Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedum op EPDM

Kan je sedum op EPDM aanleggen? Of is het beter om voor een andere dakbedekking te kiezen? In dit artikel ontdek je meer over dit onderwerp. Lees hier wat EPDM geschikt maakt voor groendaken, hoeveel het kost om een sedum dak te plaatsen en welke mogelijkheden er zijn.

Ga snel naar:
Wat zijn de mogelijkheden van sedum op EPDM?
Hoeveel kost een groendak gemiddeld?
Hoe een groendak aanleggen op EPDM?
Waarop letten bij het plaatsen van sedum op EPDM?
Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan

 

 

Kan sedum op een EPDM dak?

EPMD is erg geschikt als ondergrond voor sedum beplanting. Het is zelfs 1 van de beste opties bij een plat dak. Waarom precies? De 3 grootste voordelen op een rijtje:

  • Wortelwerend: EPDM is helemaal waterdicht en wortelwerend. Toch is een extra beschermfolie bovenop de dakbedekking aangeraden wanneer je een kwalitatief groendak wil plaatsen.
  • Lange levensduur: deze dakbekleding voor een plat dak heeft een erg lange levensduur en gaat ongeveer 30 jaar mee. In combinatie met een sedumdak is die levensduur zelfs nog langer.
  • Duurzaam: wist je dat EPDM volledig te recyclen is? In combinatie met de lange levensduur heb je dus een duurzame dakbekleding op je plat dak liggen. Bovendien is dit type dakrubber ook makkelijk te herstellen wanneer enkele kleine scheurtjes zouden ontstaan.

Professional inschakelen om een sedum dak op je EPDM te plaatsen? Dan raden we aan om ons aanvraagformulier in te vullen. Wij brengen je in contact met meerdere experts actief in je regio. Interesse? Start hier je aanvraag.

sedum op epdm

 

Wat zijn de mogelijkheden van sedum op EPDM?

EPDM is een prima ondergrond voor extensieve groendaken of sedumdaken. De worteldiepte van de lage vegetatie is namelijk relatief beperkt. Wat zijn de mogelijkheden? Een overzicht:

 

OPTIE 1: sedumpluggen

Sedumpluggen zijn stekjes van jonge sedums. Dankzij hun wortelkluit kan je ze makkelijk stuk voor stuk rechtstreeks in de substraatlaag steken en hechten ze zich snel. Per m² heb je 20 à 25 plantjes nodig.

Wanneer kiezen voor sedumpluggen? Stekjes zijn ideaal om lokaal kale plekken in je huidige sedumdak te herstellen. Daarnaast heb je bij een compleet sedumdak flink wat ontwerpvrijheid: je kan namelijk zelf beslissen welke plantjes je combineert.

 

OPTIE 2: sedumcassettes

Sedumcassettes zijn voorbegroeide kunststof bakken (’trays’) die in 1 systeem alle lagen van het groendak bevatten: drainagekanalen, substraat, beplanting, … Enkel de beschermfolie om bovenop je EPDM te plaatsen en de afwerking moet je nog apart plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. De meest voorkomende grootte is 50 x 50 cm.

Wanneer kiezen voor sedumcassettes? Snel een groendak aanleggen? Dan zijn sedumcassettes erg geschikt omdat ze een totaaloplossing vormen. Daarnaast zijn sedumtrays ook meteen volgroeid, waardoor je niet lang hoeft te wachten op een mooi groendak.

 

OPTIE 3: sedummatten

Ten slotte heb je ook nog sedummatten: voorbegroeide kokosmatten bekleed met verschillende soorten vetplanten. Zo hoef je helemaal niet te wachten totdat je groendak mooi volgroeid is. Je hebt dunne sedummatten van zo’n 2 à 4 cm die enkel als afwerkingslaag dienen, maar je hebt ook totaalsystemen (incl. substraat & drainage).

Wanneer kiezen voor sedummatten? Sedummatten hebben geen vaste afmetingen. Ze zijn zowel in smalle als brede exemplaren beschikbaar. Bovendien snij je de matten op rol eenvoudig bij en plaats je ze mooi in 1 stuk op het dak.

 

Welke optie kies ik?

Kies je voor sedumstekken, -matten of -cassettes? Dat hangt af van verschillende factoren. Wil je bijvoorbeeld meteen een mooi groen dak? Dan zijn volgroeide matten of cassettes een beter idee dan individuele sedumplantjes. Heb je een specifieke dakvorm met uitstulpingen of nissen? Dan kan je met sedumstekken veel gerichter beplanten. Kortom, wil je graag professioneel advies? Neem dan contact op met een groendak-expert.

LET OP: heb je juist interesse in een daktuin? Dan is je dakconstructie wellicht niet stevig genoeg. Intensieve groendaken vergen bovendien ook speciaal aangepaste EPDM. In beide gevallen schakel je beter een expert in voor professioneel advies.

 

Hoeveel kost een groendak?

Voor een sedumdak op EPDM betaal je gemiddeld tussen de € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Prijzen variëren op basis van de oppervlakte van je dak, de vegetatie, de opbouw, … Wil je graag een gepersonaliseerde offerte voor jouw project? Dan doe je er goed aan om verschillende professionals aan te spreken. Zo weet je meteen hoeveel je project gaat kosten.

 

LET OP: zelf aanleggen bespaart arbeidskosten, maar…

… de kans op fouten is veel groter. Wanneer je zelf je groendak wil aanleggen, moet je goed op de hoogte zijn van de verschillende aandachtspunten voor de aanleg van een sedumdak op EPDM. Niet alleen zijn er risico’s verbonden aan dakwerken, maar één foutieve handeling kan funest zijn voor het eindresultaat. Vertrouw daarom op een expert. Zo ben je zeker van een kwalitatief groendak, geplaatst zoals het hoort.

Wil je een specialist inschakelen voor een groen dak op je EPDM? Kom gratis in contact met verschillende professionals actief in je regio via het contactformulier.

 

Hoe groendak aanleggen op EPDM?

Benieuwd hoe een groendakspecialist normaliter te werk gaat? Het onderstaande stappenplan geeft weer hoe je sedum op EPDM aanlegt:

sedumdak op epdm

 

  1. Visuele controle van EPDM op plat dak

    De eerste stap? Dat is een grondige controle van het dakrubber zelf. Deze moet nog in prima staat zijn, anders ontstaat er schade. Dit is slecht voor zowel je dakisolatie, -constructie als de levensduur van je groendak. Soms zijn lokale herstellingen al voldoende, maar in andere gevallen is het beter om je complete dakbedekking te vervangen.

  2. Plaatsen van wortelwerende beschermfolie

    Is je ondergrond in prima staat, schoon en stofvrij? Dan plaatst je specialist een wortelwerende folie. EPDM is misschien wel wortelwerend, maar het is geen volwaardige vervanger voor deze ondergrond. De beschermfolie heeft namelijk meerdere functies. Het voorkomt dat wortels doorgroeien, houdt het vocht vast en vermijdt het afglijden van lagen.

  3. Aanbrengen van drainagelaag & filterdoek

    Een groendak is een uitstekende buffer voor overtollig regenwater. Is het substraat echter verzadigd? Dan moet het water afgevoerd worden. Daar dient de drainagelaag voor. Bovenop de drainagelaag komt een filterdoek die voorkomt dat substraatdeeltjes en grof vuil in de afvoer worden meegezogen en verstoppingen veroorzaken.

  4. Aanleggen van daktuinsubstraat & grind

    Hierna is het tijd om het daktuinsubstraat op je plat dak te storten. Dit is de voedingsbodem voor je beplanting en bestaat uit een mix van organische materialen en extra voedingsstoffen. Je expert harkt het substraat gelijkmatig open. Vervolgens stort hij tussen de scheidingsprofielen en de dakrand grind om de waterafvoer te bevorderen.

  5. Plaatsen van beplanting en afwerking

    Ten slotte is het tijd om de vegetatie aan te brengen. Voordat de sedummatten of -stekken aangebracht worden, moet het substraat goed vochtig zijn. Hoe een professional de plantenlaag aanbrengt, hangt af van het type groendak. Meteen na de aanleg sproeit een expert grondig totdat het substraat volledig verzadigd is. Alleen dit verzekert een goede doorworteling van de vegetatie.

BELANGRIJK: de opbouw van een sedumdak verschilt van project tot project. Bovendien moeten de verschillende lagen in de constructie aan specifieke voorwaarden voldoen. Daarom raden we aan om de plaatsing van je groendak over te laten aan een specialist. Zo ben je zeker van een realisatie op maat van jouw project. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Waarop letten bij het plaatsen van sedum op EPDM?

Het plaatsen van een EPDM groendak is niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing. We nemen ze met je door:

  • Kwaliteit van de EPDM: je EPDM ondergrond moet van goede kwaliteit zijn (zonder scheurtjes en oneffenheden). Dit is belangrijk om lekkages te vermijden. Is het dakrubber op je plat dak toch sterk verouderd? Dan doe je er goed aan om een nieuwe ondergrond aan te brengen.
  • Type groendak: vervolgens is ook het type groendak belangrijk. Een heuse daktuin kost nóg meer tijd en moeite dan een extensief groendak. Bovendien moet je voor een intensief groendak vaak een vergunning aanvragen, wat niet het geval is bij een sedumdak.
  • Draagkracht dakconstructie: een extensief groendak weegt tussen de 55 à 110 kg per m², terwijl het gewicht van een intensief groendak tot zo’n 1.500 kg per m² kan bedragen. In bepaalde situaties is een versteviging van de dakconstructie dus aangeraden.
  • Dakoriëntatie en hellingsgraad: de oriëntatie van je dak is belangrijk om te achterhalen welke vegetatie het meest geschikt is voor je realisatie. Want sommige planten hebben meer licht nodig dan andere. Bovendien is een sedumdak alleen mogelijk tot een max. hellingsgraad van 45 graden.
  • Afvoer: een groendak functioneert als waterbuffer. Is het dak verzadigd? Dan wordt het overtollige water afgevoerd. Het stromend hemelwater kan takken, losse vegetatie en bladeren onderweg meenemen en zo je afvoeren flink verstoppen. Daarom dek je ze beter af met een rooster of controleschacht.
  • Onderhoud: een groendak heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar vergis je niet: het is allesbehalve onderhoudsvrij. Om de begroeiing gezond te houden, is het verstandig om 1 à 2 keer per jaar bladresten te verwijderen en onkruid te wieden. 

Groendakspecialist nodig? Kom in contact met professionals actief in je regio via het onderstaande offerteformulier. Vul dit in en krijg binnen enkele werkdagen verschillende experts aan de lijn die je kunnen helpen en adviseren:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers