dakconstructie nodig. Toch zal een vakman eerst en vooral de draagkracht van je dak controleren. Daarna checkt hij ook de staat van je dakbedekking (bv. EPDM, roofing, …).
-
Onderlagen plaatsen
Bovenop je dakbedekking komen verschillende onderlagen. Een wortelwerende doek, een drainagelaag voor een vlotte afwatering, een filterdoek om substraatdeeltjes op te vangen, een substraatlaag als voedingsbodem voor de sedumplantjes (daktuinaarde), … Een dakdekker zorgt ervoor dat al deze lagen voldoen aan de juiste voorwaarden voor jouw sedumdak.
-
Sedummatten plaatsen
Zijn al deze lagen correct aangebracht? Dan werkt een dakdekker deze opbouw af met de gekozen sedum matten. Hij stemt de beplanting zelf af op de oriëntatie van je dak, het aantal zonne-uren, …
-
Dakranden, regenafvoer, … afwerken
Zijn je dakranden niet hoog genoeg? Dan plaatst de vakman een grindstrook of betontegels rond de randen. Zo waait het sedum niet van je dak en kan vocht niet optrekken tegen je gevel, daklood of dakrand. Naast een rooster in de regenpijp plaatst de vakman ook rond die afvoer grof grind om verstoppingen te voorkomen.
LET OP: de opbouw van een sedumdak kan verschillen van project tot project. Zo is bij een hellend dak geen drainagelaag nodig en bij een plat dak wel. Na een grondige analyse stemt een vakman die opbouw af op jouw dak. Zo ben je zeker van een optimaal en duurzaam eindresultaat. Contacteer vrijblijvend gespecialiseerde dakdekkers actief in jouw buurt!
Prijs sedum matten
Hoeveel kost een sedumdak met matten ongeveer? Dat hangt vooral af van de oppervlakte van je dak, de uitvoering van de sedummatten, … Ook je keuze om te doe-het-zelven of een dakkdekker in te schakelen, speelt een rol. We zetten beide opties kort op een rij:
1. Prijs zelf sedummatten plaatsen (enkel materiaalkosten)
Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel zelf je sedumdak aanleggen met sedummatten. In dat geval betaal je enkel voor de matten zelf en de andere materialen (substraatrollen, drainagematten, filterdoeken, …). In totaal mag je rekenen op een kostprijs van ongeveer 45 euro per m², incl. btw.
Sedummatten kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.
LET OP: fouten bij doe-het-zelven zijn snel gemaakt en je bent niet verzekerd tegen schade. Vergeet daarom de belangrijkste aandachtspunten niet: controle van je dak(bedekking), correcte opbouw met juiste dikte, vlotte afvoer van regenwater, … Heb je nog vragen? Contacteer dan een gespecialiseerde dakdekker voor advies op maat.
2. Prijs sedummatten laten plaatsen (materiaal + arbeidskosten)
Wil je zeker zijn van een correct geplaatst sedumdak met hoogwaardige sedum matten? Dan doe je het best een beroep op een ervaren dakdekker. Als je samenwerkt met zo’n vakman, mag je rekenen op een prijs van 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Hoe groter je dak, hoe goedkoper de prijs per m² zal zijn.
Benieuwd naar een prijs voor jouw sedumdak? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan bij gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt. Start je aanvraag hier!
Sedummatten of sedumcassettes?
Naast dunne sedummatten als eindlaag voor je groendak kan je ook kant-en-klare sedumcassettes gebruiken. Wat is het verschil tussen beide methodes en wat zijn de voor- en nadelen? Een korte vergelijking:
1. Groendak met sedum matten
Kies je voor sedum matten? Dan is de plaatsing van je groendak arbeidsintensiever en complexer, maar het eindresultaat is ook kwalitatiever en duurzamer. Een dakdekker zorgt namelijk voor een correcte opbouw met de verschillende onderlagen, waarna hij een type sedummat op maat van jouw dak kiest. Kortom, met sedummatten kies je voor een kwalitatief groendak op maat.
2. Groendak met sedumcassettes
Bij een groendak met sedumcassettes heb je geen onderbouw nodig. Alle vereiste lagen zijn al verwerkt in deze dikke cassettes (drainagelaag, filterdoek, substraat, …). Zo moet je ter voorbereiding alleen nog een wortelwerende doek aanbrengen en grind langs je dakranden plaatsen. Kortom, de plaatsing gaat sneller, maar maatwerk is niet mogelijk. Je koopt deze klaargemaakte sedumcassettes alleen in standaard maten.
Kies ik beter voor sedum matten of -cassettes?
Dat hangt af van jouw budget en je persoonlijke voorkeuren. Ga je liever zelf aan de slag? Dan zijn sedumcassettes makkelijker om te plaatsen. Wil je 100% zeker zijn van het beste eindresultaat en puur maatwerk? Dan werk je beter samen met een dakdekker die je sedumdak laag per laag opbouwt en afwerkt met sedummatten.
Advies op maat nodig? Je kan direct in contact komen met meerdere dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice.
Zelf sedummatten plaatsen of dakdekker?
Zelf sedumcassettes plaatsen is meer aangeraden dan zelf met sedummatten werken. Die laatste optie is complexer en vergt een vakkundige opbouw. Kortom, wil je 100% zeker zijn van een correct geplaatst sedumdak? Dan werk je beter samen met een ervaren dakdekker. Dankzij zijn expertise kan je rekenen op…
- Analyse van je dak: volstaat de draagkracht van je dakconstructie voor een sedumdak? Hoe zit het met de dakranden? En is de dakbedekking wortelwerend of niet? Een dakdekker controleert nauwgezet je dak en doet dan een voorstel voor een sedumdak op maat.
- Advies op maat: na die analyse geeft een vakman je uitgebreid advies over de dikte en het gewicht van je sedumdak, het type sedummat dat je best kiest, de ophoging van je dakranden met een laag grind, …
- Correcte plaatsing: na de ondertekening van de offerte plaatst de vakman je sedumdak volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een sedumdak opbouw op maat, een vlotte afwatering, geen schade bij stormweer, …
- Snelle uitvoering: de verschillende lagen van een sedumdak plaatsen is een arbeidsintensief karwei. Dankzij zijn ervaring en expertise klaart een gespecialiseerde dakdekker die klus gelukkig relatief snel. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
- Kwalitatieve sedum matten aan lagere prijs: een specialist werkt enkel met hoogwaardige matten voor een prachtig eindresultaat. Bovendien kan hij alle materialen voor je sedumdak ook aankopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
- Gemeentelijke subsidie: werk je met een vakman? Dan profiteer je van een gemeentelijke subsidie voor je sedumdak. Zo kan je gemiddeld tot 50% van je investering terugkrijgen van je gemeente. Informeer hier dus zeker naar bij jouw gemeente.
Op zoek naar een gespecialiseerde dakdekker? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: