Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groendak maken

Er zijn tal van redenen om een groendak te maken. Het is goed voor het milieu, het geeft je woning een unieke en natuurlijke uitstraling, het werkt isolerend… Maar hoe leg je nu precies een groendak aan? Kan je het zelf of schakel je een vakman in? En hoeveel kost een groendak? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Hoe maak je een groendak?
Hoeveel kost een groendak?
Aandachtspunten groendak maken
Zelf groendak maken of vakman?
Vergelijk gratis meerdere offertes

 

 

Wat is een groendak?

Bij een groendak bestaat de dakbedekking hoofdzakelijk uit planten. Het zijn meestal plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. Dat kunnen grassen zijn, maar ook kruiden, vetplanten of een andere soort vegetatie. Een groendak kent veel voordelen:

 • Natuurlijke look: de begroeiing op je dak geeft je woning een natuurlijke uitstraling. Die bepaal je bovendien helemaal zelf door de keuze voor welbepaalde planten.
 • Isolerende werking: de planten zorgen voor een nog betere thermische isolatie van je dak. Bovendien heb je ook minder last van omgevingsgeluiden.
 • Milieuvriendelijkheid: een groendak filtert fijnstof uit de lucht en verhoogt de biodiversiteit. Zo help je de natuur een handje met je dakbedekking.
 • Lange levensduur: een groendak heeft een levensduur van 50 tot 70 jaar. Dat is een pak langer dan de meeste andere dakbekledingen.
 • Dakbedekking beter beschermd: je dakbedekking gaat wel 2 tot 3 keer langer mee dankzij de begroeiing op je dak.
 • Afvoer van regenwater: de beplanting absorbeert het regenwater goed en voert het vertraagd af. Zo belast je de riolering minder en vermijd je wateroverlast.

Wil je graag een groen dak laten maken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van vakmannen bij jou in de buurt. Start je aanvraag hier!

groen dak maken

 

Hoe maak je een groendak?

Voor je aan een groendak begint, moet je bepalen welk type je wil en kan plaatsen op je dak. Daarnaast hou je natuurlijk ook rekening met je budget. Hieronder een overzicht van de belangrijkste factoren:

 

STAP 1: welk type groendak?

Eerst moet je bepalen welk soort groendak je wilt maken. Daarbij heb je de keuze tussen een extensief en een intensief groendak:

 • Extensief groendak: een extensief groendak bestaat uit dunne laagjes sedumplanten, kruiden of grassen. Ze vergen doorgaans weinig onderhoud en zijn budgetvriendelijker. Een voorbeeld van een extensief groendak is een sedumdak.
 • Intensief groendak: de intensieve variant is vergelijkbaar met een tuin op de begaanbare grond, maar dan op je dak. Wil je graag uiteenlopende soorten vegetatie en beloopbare zones? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat een intensief groendak niet goedkoop is en je dak doorgaans extra verstevigd moet zijn.

 

STAP 2: welk type dak heb ik?

Daarna laat je een grondige inspectie van je dak uitvoeren door een dakdekker. Ook het type dak heeft een invloed op welk groendak je kan maken:

 • Plat groendak: bij een plat dak kan je zowel kiezen voor een extensief als een intensief groendak. Houd er wel rekening mee dat een intensief groendak meestal extra versteviging nodig heeft, omdat het zwaarder is dan een extensief groendak.
 • Schuin groendak: heb je een schuin dak? Dan is een intensief groendak meestal geen optie. Een extensief dak met sedums, kruiden, grassen, … is dan wel weer mogelijk. Is de hellingsgraad groter dan 35 graden? Dan moet een dakdekker speciale technieken toepassen om de diverse lagen op hun plaats te houden.

 

STAP 3: groendak maken

Weet je welk groendak je wil en kan maken? Dan kan een dakdekker aan de slag. De plaatsing van een extensief groendak komt grotendeels overeen met die van een intensief groendak. Alleen is de opbouw van een intensief dak een stuk groter. Hieronder een overzicht van de verschillende lagen:

 

 1. Wortelwerende laag

  Eerst plaatst een vakman een wortelwerende laag om de dakbedekking te beschermen tegen wortelgroei. Anders kunnen de wortels je schade en lekkages bezorgen. Om de kans op schade verder te beperken, kies je voor planten met een horizontale wortelgroei.

 2. Beschermlaag

  Bovenop de wortelwerende laag komt een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat water van de drainagelaag niet op de dakbedekking kan terecht komen.

 3. Drainagelaag

  Een groendak neemt veel water op en geeft dit vertraagd af met behulp van de drainagelaag. Deze laag voert water af naar de riolering en slaat overtollig water tijdelijk op.

 4. Filterdoek

  De filterlaag is bedoeld om de substraatlaag af te scheiden van de drainagelaag. Aarde van de substraatlaag kan namelijk voor verstoppingen zorgen in de waterafvoer.

 5. Substraatlaag

  De substraatlaag is de voedingsbron voor je planten. De dikte van de laag is afhankelijk van welke planten je kiest. Maak je substraat niet zelf, want deze mengelingen zijn samengesteld met kleine fracties lava en ander organisch materiaal. Gewone tuinaarde of teelaarde mag je bv. dus niet gebruiken.

 6. Vegetatielaag

  Tot slot legt een vakman de planten zelf aan. Bij extensieve groendaken zijn dat sedumplantjes, kruiden, grassen, … Bij intensieve groendaken is veel meer mogelijk. Vaak moet de dakstructuur wel extra verstevigd zijn.

TIP: een groendak aanleggen is duidelijk een klus die veel ervaring en expertise vergt. Wil je zeker zijn van een correcte opbouw van je groendak? Schakel dan een dakdekker in via onze offerteservice.

 

Hoeveel kost een groendak?

De prijs om een groendak te maken, hangt af van het type groendak, de totale oppervlakte van je dak, de moeilijkheidsgraad van de werken… Maak je zelf je groendak? Dan reken je op € 35 à 65 m² (incl. btw) voor de materiaalkosten. Laat je je groendak plaatsen door een vakman? Dan zijn dit de gemiddelde prijzen:

Soort groendakPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Extensief groendak€ 40 à 100
Intensief groendak€ 85 à 200

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Benieuwd naar de prijs voor jouw groendak? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen bij jou in de buurt. Start je aanvraag hier!

 

TIP: druk de kosten van je groendak met subsidies!

Sommige gemeenten geven een subsidie voor de aanleg van een groendak. Gemiddeld vergoeden gemeentes 20% tot 50% van de totale investering in groendakbedekking. Het subsidiebedrag wisselt per gemeente, maar ligt gemiddeld tussen de € 15 à 35 per m². Vraag advies aan een vakman of je gemeente voor een volledig overzicht van beschikbare subsidies.

Hulp nodig bij het navigeren door de subsidies en hun voorwaarden? Vraag dan advies aan een vakman. Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere offertes van verschillende vakmannen.

 

 

groendak maken

 

Aandachtspunten groendak maken

Laat je een groendak maken? Hou dan met deze factoren rekening:

 • Ondergrond: je kan een groendak niet zomaar op elk type dakbedekking maken. Zo is een groendak op golfplaten, dakpannen, sandwichpanelen, … niet mogelijk. Doorgaans zal een vakman voor EPDM kiezen als de dakbedekking aan vervanging toe is.
 • Dakoriëntatie en hellingsgraad: hou rekening met de hellingsgraad voor je een groendak laat plaatsen. Ook je dakoriëntatie heeft een invloed op welke plantjes je idealiter kiest. Sommige planten hebben meer zonlicht nodig dan andere.
 • Vergunning: voor een extensief groendak heb je in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Voor een intensief groendak meestal wel. In beide scenario’s is het slim om advies te vragen aan een specialist.
 • Draagkracht: voor een extensief groendak moet je dak zo’n 95 à 110 kg per m² aankunnen. Voor de intensieve variant moet je uitgaan van 200 à 1.500 kg per m². Hiervoor heb je dan ook een aangepaste dakconstructie nodig.
 • Dakranden: heb je een schuin dak en wil je een groendak? Zorg dan dat je dakranden stevig genoeg zijn zodat je groendak niet wegschuift. Een opstaande dakrand van minimaal 6 à 7 cm is aangeraden.

TIP: een vakman heeft de nodige ervaring en expertise om een groendak te plaatsen. Hij houdt dus al rekening met deze aandachtspunten. Wil je graag een groendak laten plaatsen door een gespecialiseerde dakdekker? Ontvang dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes bij verschillende vakmannen.

 

Kan ik het zelf of schakel ik een vakman in?

Kies je voor een extensief groendak? Dan kan je eventueel zelf aan de slag. Bij een intensief dak schakel je altijd een vakman in. Hieronder een afweging van beide opties:

 

OPTIE 1: zelf groendak maken

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je sedumdak te maken. Ook sedumcassettes kan je zelf plaatsen. Sedummatten daarentegen laat je eerder door een vakman aanleggen. Bij doe-het-zelven spaar je arbeidskosten uit, maar betaal je wel het materiaal. Gaat het bovendien mis bij het plaatsen van je groendak en zijn er extra kosten? Dan draai jij daar zelf voor op.

 

OPTIE 2: groendak laten maken

Heb je geen ervaring met groendaken of laat je een intensief groendak plaatsen? Schakel dan altijd een vakman in. Met een gespecialiseerde dakdekker profiteer je van:

 • Gericht advies: is je dakconstructie sterk genoeg voor een groendak? Welke planten kies je? Is de bestaande dakbedekking geschikt als ondergrond? Een vakman kan al je vragen beantwoorden.
 • Correcte uitvoering: een gespecialiseerde dakdekker weet alles over groendaken aanleggen en gaat zorgvuldig te werk. Gaat er toch iets mis tijdens de plaatsing? Dan neemt de dakdekker eventuele kosten voor zijn eigen rekening.
 • Kwalitatieve materialen: een groendakspecialist gebruikt enkel hoogwaardige planten, substraat, grind, dakranden, … Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn.
 • Financiële voordelen: is je huis ouder dan 2 jaar en laat je het werk over aan een vakman? Dan geniet je van het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Een dakdekker kan je ook helpen in het navigeren door mogelijke subsidies.

 

TIP: prijsoffertes vergelijken loont!

Met een gespecialiseerde vakman ben je zeker van een professionele plaatsing. De beste garantie op een correcte prijs is dan weer verschillende prijsvoorstellen vergelijken. Dat kan gemakkelijk via onze offerteservice. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook uitvoeringstermijnen en mogelijkheden.

Wil je graag een groendak laten plaatsen? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende vakmannen via het offerteformulier hieronder:

 

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers