Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten sedumdak

Hoe integreer je meer groen in een verstedelijkte omgeving? Door te kiezen voor een weelderig sedumdak. Er bestaan verschillende soorten sedumdaken. In dit artikel delen we ze in op 3 verschillende manieren: op basis van de soorten sedum begroeiing, diverse sedum vormen en het daktype. Wat is de gemiddelde kostprijs van deze soorten sedumdak? En kan je zelf een sedumdak aanleggen? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Soorten sedumdaken
Prijs sedum dak
Zelf plaatsen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Een sedumdak is een type extensief groendak. Je vindt deze vaak terug op daken van particuliere woningen, bijgebouwen, (kleine) bedrijfsdaken, … Een groendak met diverse soorten sedum heeft talloze voordelen: niet alleen ziet het er mooi uit, het buffert ook efficiënt water en zorgt voor een goede warmte-isolatie, zonder het dak zwaar te belasten. Je kan kiezen uit verschillende sedumdak soorten. We delen die in volgens de soorten sedum, de diverse vormen van sedum en het daktype.

Interesse in een groendak met verschillende soorten sedum? Dan zit je hier goed! Kom in contact met een ervaren dakdekker actief in je regio en ontvang prijzen op maat. Start hier je aanvraag.

sedumdak soorten

 

Soorten sedumdaken

De verschillende soorten sedumdaken kan je op verschillende manieren indelen. Een kort overzicht:

 

1. Volgens diverse sedum soorten

Sedum is de Latijnse benaming voor ‘vetkruid’, een geslacht binnen de familie vetplanten. Dit soort groendaken zijn max. 4 à 15 cm dik. Daarom moet je beplanting beschikken over een ondiep wortelsysteem met een lage vochtbehoefte. De meest voorkomende soorten sedum voor een groendak zijn sempervivum, album, hispanicum, acre, matrona, spurium, … Hierbinnen heb je een ruime keuze aan lage en hoge sedum soorten, kleuren, bladvormen, bloeiperiodes, enz. Een groendakexpert vertelt je hier graag meer over.

2. Volgens verschillende sedum vormen

De beplantingslaag voor je sedumdak is in verschillende vormen verkrijgbaar. Deze bepalen in grote mate hoe je groendak wordt aangelegd. Je kan kiezen voor…

 • Sedumpluggen: de pluggen zijn aparte sedums die individueel in de substraatlaag worden geplant. Een werkje dat flink wat arbeid vergt. Vaak worden de plantjes, die met kluit geleverd worden, afgewisseld met kleine sedumstekken om een mooie, dichtbegroeide vegetatielaag te bekomen.
 • Sedumstekken: stekken zijn kleine delen van de sedums waaruit een nieuwe plant kan groeien. Die worden ook gebruikt om kale plekken in een bestaande sedumlaag op te vullen. Deze werkwijze biedt een optimale keuzevrijheid bij de samenstelling van de vegetatielaag, maar je moet wel 2 à 3 jaar wachten tot de beplanting volgroeid is.
 • Sedummatten: dit type lijkt wat op grasmatten. Bij aankoop zijn ze doorgaans al voor 90% begroeid. Daardoor zijn ze snel en eenvoudig te plaatsen op een perfect voorbereid dakoppervlak. Een vakman rolt ze gewoon uit en maakt ze vast.
 • Sedumcassettes: deze voorgevormde kunststof bakken zijn kant-en-klaar en bevatten een volledige sedumdakopbouw met zowel drainage- en substraatlaag als vegetatielaag. Het dak moet enkel nog met een beschermfolie bekleed worden en ook met grof grind aan de dakranden.

 

3. Volgens het daktype

Ten slotte kan een sedumdak aangelegd worden op zowel platte als schuine daken. Elk daktype heeft z’n eigen aandachtspunten:

 • Sedum op plat dak: sedum is het eenvoudigst aan te leggen op een plat dak. Voor een kwalitatief en duurzaam resultaat is een correcte opbouw van het groendak cruciaal. De dakbedekking die als basis van de sedumopbouw dient, moet zeker waterdicht zijn. Anders zijn de gevolgen na plaatsing nefast.
 • Sedum op hellend dak: een schuin dak brengt diverse uitdagingen met zich mee. Schuin geplaatste sedum cassettes of matten wegen zwaarder door op 1 centraal punt. Een foutieve inschatting zorgt ervoor dat de beplanting afzakt. Hoe hoger de hellingsgraad, hoe voorzichtiger een dakexpert moet zijn.

 

Welke keuze maak ik het best uit alle sedumdak soorten?

Een sedum dak bestaat dus in uiteenlopende uitvoeringen. Heb je een schuin dak of een plat dak? Wil je zelf je groendak kunnen onderhouden? Zoek je naar een unieke sedummix die voldoet aan al je esthetische wensen? Al deze overwegingen bepalen in grote mate mee welk soort sedumdak je het beste kiest en hoe die eruit moet komen te zien.

Vrijblijvend advies nodig? Wil je zeker zijn van een mooi en duurzaam eindresultaat? Vertrouw dan op de expertise van een groendakspecialist. Ontvang offertes op maat voor jouw project.

 

Sedumdak soorten: prijs

De prijs voor een sedumdak hangt af van enkele factoren: de oppervlakte van het groendak, het type sedumdak, de beplanting, de bereikbaarheid of complexiteit van de plaatsing, … Een sedum dak kost gemiddeld tussen de € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ter illustratie vind je hieronder een prijsoverzicht van alle sedum vormen:

Soort sedum dakPrijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Sedum stekken€ 0,50 à 1,00 per stuk
Sedum pluggen€ 25 à 50 per m²
Sedum cassettes€ 45 à 75 per m²
Sedum matten€ 15 à 35 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. Sedumpluggen worden vaak per tray verkocht terwijl de prijs voor stekken vaak per kg wordt weergegeven. De prijzen zijn ook afhankelijk van leverancier tot leverancier en de diversiteit van gras, mos en sedum soorten op je dak. Een groendakexpert vertelt je er graag meer over.

 

TIP: bespaar dankzij een gemeentelijke subsidie

Sommige gemeenten voorzien een mooie subsidie om het investeren in een sedumdak aantrekkelijker te maken. Het subsidiebedrag ligt gemiddeld tussen de € 20 à 35 per m². Let wel, de hoogte van het premiebedrag verschilt van gemeente tot gemeente.

TIP: je kan niet alleen bij een vakman terecht voor advies en prijzen op maat, hij begeleidt je ook graag met je subsidieaanvraag. Contacteer hier een dakdekker actief in je regio.

 

soorten sedumdak

 

Sedum dak zelf plaatsen of laten plaatsen?

Kan ik mijn sedumdak zelf aanleggen? Of schakel ik beter de hulp in van een professionele, ervaren vakman? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: sedum dak zelf plaatsen

Ben je een ervaren doe-het-zelver? En zoek je een gebruiksvriendelijke oplossing om zelf de handen uit de mouwen te steken? Kies dan voor sedumcassettes. Die klik je makkelijk in elkaar en ze vergen bovendien weinig voorbereidende werken. Bij de aankoop krijg je er vaak een overzichtelijke handleiding bij.

LET OP: er kunnen ook allerlei zaken fout gaan bij het aanleggen van een groendak. Zoals een daklekkage, een foutieve of gebrekkige voorbereiding van het dakoppervlak, werken op een bepaalde hoogte, … Bovendien ben je als doe-het-zelver niet verzekerd tegen mogelijke schade. Zeker bij hellende daken schakel je beter meteen een gespecialiseerde dakdekker in.

 

OPTIE 2: sedum dak laten plaatsen

Een dakdekker met een expertise in groendaken is in de meeste gevallen duidelijk de beste keuze. Zo ben je verzekerd van…

 • Voorafgaande inspectie: hij onderzoekt op voorhand of je dak wel degelijk geschikt is voor een laag sedum. Is de constructie stevig genoeg? Moeten er nog herstellingen worden uitgevoerd? Hoe zit het met de dakoriëntatie en -helling?
 • Geïndividualiseerd advies: op basis van de inspectie geeft je dakdekker je persoonlijk advies. Hij luistert aandachtig naar je wensen en ontwerpt een groendak op maat van je esthetische voorkeuren. Het resultaat is een prachtig sedumdak waar je jarenlang van kan genieten.
 • Professionele plaatsing: welk soort sedum dak je uiteindelijk kiest, een vakman weet hoe hij de matten, cassettes of stekken kwalitatief op je dak plaatst en in detail afwerkt. Hij zorgt voor een veilige uitvoering, een correcte afwatering, de noodzakelijke voorbereidingswerken, …
 • Optioneel onderhoud: een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. In periodes van lange droogte heeft het groendak wel meer water nodig. Laat je dit graag over aan een professional? Klop dan bij je vakman aan. Die neemt het bemesten, het algemeen onderhoud,… van je sedumdak voor z’n rekening.
 • Financiële voordelen: de groendaksubsidie is er enkel voor mensen die samenwerken met een ervaren groendakspecialist. Onthoud dat niet elke gemeente een subsidie voorziet. Je gaat dus best op voorhand eens langs bij je gemeente.

 

Besparen op je sedumdak = offertes vergelijken!

Ben je benieuwd welk soort sedumdak je het beste kiest in jouw situatie? Vraag dan zeker verschillende prijsvoorstellen op maat aan bij gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Je moet enkel het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers