Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ecodak: 7 vragen & antwoorden

Een ecodak, ook wel groendak genoemd, is een type dakbekleding dat bestaat uit verschillende plantensoorten. Sedums zijn de meest voorkomende soorten begroeiing, maar ook grassen, bloemen, kruiden en zelfs struiken en bomen behoren tot de mogelijkheden. In dit artikel bieden we antwoorden op enkele veelgestelde vragen omtrent ecodaken.

Ga snel naar:
Vraag 1: Waarom een ecodak plaatsen?
Vraag 2: Welke ecodaken bestaan er?
Vraag 3: Hoe plaats ik een ecodak?
Vraag 4: Hoeveel kost een ecodak?
Vraag 5: Hoe is een ecodak opgebouwd?
Vraag 6: Kan ik van elk dak een ecodak maken?
Vraag 7: Wie legt het best mijn ecodak aan?

Vertrouw op een ecodak expert

 

VRAAG 1: Waarom een ecodak plaatsen?

Ben jij ook gecharmeerd door een groen ecodak? Goed nieuws, naast de natuurlijke uitstraling biedt zo’n groendak ook de volgende voordelen:

 • Duurzame keuze: onderzoek wijst uit dat groendaken een belangrijke rol spelen in het verzachten van de effecten van de klimaatverandering. De constructie verbetert o.a. de waterhuishouding, verkoelt de  buitentemperatuur aanzienlijk, staat in voor luchtzuivering en stimuleert de biodiversiteit.
 • Levenskwaliteit verbeteren: het is geen geheim meer dat meer groen in onze leefomgeving een positieve invloed heeft op onze gezondheid. De natuur kalmeert ons zenuwstelsel en werkt verkwikkend, zeker in een sterk verstedelijkte omgeving.
 • Langere levensduur van je dak: in vergelijking met veel andere dakbedekkingen gaat een groendak langer mee. Afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing mag je rekenen op een levensduur van 50 à 70 jaar.
 • Isolerende werking: een sedumdak zorgt niet alleen voor een betere thermische isolatie van je dak, maar dempt ook doeltreffend omgevingsgeluiden (bv. regen, hagel, …).
 • Hoger rendement van je zonnepanelen: sommige mensen staan twijfelachtig tegenover groendaken omdat ze graag nog zonnepanelen willen plaatsen. Dat is helemaal niet nodig, want ze versterken elkaar in hun werking. Hoe heter het dak, hoe lager het rendement van je panelen. Het groen houdt de temperatuur beter onder controle, wat de opbrengst van de zonnepanelen op je dak ten goede komt.

Wil jij ook genieten van de voordelen van zo’n eco dak? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een groendak specialist. Die adviseert je uitgebreid over de verschillende mogelijkheden en gaat na of zo’n dakbekleding geschikt voor jouw situatie. Start hier je aanvraag.

 

VRAAG 2: Welke ecodaken bestaan er?

Wist je dat we doorgaans over 2 verschillende soorten groen- of ecodaken spreken? De zogenaamde extensieve en intensieve groendaken:

 • Extensief ecodak: dit vegetatiedak bestaat uit planten die zich in stand kunnen houden met een minimum aan onderhoud. Het gaat om vetplanten, kruiden en grassen die in een droger milieu voorkomen.
 • Intensief ecodak: intensieve groendaken zijn volwaardige daktuinen. Daardoor is in principe elk soort beplanting mogelijk, van bodembedekkers tot een volwaardig gazon en zelfs bomen.

LET OP: een intensief ecodak weegt veel en vormt vaak een bouwkundige uitdaging. Daarom doe je er goed aan om een specialist in te schakelen. Die voert voorafgaand een grondige dakinspectie uit om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Interesse? Kom gratis in contact met experts actief in je regio.

 

ecodak

 

VRAAG 3: Hoe plaats ik een ecodak?

Er zijn verschillende manieren om een groendak te plaatsen. Met de meeste doe-het-zelf systemen kan je eenvoudig een eco dak samenstellen. We overlopen hieronder de 3 meest voorkomende mogelijkheden:

 • Sedummatten: voorbegroeide sedummatten lijken een beetje op grasmatten. Ze worden doorgaans op rol geleverd en op maat gesneden bij de plaatsing. Zorg ervoor dat je je matten bovenop een substraat aanlegt om verzekerd te zijn van een goede worteling.
 • Sedumcassettes: groendak cassettes zijn kant-en-klaar opgebouwd. Ze bevatten speciaal ontwikkeld substraat en zijn voorzien van voldoende opslagruimte voor hemelwater. Je kan ze eenvoudigweg aan elkaar vastklikken met behulp van het voorziene kliksysteem.
 • Sedumstekken: in deze situatie worden de stekjes stuk voor stuk in het substraat geplant. Dit klusje is erg arbeidsintensief, maar zorgt wel voor een mooi dichtgegroeide dakbekleding. Gemiddeld heb je zo’n 150 gram stekjes nodig per m².

BELANGRIJK: wil je zelf aan de slag? Dan zijn sedummatten en -cassettes de meest toegankelijke systemen. Let wel, ga enkel maar doe-het-zelven wanneer je beschikt over de juiste technische informatie over je dak, voldoende voorkennis, de juiste materialen, … Is dit niet het geval? Vertrouw dan op een expert!

 

Een intensief ecodak plaatsen? Schakel een vakman in!

Het ontwerpen en aanleggen van een heuse daktuin is echt specialistenwerk. Veiligheidshalve gaat er een grondige studie van je dakconstructie aan vooraf. Je groendakspecialist doet dit voor je, luistert naar al jouw wensen en ontwerpt op basis daarvan het ecodak van jouw dromen. Daarnaast zorgt hij voor een professionele en nauwkeurige plaatsing volgens de regels van de kunst.

Groendakspecialist nodig? Neem contact op met verschillende experts actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

VRAAG 4: Hoeveel kost een groendak?

De ecodak kosten hangen af van verschillende factoren: de totale oppervlakte, het type ecodak en het systeem, de arbeidskosten, … Doorgaans mag je je aan volgende prijzen verwachten:

Type ecodakPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Extensief ecodakGem. € 45 à 100
Intensief ecodakGem. € 120 à 200

LET OP: dit zijn richtprijzen. Onthou dat er in bepaalde gevallen ook nog voorbereidende werken aan de plaatsing vooraf kunnen gaan. Wil je graag een offerte op maat ontvangen voor jouw project? Neem dan vrijblijvend contact op met een groendakspecialist actief in jouw regio. Hij helpt je graag verder.

 

TIP: bespaar dankzij financiële voordelen

Wil je de terugverdientijd van je investering terugschroeven? Dan kan je in bepaalde situaties genieten van een gemeentelijke subsidie. Het maximale subsidiebedrag bedraagt zo’n € 20 à 35 per m². Van het totale prijskaartje kan je maximaal 50% terugkrijgen. Let wel, of je al dan niet aanspraak kan maken op deze groendak subsidie is afhankelijk van je woonplaats en of je voldoet aan de voorwaarden.

Wens je hierover meer informatie? Dan kan je terecht bij een groendakexpert. Hij helpt je graag verder met je subsidieaanvraag. Start hier je aanvraag.

 

VRAAG 5: Hoe is een ecodak opgebouwd?

Een duurzame realisatie die jarenlang mooi groen blijft vergt een correcte voorbereiding en opbouw.  De opbouw van een ecodak ziet er doorgaans als volgt uit:

ecodak opbouw

 

 1. Wortelvaste beschermlaag

  De worteldoek beschermt je dakbedekking. Zo voorkom je lekkages, vochtproblemen en eventuele andere beschadigingen. Hiervoor gebruikt een vakman een wortelvaste dakbedekking of folie.

  TIP: in bepaalde situaties is een wortelvaste laag overbodig. Is je EPDM nog in prima staat? Dan kan een vakman je groendak daar rechtstreeks bovenop plaatsen.

 2. Drainagelaag met waterreservoir

  De drainagelaag is cruciaal om je groendak langdurig groen en gezond te houden. Het vormt namelijk een natuurlijke waterbuffer. Hierdoor wordt het water in nattere periodes beter afgevoerd, terwijl het fungeert als een waterreservoir bij droge periodes.

 3. Filterlaag

  Bovenop de drainagelaag komt de filterlaag. Dit verkleint de kans dat substraatdeeltjes in de afvoer terechtkomen en verstoppingen veroorzaken. De regenwaterafvoer wordt afgedekt met een boldraadrooster, de ruimte daarrond wordt afgewerkt met grind.

 4. Substraat- & erosielaag

  De substraatlaag (gem. 8 à 20 cm dik) is de voedingsbodem voor je beplanting, vaak verrijkt met mineralen. Het stimuleert de goede verankering van het wortelgestel van de beplanting. De dikte van de substraatlaag hangt af van de sedums, grassen, bloemen, … die je op je dak plaatst. Bovenop de substraatlaag komt vaak nog een erosielaag.

 5. Vegetatielaag

  De afwerkingslaag bestaat uit sedums, grassen, bloemen, … die je volledig naar wens kan laten samenstellen.

BELANGRIJK: je ziet dat een ecodak uit verschillende lagen is opgebouwd. Een correcte plaatsing is dan ook essentieel. Daarom raden we aan om een beroep te doen op een groendakspecialist. Interesse? Vul ons gratis aanvraagformulier in.

 

VRAAG 6: Kan ik van elk dak een ecodak maken?

Neen! Je mag nooit zomaar een groendak maken bovenop je bestaande dakbedekking zonder een voorafgaande dakinspectie. Een vakman houdt rekening met enkele aandachtspunten voordat hij van start gaat. Wat is in dit geval belangrijk?

 • Draagkracht dak: je dak moet het bijkomende gewicht van de groendakconstructie kunnen dragen. Een extensief ecodak vormt doorgaans geen probleem. In verzadigde toestand weegt dit type zo’n 95 à 100 kg per m². Intensieve groendaken, daarentegen, zijn veel zwaarder (gem. 200 kg per m²). In dit geval moet het dak soms verstevigd worden.
 • Hellingsgraad dak: het spreekt voor zich dat je geen daktuin kan aanleggen op een hellend dak. Sedumdakbedekking is wel mogelijk als de dakhelling niet groter is dan 45°. In het geval van erg schuine daken wordt de sedumdakbedekking wel extra stevig verankerd.
 • Dakoriëntatie: niet alleen de hellingsgraad, maar ook de oriëntatie van je dak is belangrijk. Bepaalde soorten planten gedijen nu eenmaal beter in de schaduw dan in volle zon. Bovendien zijn sedums op zuidelijk gerichte daken gevoeliger voor uitdroging.
 • Staat dakbedekking: is je huidige dakbekleding verouderd? Dan moet je lokaal enkele herstellingen uitvoeren of misschien zelfs een volledige nieuwe dakbekleding aanleggen alvorens je er een volwaardig ecodak van kan maken. Het spreekt voor zich dat gescheurde EPDM of losse dakbedekking enkel nog gevoeliger zal zijn voor vochtproblemen.
 • Vergunning: voor de aanleg van een gewoon extensief groendak heb je normaliter geen vergunning nodig. Wil je echter een intensief ecodak plaatsen waarvan het gemiddelde gewicht tot wel 200 kg per vierkante meter kan oplopen? Dan heb je wel een bouwvergunning nodig.

Vraag advies aan een expert! Een dakexpert weet waarmee hij rekening moet houden bij het plaatsen van een extensief of intensief ecodak op maat. Zo voorkom je onherroepelijke beschadigingen aan je dakconstructie. Interesse? Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

ecodaken

 

VRAAG 7: Wie legt het best mijn ecodak aan?

Hoewel het vrij eenvoudig is om zelf een ecodak te plaatsen met sedumcassettes, raden we toch aan om in andere gevallen de taak over te laten aan een gespecialiseerde dakdekker. Bovendien zijn er nog voordelen aan zo’n samenwerking:

 • Voorafgaande dakinspectie: een analyse van je huidige dakconstructie is onontbeerlijk voordat je een (semi-)extensief of intensief ecodak mag aanleggen. Op basis van zijn onderzoek kan een dakdekker perfect inschatten wat de mogelijkheden zijn voor jouw ecodak.
 • Beplantingsplan op maat: op basis van deze informatie stelt hij een aangepast beplantingsplan voor. Ligt je dak bijvoorbeeld grotendeels en langdurig in volle zon? Dan kiest hij bv. sedums, grassen, kruiden,… die tegen het felle zonlicht kunnen.
 • Kwalitatieve materialen: voor een correcte en duurzame plaatsing van je eco dak, gebruikt hij alleen maar de beste materialen en beplanting van betrouwbare kwekerijen. Zo ben je 100% zeker van een langdurig mooi eindresultaat.
 • Professionele plaatsing: werk je samen met een specialist? Dan heeft die al vaak enkele jaren ervaring op de teller. Dit merk je in de manier waarop hij te werk gaat. Niet alleen het eindresultaat mag er zijn, hij besteedt ook voldoende aandacht aan de verschillende lagen zodat beschadigingen uitgesloten zijn.
 • Periodiek onderhoud: het klopt dat een groendak regelmatig onderhoud behoeft. Gelukkig kan je bij je vakman ook terecht voor een periodiek onderhoud. In dit geval komt hij op geregelde tijdstippen langs voor bemesting, het verwijderen van kapotte plantjes, het plaatsen van nieuwe beplanting,…

 

Besparen? Vergelijk verschillende offertes!

Wist je dat je best wel wat op je groendak kan besparen wanneer je de tijd neemt om verschillende offertes aan te vragen en deze nauwgezet met elkaar te vergelijken? Zo krijg je niet alleen een beter zicht op de prijsopbouw, maar ook inzicht in de verschillen tussen de materialen, adviezen, uitvoertermijnen, realisaties,… van alle professionals.

Gratis ecodak specialisten vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande aanvraagformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met 2 à 3 professionals uit jouw regio:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers