Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedum op golfplaten: prijs & plaatsing

Golfplaten zie je soms bij woningen, maar nog vaker op bijgebouwen als carports, tuinhuizen, schuurtjes, … Ben je uitgekeken op de gedateerde uitstraling van je golvende dakplaten? Goed nieuws, in sommige gevallen is het mogelijk om sedum op je golfplaten dak te laten leggen. Alles over de specifieke aandachtspunten bij de plaatsing, de gemiddelde prijzen, … lees je hier!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Sedum op golfplaten: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Zelf leggen of laten leggen?
Ontvang gratis offertes

 

 

Is sedum op een golfplaten dak mogelijk?

Sedum op golfplaten is wel mogelijk, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. We zetten de belangrijkste hieronder kort op een rijtje:

 • … als het gaat om golfplaten van vezelcement (zonder asbest uiteraard).
 • … als de dakconstructie voldoende draagkracht heeft voor een groendak.
 • … als je werkt met dunne sedummatten of met sedumcassettes.
 • … als je een opstaande rand laat aanbrengen.
 • … als je een vlakke ondergrond creëert door de golven uit te vullen.

BELANGRIJK: een ervaren groendakspecialist weet wel raad met sedum op een dak van golfplaten. Hij omzeilt de mogelijke valkuilen om ook op zulke platen een prachtig sedumdak aan te leggen. Laat je gratis adviseren door een gespecialiseerde dakdekker in je buurt!

sedum op golfplaten

 

Voor- en nadelen van sedum op golfplaten

De voordelen van een sedumdak zijn glashelder, ook bij een dakbedekking van golfplaten. Alleen komen er bij dit type dakplaten meer aandachtspunten kijken bij de plaatsingsmethode. Deskundige hulp is dus nóg belangrijker voor een optimaal eindresultaat. Een beknopt overzicht van de voor- en nadelen:

 

 • Langere levensduur van je golfplaten dak: een groendak gaat maar liefst 50 à 70 jaar mee. Kortom, wil je je golfplaten dak verduurzamen? Dan is sedum een ideale keuze. Zo is je dak optimaal beschermd tegen de weersomstandigheden en temperatuurschommelingen.
 • Stijlvolle, esthetische uitstraling: golfplaten ogen niet bepaald modern en hedendaags. Is die gedateerde stijl een doorn in het oog? Dan tover je met een sedumdak je golfplaten om tot een groene parel aan de kroon van je woning of bijgebouw.
 • Extra isolatie: een groendak werkt sterk geluiddempend. Het getik van regendruppels of hagel en andere buitengeluiden zijn dus verleden tijd. Daarnaast heeft zo’n dakbedekking ook een isolerende werking op thermisch vlak. Je houdt de warmte in je woning of bijgebouw dus beter binnen.
 • Betere afvoer van regenwater: een sedumdak houdt regenwater langer vast en geeft het dan vertraagd af. Zo verloopt die afvoer sneller, krijg je minder met lekkages te maken en staat de riolering minder onder druk.
 • Goed voor het milieu: met een sedumdak draag je je steentje bij aan een beter leefmilieu. De beplanting op zo’n dak zorgt namelijk voor een betere luchtkwaliteit. Daarnaast bevorder je ook de biodiversiteit.

 

 • Niet mogelijk bij elk golfplaten dak: gaat het om golfplaten van bitumen, polycarbonaat of een andere kunststof, …? Dan zijn die niet stevig genoeg om een sedumdak op aan te leggen. Bij golfplaten van vezelcement is een extensief groendak dan weer wel mogelijk.
 • Niet de meest ideale opbouw: een sedumdak op golfplaten bestaat uit een wortelwerende doek, substraat en sedummatten. Ook voorbegroeide sedumcassettes zijn een mogelijkheid. Om een lichtere opbouw te garanderen, is die opbouw dunner dan gemiddeld en ontbreekt ook een buffer- en drainageplaat en een filterdoek.
 • Extra werkzaamheden nodig: sedum op golfplaten aanbrengen is iets arbeidsintensiever dan gemiddeld. Om een vlakke ondergrond te creëren, is het bv. aangeraden om de geulen van de golfplaten op te vullen. Ook een opstaande rand aanbrengen is een noodzaak. Anders loop je het risico dat het sedumdak begint te verschuiven.

 

Sedum op golfplaten: prijs

Bij het aanleggen van sedum op golfplaten komt meer kijken dan je denkt. Daarom schakel je het beste een ervaren groendakspecialist in. Zo’n expert rekent gemiddeld € 45 à 100 per m², excl. btw en incl plaatsing) voor de aanleg van zo’n sedumdak. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, hangt vooral af van de voorbereidende werken, de opbouw van het sedumdak, de oppervlakte, …

Een totaalprijs voor sedum op je golfplaten dak? Vraag dan meerdere prijsvoorstellen aan bij gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt. Zo krijg je een helder beeld van de gemiddelde kosten en vergelijk je ook de adviezen, werkwijzen, … van meerdere experts. Start je aanvraag hier!

 

sedum op golfplaten dak

 

Belangrijke aandachtspunten

Een sedumdak aanleggen vergt sowieso de nodige ervaring en expertise. En dat geldt alleen maar meer voor sedum op een golfplaten dak. Vanwege het golvende profiel van deze dakplaten zijn extra werkzaamheden nodig. Bovendien is zo’n groendak niet op elk type golfplaten mogelijk. Waarmee houdt een expert in groendaken rekening? Je leest het hieronder:

 

 • Draagvermogen van de dakconstructie: het kan dat golfplaten zijn aangelegd op regelwerk van dunne, houten latjes. In dat geval is een sedumdak natuurlijk niet mogelijk. De dakconstructie moet stevig en draagkrachtig genoeg zijn om een sedumdak gewicht van minstens 45 à 55 kg per m² aan te kunnen.
 • Materiaal van de golfplaten: enkel bij golfplaten van vezelcement (zonder asbest) is het slim om een sedumdak te plaatsen. Bij andere materialen als kunststof, bitumen, … bestaat het risico dat ze te zwak zijn om het volledige gewicht van zo’n groendak te dragen (zeker als het substraat verzadigd is met regenwater).
 • Egale ondergrond creëren: om een sedumdak op te bouwen, heb je een effen ondergrond nodig. Daar knelt het schoentje bij het golvende profiel van deze dakplaten. Een oplossing is de wortelwerende doek strak spannen over de golfplaten. Daarbij bestaat wel het risico dat deze doek op termijn inzakt onder het gewicht van het substraat en de vegetatie. Daarom is het veiliger om de geulen van de golfplaten op te vullen en zo een duurzame, stevige ondergrond te creëren.
 • Opstaande rand aanbrengen: meestal loopt water rechtstreeks van de golfplaten in de dakgoot. Daarom is het belangrijk om een opstaande rand aan te brengen. Die voorkomt dat het sedumdak van de golfplaten schuift. Een dak met zulke platen is namelijk niet plat en heeft een minimale hellingsgraad van 5 à 10 graden. Hoe schuiner je golfplaten dak, hoe belangrijker die opstaande rand is.
 • Aangepaste opbouw van het sedumdak: bij golfplaten is het belangrijk om te werken met een zo licht mogelijk sedumdak. Dat kan met sedumcassettes of met een dunne substraatlaag in combinatie met sedummatten. Het gewicht is een nog belangrijkere factor dan bij andere types dakbedekkingen.

Kan ik sedum op mijn golfplaten dak aanleggen? Een groendakspecialist in je buurt gaat graag voor je na of dat mogelijk is of niet. Je krijgt gericht advies op maat en achteraf bepaal je zelf of je de werken laat uitvoeren. Kom nu in contact met ervaren dakdekkers in je buurt!

 

Zelf sedum op golfplaten leggen of vakspecialist?

Sedumcassettes op een plat dak leggen is een klus die je eventueel zelf kan doen. Dat vergt niet veel meer dan die voorbegroeide bakken in elkaar klikken. Dat is echter niet het geval bij een sedumdak bovenop golfplaten. Bij de aanleg van een groendak op zulke dakplaten spelen veel meer factoren een rol. Daarom werk je het beste samen met een professionele groendakspecialist. Zo ben je zeker van…

 • Inspectie van je dak: een expert zal eerst het dak van je woning of bijgebouw grondig onder de loep nemen. Uit welk materiaal bestaan je golfplaten? Wat is de hellingsgraad? Om de hoeveel cm rusten de platen op houten balken en hoe stevig zijn die balken? Al die factoren bepalen of het mogelijk is om een sedumdak op golfplaten te plaatsen.
 • Advies op maat: op basis van zijn analyse beoordeelt een gespecialiseerde dakdekker of jouw dak met golfplaten geschikt is voor een groendak of niet. Is een sedumdak mogelijk? Dan beveelt hij ook de meest geschikte plaatsingsmethode, de dikte van de opbouw, … aan.
 • Correcte uitvoering: een expert plaatst je sedumdak zoals het hoort. Hij vult de geulen van je golfplaten op, plaatst een wortelwerende doek, gaat aan de slag met sedummatten of sedumcassettes, … Hij werkt je dak ook af met een opstaande rand op maat.
 • Kwalitatieve materialen: een vakspecialist werkt enkel met kwaliteitsvolle materialen. Dat geldt zowel voor de worteldoek als de sedums zelf, de opstaande rand voor je dak, … Zo kan je rekenen op een optimaal, duurzaam eindresultaat.

Graag meerdere groendakspecialisten vergelijken? Dat kan snel, eenvoudig en volledig vrijblijvend. Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers