Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak zelf aanleggen

Een frisgroen sedumdak is een esthetische meerwaarde voor je woning. Bovendien is het niet alleen een streling voor het oog. Sedum is o.a. ook een goede geluidsisolator, verbetert het warmtecomfort en de waterafvoer, verlengt de levensduur van je dak, … Kan je zo’n sedumdak zelf aanleggen? Of vertrouw je beter op een expert? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Hoe sedumdak zelf aanleggen?
Prijs sedumdak aanleggen
Valkuilen & aandachtspunten
Sedum zelf aanleggen of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is zelf een sedum dak plaatsen een goed idee?

Waarom zou je zelf een groendak aanleggen? De enige reden is om te besparen op arbeidskosten. Maar weegt die financiële troef op tegen de mogelijke nadelen en risico’s? Als je zelf je sedumdak gaat aanleggen, moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • Geen financiële tegemoetkoming: wist je dat je in bepaalde gemeentes een mooie groendaksubsidie ontvangt? In sommige gevallen kan je tot wel 50% van de totale investering terugkrijgen. Maar enkel als je samenwerkt met een groendakexpert.
 • Geen maatwerk: ga je zelf een sedumdak aanleggen? Dan heb je aanzienlijk minder keuzemogelijkheden. Zo kan je alleen een plat dak met sedum bekleden, is een intensief groendak uitgesloten en zijn sedumcassettes het eenvoudigst om zelf te plaatsen.
 • Meer risico op fouten: zelf klussen betekent ook aan de slag gaan met minder expertise dan een vakman. Dit brengt de nodige risico’s op fouten met zich mee. Zijn je onderlagen niet correct aangebracht? Dan kunnen de problemen niet te overzien zijn (bv. vochtinsijpeling, dakbeschadiging, …).
 • Geen garantie op de werken: een vakman biedt je al gauw een aantal jaar garantie op de geleverde werken. Ga je zelf aan de slag? Dan ben je financieel zelf verantwoordelijk voor de problemen die kunnen ontstaan en de bijhorende herstellingskosten.
 • Zelf onderhoud regelen: een groendak is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Soms moeten de planten wat extra meststoffen of water krijgen na een lange periode van droogte. Plaats je zelf je sedum dak? Hou hier dan rekening mee.

Is sedum zelf aanleggen slim? Op toegankelijke platte daken met een bestaande dakbedekking van goede kwaliteit kan je eventueel zelf een sedumdak aanleggen. In de andere gevallen doe je beter een beroep op een dakdekker met expertise in groendaken. Vraag gratis voorstellen aan bij professionals actief in je regio via ons contactformulier.

 

Groendak aanleggen met sedum cassettes: stappenplan

Wil je zelf een sedumdak aanleggen op je plat dak? Wij tonen je hieronder hoe dat moet via ons stappenplan. We focussen ons op sedumcassettes omdat je die het makkelijkst zelf kan plaatsen. Heb je de juiste materialen of een compleet doe-het-zelf pakket gevonden? Volg dan nauwgezet de volgende stappen:

sedumdak zelf aanleggen

 

 1. Dak controleren

  Je dakbedekking moet in goede staat verkeren om lang van je groendak te kunnen genieten.  Controleer deze daarom op voorhand goed op scheuren, lekken en lokale beschadigingen. Repareer je dak indien nodig of laat een sterk verouderde dakbedekking vervangen. Veeg vervolgens het dak schoon om een mooie egale ondergrond te krijgen.

 2. Ondergrond voorbereiden

  Is het dak volledig schoon? Breng dan de worteldoek aan, zorg voor een overlap van zo’n 50 cm en bedek ook de opstaande dakranden. Zorg ervoor dat de worteldoek zeker het volledige dakoppervlak bedekt. Daarboven komt de drainagelaag. Sluit de naden netjes aan tot aan de dakrand. Snijd daarna de hemelwaterafvoer uit en dek deze af met een bolrooster of bladvanger, zodat die niet verstopt raakt.

 3. Sedumcassettes plaatsen

  Plaats de eerste sedumcassette in de hoek van het dak, op zo’n 20 à 30 cm van de dakrand. Cassettes zijn speciaal ontworpen zodat je ze snel en eenvoudig in elkaar kan klikken. Ga dan ook op deze manier het rijtje af en plaats nauwkeurig en aansluitend tray na tray. Indien nodig snijd je de laatste cassettes op maat.

 4. Grind storten & afwerking

  Liggen alle cassettes op het dak? En heb je ze naadloos aangesloten? Dan is het tijd voor de afwerking. Stort het grind tussen de trays en de dakrand en hark alles netjes effen zodat er geen onbedekte ruimte overblijft. Ben je klaar? Dan bewater je de beplanting best na aanleg.

LET OP: naast cassettes bestaan er ook sedummatten en -pluggen. De matten zijn al een stuk complexer om zelf netjes te plaatsen. Bovendien verschilt de opbouw van een sedumdak van project tot project. Om dit te achterhalen vertrouw je beter op een vakman. Die voert eerst een grondige dakanalyse uit. Zo ben je zeker van een mooi en duurzaam eindresultaat. Start hier je aanvraag.

 

Prijs sedum dak aanleggen

Hoeveel betaal je nu wanneer je een groendak zelf aanlegt? En wat spaar je uit ten opzichte van een vakman? Een overzicht:

 

1. Prijs zelf sedum dak aanleggen

Kies je voor sedum cassettes? Dan betaal je gemiddeld € 40 à 75 per m² (incl. btw). Let wel, in dit geval heb je enkel de cassettes. In de prijs zijn nog geen grind, dakrandprofielen,… voor een complete sedumdakopbouw inbegrepen. Er bestaan ook complete groendakpaketten met daarin alles wat je nodig hebt voor een vlotte installatie. Een pakket van zo’n 20 m² kost tussen de € 500 à 1.000 (incl. btw).

Sedum kopen? Bekijk ons aanbod in de webshop.

 

2. Prijs sedumdak laten aanleggen

Laat je de klus liever over aan een ervaren groendakspecialist voor een optimaal eindresultaat? Dan betaal je tussen de € 45 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoe groter het te bedekken oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter. Bovendien werkt een specialist eerder met sedummatten, -stekken of -pluggen. Die werkwijze is arbeidsintensiever, maar zorgt voor een duurzamer en kwalitatiever eindresultaat.

Ervaren vakman nodig? De totale prijs van je project is sterk afhankelijk van de totale oppervlakte, de diversiteit in vegetatie, de bereikbaarheid van het dak, de eventuele voorbereidende werken, … Een groendakexpert adviseert je graag verder. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

groendak zelf aanleggen

 

Doe het zelf sedumdak: valkuilen & aandachtspunten

Het plaatsen van een doe het zelf groendak vereist de nodige voorkennis. Wat zijn de mogelijke valkuilen waarmee je geconfronteerd kan worden tijdens en voorafgaand aan de plaatsing? En waaraan moet je voldoende aandacht besteden? We sommen het hieronder voor je op:

 • Dakhelling: een groendak plaats je het makkelijkst op platte daken of daken met een lichte hellingsgraad (max. 20%). Is je dak steiler? Dan is extra beveiliging en stabilisering een must. Anders loop je het risico dat je sedum dakbedekking afzakt.
 • Invloed externe factoren: hoe is je dak georiënteerd? Ligt de beplanting hierdoor gedeeltelijk in de schaduw of steeds in volle zon? Hoe zit het met de windbelasting? Bepaalde soorten sedums, grassen en kruiden gedijen nu eenmaal beter in specifieke weersomstandigheden.
 • Stevigheid dak: een laag sedum is gemiddeld zo’n 4 à 15 cm dik. Net daardoor loopt het gewicht per m² snel op (40 à 110 kg per m²). Het spreekt voor zich dat je dakconstructie stevig genoeg moet zijn. Werk je met een vakman samen? Dan controleert hij dit via een voorafgaande inspectie.
 • Opbouw groendak: een effen en scheurvrije dakbedekking, een betrouwbare wortelkerende laag, bescherm- en drainagelaag, een aangepaste substraatlaag, … zijn essentiële onderdelen van de dakopbouw. Hoe je groendakopbouw er bij jou het best uitziet, doktert een expert graag voor je uit.
 • Onderhoud: de onderhoudsfrequentie van je groendak varieert naargelang het type groendak en het soort beplanting. Bij sedum- of vegetatiedaken volstaat een jaarlijkse onderhoudsbeurt waarbij je o.a. onkruid verwijdert, verontreinigingen weghaalt, de grind- of kiezellaag reinigt, …
 • Vegetatievrije zone: dit is de rand die je met grind, kiezeltjes, … afwerkt. Het juiste materiaal verbetert de brandveiligheid, de weerstand tegen windbelasting & de drainage, beperkt het gewicht bij je dakoversteek en -rand, beschermt tegen vervuiling van de gevel, …

 

Een duurzaam groendak plaatsen? Een expert helpt je graag verder!

Je ziet dat je met flink wat elementen rekening moet houden als je zelf je sedumdak wil aanleggen. Daarom is het een goed idee om te vertrouwen op de expertise van een groendakspecialist. Hij is op de hoogte van alle valkuilen en aandachtspunten en weet hoe hij hierop moet anticiperen. Kom in contact met een professional via ons aanvraagformulier.

 

CONCLUSIE: sedum zelf aanleggen of niet?

Is het nu een goed idee om je sedum dakbedekking zelf aan te leggen? Of toch niet? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rij:

 

OPTIE 1: groen dak zelf aanleggen

Ben je handig en beschik je over groene vingers? Dan is het plaatsen van sedumcassettes op een plat dak zeker doenbaar. Zo spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Zorg er wel voor dat je op voorhand voldoende informatie verzamelt en kies enkel voor kwalitatieve cassettes.

LET OP: aan doe-het-zelven zijn ook risico’s verbonden. Maak je de verkeerde materiaalkeuzes (bv. niet-wortelvaste dakbedekking)? Is de groendakopbouw niet correct? Dan kan dat leiden tot het plaatsen van een nieuwe dakbedekking, daklekkages, verzakte of verschoven cassettes, …

 

OPTIE 2: groendakexpert inschakelen

Wil je de bovenstaande problemen vermijden? Dan schakel je beter meteen een groendakexpert in. Zo ben je verzekerd van…

 • Uitgekiende dakinspectie: een expert voert steevast een dakinspectie uit. Zo kan hij achterhalen of de dakconstructie stevig genoeg is, of de dakbekleding geen scheuren of barsten vertoont, hoe je dak georiënteerd is, …
 • Advies op maat: de informatie uit de dakinspectie is fundamenteel om een duurzame mix van sedums, kruiden en grassen samen te stellen voor je groendak. Wat is er mogelijk? En wat niet? Een vakman houdt uiteraard ook rekening met jouw persoonlijke wensen.
 • Duurzame plaatsing: een vakman kent alle kneepjes van het vak en vermijdt zo de fouten die jij als doe-het-zelver zou kunnen maken. Hij zorgt voor een veilige uitvoering, een correcte afwatering, neemt alle voorbereidende werken voor z’n rekening, …
 • Service & onderhoud: je kan met je dakdekker steeds afspreken of hij ook instaat voor een periodieke controle van je sedum dakbedekking. Dit kan in de vorm van een onderhoudscontract. Bovendien heb je steevast een specialist die je kan opbellen bij eventuele vragen of problemen.
 • Financiële voordelen: wil je aanspraak maken op de groendaksubsidie? Dan moet je samenwerken met een groendakspecialist. Is je woning bovendien meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw op je sedumplantjes (i.p.v. 21%).

 

Offertes vergelijken = besparen

Wil je genieten van de expertise van een groendakspecialist? Maar toch zoveel mogelijk besparen op de materiaal- en arbeidskosten? Neem dan contact op met verschillende professionals in je regio. Let bijvoorbeeld op de verschillende adviezen, de prijsopbouw, wat wel en (nog) niet is inbegrepen, …

Vrijblijvend offertes vergelijken? Via het onderstaande formulier ontvang je binnen 2 à 3 werkdagen voorstellen op maat van jouw groendak.

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers