Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumpluggen

Wil je zelf je sedumdak aanleggen? Of wil je je huidige groendak een nieuwe uitstraling geven? Dan kan je aan de slag gaan met sedumpluggen. Zulke kleine plantjes met een wortelkluit kan je makkelijk 1 per 1 in de substraatlaag steken. Deze methode heeft zowel voor- als nadelen. In dit artikel lees je er alles over, net als over de prijs en de mogelijke alternatieven voor sedum pluggen!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs sedumpluggen
Zelf plaatsen of niet?
Mogelijke alternatieven
Vergelijk gratis offertes

 

 

Wat zijn sedumpluggen?

Sedumpluggen zijn kleine sedumplantjes met een wortelkluit die je direct in de substraatlaag van je groendak plant. Je brengt de pluggen gewoon 1 per 1 rechtstreeks aan in deze voedingsbodem. Gemiddeld mag je rekenen op 20 à 25 plantjes per m² aan dakoppervlakte. Door de aanwezige wortels groeien ze snel vast in het substraat. Na ongeveer 1,5 à 2 jaar zijn de plantjes helemaal dichtgegroeid tot een fraai sedumdak.

Wil je graag sedum pluggen of sedum stekken kopen? Laat je dan zeker eerst goed informeren door een ervaren specialist in groendaken. Die weet perfect welke plantjes geschikt zijn voor welk dak, hoeveel je er nodig hebt, welke pluggen tegen de schaduw kunnen, … Ontvang gratis advies!

sedumpluggen

 

Voor- en nadelen van sedumpluggen

De basisopbouw van een sedumdak is altijd dezelfde, enkel de manier van aanleggen verschilt. Je kan kiezen voor sedumcassettes waarin alle lagen al verwerkt zijn of je kan je groendak laag per laag laten opbouwen. Bovenop de wortelwerende laag, de drainagelaag en de filterlaag komt dan het substraat met de sedumplantjes. Werk je met pluggen? Dan breng je die plantjes met hun wortelkluit 1 per 1 aan in het substraat. Deze methode heeft zowel zijn voordelen als nadelen:

 

  • Budgetvriendelijk: koop je zelf sedumpluggen en sedumscheuten? Dan komen die goedkoper uit dan kant-en-klare sedumcassettes of sedummatten. Je kan die bv. aanschaffen om open plekken in je vegetatielaag te dichten of om je groendak een nieuwe uitstraling te geven.
  • Heel het jaar mogelijk: sedumpluggen zijn buiten gekweekt en dus goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Dankzij de aanwezige wortelkluit kan je ze dus heel het jaar door in volle grond planten. Zowel in je tuin als bodembedekking als op je dak in de substraatlaag.
  • Zelf samen te stellen: je bepaalt helemaal zelf de uitstraling van je groendak met sedumpluggen en sedumscheuten. Die zijn namelijk beschikbaar in een brede waaier aan uitvoeringen. Sommige sedums lijken bv. op kleine cactusjes en andere hebben dan weer kleurige bloemblaadjes.
  • Flexibele plaatsing op maat: met sedum pluggen kies je zelf waar je welke plantjes zet. Sommige sedums kunnen bv. niet goed tegen de schaduw en andere net wel. Met de hulp van een specialist plaats je dus de juiste planten op de juiste plek om ze optimaal tot hun recht te laten komen.

 

  • Pas na 2 jaar volgroeid: met sedummatten en -cassettes geniet je onmiddellijk van een fraai sedumdak. Met een mix van pluggen en scheuten is dat niet het geval. Gemiddeld duurt het 1,5 à 3 jaar vooraleer je groendak volledig is dichtgegroeid met de sedums.
  • Arbeidsintensieve plaatsing: sedum pluggen 1 per 1 in de substraatlaag planten, kost uiteraard heel wat tijd. Per m² moet je namelijk 20 à 25 pluggen planten. Wil je dat je groendak sneller dichtgroeit? Dan kan dat aantal oplopen tot 40 plantjes per m².

 

Mogelijke uitvoeringen van sedum pluggen

Sedumpluggen kan je kopen in grote trays. Met een tray van bv. 100 plugplantjes kan je dan ongeveer 4 m² aan dakoppervlakte beplanten. Bovendien zijn zulke trays beschikbaar in meerdere uitvoeringen. Welke keuzes kan je zoal maken? Een woordje uitleg:

 

  • Grote of kleine trays: sedum pluggen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten trays. Sommige bevatten 100 plantjes, andere dan weer bv. 75. Hoeveel en welke trays je kiest hangt af van jouw project. Wil je een volledig sedumdak aanleggen of enkel je huidige groendak een sterke, nieuwe aanplant geven?
  • Verschillende soorten sedums: het is belangrijk om de juiste sedums te kiezen op basis van de oriëntatie van je dak, het aantal zonne-uren, … Idealiter combineer je verschillende soorten planten, zodat je dak het hele jaar door mooi blijft. Sommige sedums verliezen bv. hun blad, terwijl andere wel wintergroen blijven.
  • Maat van de plantjes: de sedums in de trays zijn verkrijgbaar in meerdere maten. Hoe kleiner de plantjes nog zijn, hoe goedkoper. Sommige zijn bv. slechts 3 à 5 cm groot, terwijl andere sedums al meer volgroeid zijn.

Welke sedumpluggen kies ik het best? Een groendakspecialist kan je op basis van jouw dak adviseren over de meest aangewezen sedumpluggen en sedumscheuten. Zo ben je zeker van een fraai sedumdak op lange termijn. Kom nu in contact met groendakspecialisten in je buurt!

 

Prijs sedumpluggen

Ga je zelf sedumpluggen kopen in een speciaalzaak? Dan mag je rekenen op ongeveer 30 à 50 euro per tray (incl. btw). Let op: dit is enkel de prijs voor de sedums zelf en niet voor andere materialen als een filterdoek, drainagematten, … Laat je een sedumdak volledig aanleggen van a tot z? Dan betaal je gemiddeld 45 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

Een totaalprijs voor jouw sedumdak? Simpel, je vraagt gewoon meerdere prijsoffertes aan bij groendakspecialisten actief in je buurt. Zo kan je al hun kostenposten, maar ook hun adviezen, werkwijzen, … vergelijken en de beste keuze maken. Start je aanvraag hier!

 

sedum pluggen

 

Zelf sedumpluggen plaatsen of vakspecialist?

Sedumpluggen en sedumscheuten in de substraatlaag van je huidige groendak plaatsen kan je gerust zelf doen. Een sedumdak van a tot z aanleggen met een correcte opbouw is dan weer een ander paar mouwen. Wil je dus een nieuw groendak aanleggen? Dan doe je het best een beroep op de expertise en ervaring van een vakspecialist. Zo ben je 100% zeker van…

 

  • Inspectie van je dak: een expert gaat eerst na of je dak wel geschikt is voor de aanleg van een groendak. Is je dakconstructie draagkrachtig genoeg? Moet hij de dakranden ophogen of is dat niet nodig? Kan je de sedum op je EPDM dakbedekking leggen of is een nieuwe wortelwerende laag nodig? Het zijn stuk voor stuk belangrijke aandachtspunten bij de aanleg van een sedumdak.
  • Advies op maat: op basis van die dakanalyse geeft een vakspecialist je gericht advies over een sedumdak op jouw maat. Welke sedums plaats je best, hoe dik mag je dakopbouw zijn, welke plaatsingsmethode is het meest geschikt, …: dankzij zijn raad maak je zeker de juiste keuzes voor een correcte en vlotte aanleg van je groendak.
  • Correcte opbouw: een groendakspecialist bouwt je sedumdak op volgens de regels van de kunst. Van de wortelwerende laag tot en met het substraat met je sedumplantjes. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een goede afwatering, een lange levensduur van je beplanting, geen schade bij stormweer, …
  • Kwalitatieve materialen: een groendakspecialist werkt enkel met filterdoeken, EPDM, drainagematten, … van hoge kwaliteit. Je bent ook zeker dat de substraatlaag correct is samengesteld en dat de sedumplantjes bestand zijn tegen alle weersinvloeden.
  • Verlaagd btw-tarief: werk je samen met een vakspecialist? Dan betaal je slechts 9% btw op de sedumpluggen zelf. Let op: voor de arbeidskosten van de expert betaal je wel 21% btw. Naast dat verlaagde btw-tarief reiken vele gemeentes bovendien ook nog een groendak-subsidie uit.

 

Mogelijke alternatieven

Naast pluggen kan je ook je sedumdak aanleggen met sedummatten of sedumcassettes. Hoe ziet de opbouw bij deze methodes eruit? Wat met de gemiddelde prijs per m²? En welke methode kies jij nu het best? Een blik op deze alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: sedummatten

Sedummatten zijn voorbegroeide matten met verschillende soorten sedumplantjes. Na alle vaste onderlagen werkt een vakspecialist je groendak dan af met deze matten. Zo heb je onmiddelllijk een volgroeid sedumdak op je woning of bijgebouw. De plaatsing gaat uiteraard ook sneller in vergelijking met sedum pluggen en sedum scheuten.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2: sedumcassettes

Wil je zo eenvoudig en zo snel mogelijk je sedumdak aanleggen? Dan zijn sedumcassettes een uitstekende optie. Het gaat om voorbegroeide kunststof bakken waarin alle vereiste onderlagen al verwerkt zijn. Het enige wat je nog nodig hebt, is een beschermfolie voor je dakbedekking en grind voor je dakranden. Een vakspecialist klikt de cassettes eenvoudig in elkaar en in een mum van tijd is je sedumdak dus aangelegd.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Hoe laat ik het best mijn sedumdak aanleggen?

Dat hangt vooral af van jouw wensen en je budget. Bij sedummatten ben je bv. zekerder van een kwalitatief en duurzaam eindresultaat dan bij cassettes, maar die laatste optie is wel goedkoper. Met pluggen duurt het ook langer vooraleer je dak volledig is volgroeid, in tegenstelling tot matten of cassettes. Kortom, je overloopt best deze 3 opties samen met een ervaren groendakspecialist. Zo maak je zeker de beste keuze voor jouw project.

Gratis in contact komen met meerdere experts? Heel eenvoudig, daarvoor moet je enkel het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers