Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumstekken: kosten, werkwijze & FAQ

Voor de aanleg van een sedumdak is vooral de gekozen beplanting van belang. Je kan gaan voor kant-en-klare sedummatten of -cassettes, maar ook sedumstekken zaaien is mogelijk. Het is dan al voldoende om de sedum stekken uit te strooien over het substraat en ze licht in te harken. Hoeveel betaal je voor deze methode? En kan je het zelf of schakel je beter een ervaren groendakspecialist in? Je leest er hier meer over!

Ga snel naar:
Hoe sedumstekken gebruiken?
Sedumstekken: kosten
Zelf sedumstekken zaaien of niet?
Mogelijke alternatieven
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis offertes op maat

 

 

Wat zijn sedumstekken?

Sedumstekken zijn kleine scheutjes van sedumplanten. Die afgeknipte takjes strooi je dan over het substraat van je groendak. Zulke sedum stekken zaaien is een budgetvriendelijke en snelle beplantingsmethode, maar het duurt wel tot 2 jaar voor je groendak volledig is dichtgegroeid. Omdat de scheuten gekweekt zijn in volle grond zijn ze gewend aan ons klimaat en ook winterhard.

Wil je sedumstekken kopen of ze laten inzaaien? Laat je dan eerst goed informeren door een ervaren expert over de aanleg van zo’n extensief groendak. Zo ben je zeker van een correcte opbouw en een optimaal eindresultaat dat jaren mee gaat. Ontvang gratis advies op maat!

sedumstekken

 

Hoe sedumstekken gebruiken?

Je kan sedum stekken kopen per kilogram in verschillende mengelingen. Vaak zijn die samengesteld uit meerdere soorten sedums, zodat je een fraaie kleur- en vormvariatie krijgt op je groendak. Er zijn 2 manieren om zulke scheutjes te gebruiken:

 

1. Sedumstekken voor een nieuw groendak

Het is zeker mogelijk om een nieuw groendak aan te leggen met sedumstekken. De opbouw van zo’n sedumdak is hetzelfde als bij de andere beplantingsmethodes: een wortelwerende folie over je dakbedekking, een drainagelaag, een filterdoek om stukjes substraat op te vangen en het substraat zelf als voedingsbodem. Daarna strooit de expert de scheutjes uit over het substraat en harkt ze lichtjes in. Na ongeveer 2 jaar is je sedumdak helemaal volgroeid.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Sedumstekken voor kale plekken op je huidige groendak

Zijn er in de loop der jaren kale plekken ontstaan in je sedumdak? Dan zijn nieuwe sedumscheutjes de perfecte oplossing om die weg te werken. Ongeveer 50 tot 100 gram scheutjes per m² zijn genoeg om je groendak bij te zaaien. Je kan sedumstekken online of bij gespecialiseerde doe-het-zelfzaken kopen. Groendakmeststof kan ook zeker helpen om de scheutjes een goede groeistart te geven.

Richtprijs: 20 à 25 euro per kilogram (incl. btw). Neem een kijkje in onze webshop.

 

Sedumstekken: kosten

Hoeveel kost het om je groendak aan te planten met sedumscheutjes? Dat hangt vooral af van je keuze om zelf aan de slag te gaan of een gespecialiseerde dakdekker in te schakelen. De kosten voor beide opties:

 

1. Kosten zelf sedum stekken zaaien

Wil je alleen een paar kale plekken bijzaaien met sedumscheutjes? Dan kan je gewoon zulke stekken kopen per kilogram. Daarvoor betaal je gemiddeld 20 à 25 euro per kg (incl. btw). De prijs verschilt per winkel en hangt onder andere af van de samenstelling. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan zeker eens door onze webshop.

BELANGRIJK: dit is enkel een kostprijs voor de sedum stekken zélf. Wil je een nieuw sedumdak aanleggen? Dan moet je ook nog een worteldoek, drainagematten, een filterdoek, substraat, … kopen met 21% btw. Wil je fouten bij de aanleg voorkomen? Laat je dan eerst informeren door een gespecialiseerde dakdekker.

 

2. Kosten sedum stekken laten zaaien

Geen ervaring met de aanleg van groendaken? Of heb je geen tijd om zelf zo’n sedumdak op te bouwen? Kies dan voor een groendakspecialist. Gemiddeld kan je dan rekenen op een prijs van 45 à 100 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hoe groter je groendak, hoe lager de prijs per m².

Een totaalprijs voor jouw groendak? Vergelijk dan prijsoffertes van meerdere vakspecialisten actief in je buurt. Zo maak je een weloverwogen keuze en betaal je een correcte én eerlijke prijs. Start hier je aanvraag!

 

sedum stekken kopen

 

Zelf sedumstekken zaaien of niet?

Je huidige groendak bijzaaien met sedumscheutjes is meestal een klus die je zelf kan doen. Een nieuw sedumdak aanleggen is veel minder vanzelfsprekend. Bij zo’n volledig groendak komen aandachtspunten kijken als de draagkracht van je dak, de staat van je dakbedekking, goede afwatering van regenwater, de afwerking van je dakranden, … Wil je fouten vermijden? Met een expert ben je zeker van…

  • Inspectie van je dak: een groendakspecialist zal eerst je dak bekijken. Is een versteviging van de dakconstructie nodig? Kan je EPDM of roofing functioneren als wortelwerende laag? Moet je je dakranden ophogen? Hij houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten voor jouw groendak.
  • Advies op maat: op basis van zijn analyse werkt een gespecialiseerde dakdekker dan een voorstel op maat uit. Hierin staat bijvoorbeeld gedetailleerde info over de onderlagen en hun dikte, de samenstelling van de sedum stekken, het grind aan de dakranden en de waterafvoer, …
  • Correcte plaatsing: is je offerte ondertekend? Dan treft je expert de nodige voorbereidingen en legt hij je sedumdak correct én efficiënt aan. Met de juiste meststoffen zorgt hij er ook voor dat je scheutjes goed kunnen wortelen en groeien.
  • Snelle uitvoering: een sedumdak correct opbouwen is een vrij zware klus. Dankzij de ervaring, gespecialiseerd gereedschap, … van een groendak-expert verlopen de werken gelukkig snel. Zo blijven je arbeidskosten beperkt.
  • Kwalitatieve materialen: een expert werkt alleen met drainagematten, filterdoeken, EPDM, grind, … van hoge kwaliteit. Ook je mix van sedumstekken stelt hij zorgvuldig samen aan de hand van de oriëntatie van je dak, de schaduwval, …
  • Verlaagd btw-tarief: schakel je een groendakspecialist in? Dan betaal je maar 9% btw op je materialen. Voor de arbeidskosten geldt wel het normale btw-tarief van 21%. Naast dat verlaagde tarief reiken vele gemeentes ook nog een groendak-subsidie uit.

 

Mogelijke alternatieven

Werk je met sedumstekken of sedumpluggen? Dan moet je er wel rekening mee houden dat je groendak niet onmiddellijk een fraai, dicht tapijt vormt. Over het algemeen duurt het 1,5 à 2,5 jaar voor zo’n sedumdak met pluggen en stekken is volgroeid. Wacht je liever niet zo lang? Dan zijn sedummatten of sedumcassettes betere alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1 = sedummatten

Is je substraatlaag aangelegd? In plaats van er sedumscheutjes over te strooien kan je die laag ook afwerken met sedummatten. Dat zijn voorbegroeide kokosmatten waarop vetplantjes zijn gekweekt. Je ziet ze ook als bodembedekker in tuinen, maar dergelijke matten zijn ook erg geschikt voor groendaken. Zulke matten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en formaten en met uiteenlopende sedumsoorten.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

ALTERNATIEF 2 = sedumcassettes

Nog makkelijker dan matten zijn sedumcassettes. Dat zijn voorbegroeide kunststof bakken waarin alle onderlagen dus al zijn verwerkt. Een vakspecialist hoeft die niet apart op te bouwen. Het enige wat hij nog nodig heeft, zijn een beschermfolie voor je dakbedekking en grind voor je dakranden. Daarna hoeft hij alleen nog de cassettes in elkaar te klikken.

Richtprijs: 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

 

Hoe leg ik mijn sedumdak aan?

Dat hangt vooral van je persoonlijke wensen en je budget af. Werken met sedumstekken of -pluggen komt iets goedkoper uit, maar je moet wel langer wachten op een volgroeid groendak. Sedummatten kosten gemiddeld wat meer, maar je profiteert dan wel direct van een compleet sedumdak.

Zeker zijn van de beste keuze voor jouw sedumdak? Vraag dan gratis advies aan een gespecialiseerde dakdekker in je buurt. Kom nu in contact met groendakspecialisten!

 

Enkele veelgestelde vragen

Wil je zelf aan de slag gaan met sedum stekken? Of twijfel je nog tussen zulke scheuten en andere beplantingsmethoden? Dan heb je vast nog een paar vragen. Hieronder geven we het antwoord op enkele van die veelgestelde vragen. Uiteraard kan je je ook nog laten informeren door een erkende specialist op gebied van groendaken.

 



  • Hoeveel sedumstekken heb ik nodig per m²?
    Voor een nieuw sedumdak is de aanbevolen hoeveelheid 150 à 200 gram sedumscheutjes per m². Wil je ervoor zorgen dat je groendak nog iets sneller dichtgroeit? Dan strooi je ongeveer 300 gram stekjes per m² over het substraat. Als het gaat om het bijzaaien van kale plekken op een bestaand sedumdak is meestal 50 à 100 gram per m² genoeg.

  • Wanneer kan ik sedumstekken kopen?
    Van november tot en met maart ligt de verkoop van sedum stekken stil. Het is namelijk een seizoensproduct en in de winter groeien de scheutjes niet. Kortom, meestal zijn sedumscheuten leverbaar vanaf eind maart tot en met oktober.


  • Moet ik de sedumstekken vaak water geven?
    Dat is niet nodig. Wel moet je goed opletten direct na de aanleg, en de eerste paar weken daarna. Is het erg droog en warm in die periode? Dan is het zeker aangeraden om af en toe je substraat te besproeien. Ook groendakmeststof is belangrijk om te zorgen voor een optimale groei van je sedumscheuten.


  • Wat gebeurt er met de stekken na het inzaaien?
    De stekjes zien er in het begin wat verschrompeld uit, maar na 3 à 4 weken wortelen ze zich vast in de substraatlaag. Daarna beginnen de sedums langzaam maar zeker te groeien, maar nog zonder het substraat volledig te bedekken. Pas na 2 jaar kan je pronken met een fraai en volledig dichtgegroeid sedumtapijt op je dak. Hoe vochtiger de zomer en het najaar, hoe sneller dit proces verloopt.

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers