Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Intensief groendak

Daken gevuld met mossen, planten, struiken en zelfs bomen: je komt ze steeds vaker tegen. Logisch ook, want zo’n groendak heeft heel wat voordelen. Maar wat zijn die voordelen nu precies? Hoe is een intensief groendak opgebouwd? Wat is het verschil met een extensief groendak? En wat is het kostenplaatje ervan? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs intensief groendak
Intensief vs. extensief groendak
Opbouw intensief groendak
Waarop letten bij aanleg intensief groendak?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer is een intensief groendak een goed idee?

Een intensief groendak is als het ware een tuin op je dak. Het bestaat uit planten, struiken, grassen, bomen, … die je op je dak laat groeien. Al dat groen kan je bovendien afwisselen met terrassen, vijvers en looppaden. Maar wanneer is het nu een goed idee om zo’n daktuin te plaatsen? Om dat te kunnen doen, is het belangrijk dat:

  • je dak het gewicht aankan van de tuin.
  • de hellingsgraad van je dak slechts tussen 1 à 4 graden is.
  • je het niet erg vindt om de daktuin regelmatig te onderhouden.

Interesse om een intensief groendak te laten plaatsen? Neem dan zeker contact op met een professional om de mogelijkheden te bespreken. Vergelijk meerdere adviezen via onze offerteservice.

intensief groendak

 

Intensief groendak: voordelen en nadelen

Hoewel groendaken enkele belangrijke voordelen hebben, zijn er ook een paar nadelen aan verbonden. We zetten ze beiden even op een rijtje. Groendaken…

  • zijn milieuvriendelijk: een vanzelfsprekend, maar belangrijk voordeel is dat daktuinen erg milieuvriendelijk zijn. Doordat ze fijnstof filteren en de CO2- uitstoot verlagen, dragen ze bij aan een algemeen betere luchtkwaliteit.
  • werken isolerend: een intensief groendak houdt de temperatuur zowel in de zomer als in de winter constanter. Bovendien maakt het je dak ook geluiddempend. Het resultaat? Een lagere energiefactuur en meer geluidscomfort.
  • voeren regenwater beter af: de dakbeplanting neemt water op en zorgt voor een tragere afvoer van regenwater. Dat leidt op zijn beurt tot minder druk op rioleringen en een lagere kans op wateroverlast.
  • hebben een lange levensduur: een groendak gaat ongeveer 50 tot 70 jaar mee. De levensduur is dus zeker dubbel zo lang als die van een dakbedekking zoals EPDM.
  • hebben een natuurlijke uitstraling: tot slot heeft een intensief groendak ook nog een esthetisch voordeel. Je kan je daktuin naar hartenlust inkleden en hij zal net als alle tuinen in elk seizoen z’n charmes hebben.

 

  • zijn niet goedkoop: de prijs van een intensief groendak ligt over het algemeen hoger dan andere dakbekledingen. De moeilijkheidsgraad van de plaatsing, eventuele voorbereidende werken, de dikte van je lagen, … zijn allemaal factoren die een rol spelen bij het totale kostenplaatje.
  • maken het moeilijk om lekkages op te sporen: intensieve groendaken zijn sterk begroeid. Daardoor kan je een lek in je dak moeilijker detecteren en verhelpen.
  • hebben regelmatig onderhoud nodig: als je een intensief groendak laat plaatsen, hou je er best rekening mee dat dit evenveel onderhoud vraagt als een doorsnee tuin.

 

Prijs intensief groendak

Wat is nu het totale kostenplaatje van een intensief groendak? Dat hangt uiteraard samen met de oppervlakte van je dak, de gekozen vegetatie, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van € 85 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Tegenover dat prijskaartje staat wel een milieuvriendelijk dak dat lang meegaat en optimaal isoleert.

TIP: om de exacte prijs te kennen voor jouw daktuin, neem je best contact op met een gespecialiseerde dakwerker. Die komt ter plaatse om je dak te bekijken en geeft je gericht advies over jouw mogelijkheden en de kosten. Die prijs verschilt vaak ook nog van dakwerker tot dakwerker. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes door het offerteformulier in te vullen.

 

Hoe kan ik de kosten voor mijn groendak drukken?

Vanwege de vele voordelen van groendaken, waaronder de betere afvoer van regenwater, kan je in veel gemeentes aanspraak maken op een subsidie. Daarom ga je best even informeren bij jouw gemeente naar mogelijke subsidies en hun voorwaarden.

Ook een dakwerker informeert je over subsidies. Daarnaast kan hij je ook helpen met de nodige documenten voor de aanvraag. Kom in contact met een vakman.

 

groendak intensief

 

Intensief vs. extensief groendak

Wanneer we spreken over een groen dak onderscheiden we 2 grote types: een intensief groendak en een extensief groendak. Maar wat zijn de verschillen tussen deze 2 types? En welk type is het meest geschikt voor mijn dak? We sommen de belangrijkste eigenschappen van beide types hieronder op:

 

1. Intensief groendak

  • Mogelijkheden: de mogelijkheden bij een intensief groendak zijn erg uitgebreid. Planten, grassen, struiken, bomen, vijvers, een terras, … Je kan je daktuin helemaal naar jouw smaak inrichten.
  • Onderhoud: net omdat je een daktuin helemaal zoals een normale tuin kan inkleden, heeft deze ook evenveel onderhoud nodig.
  • Dakhelling: intensieve groendaken zijn enkel mogelijk op daken met een helling tussen 1 en 4 graden.
  • Draagkracht: voor een intensief groendak moet je dakbedekking een gewicht van minstens 200 kg/m² kunnen dragen. Daarvoor is doorgaans een aangepaste dakconstructie nodig.
  • Laagdikte: voor een daktuin heb je een substraatlaag nodig van minstens 25 cm dik. Afhankelijk van wat je plant, kan dit oplopen naar 80 cm.

 

2. Extensief groendak

  • Mogelijkheden: bij een extensief groendak zijn de vegetatie mogelijkheden beperkter. Je kan kiezen voor mossen, kruiden en vetplantjes als sedum. Sedumdaken zijn erg populair en worden vaak gebouwd met sedummatten of –cassettes.
  • Onderhoud: de beplanting bij extensieve groendaken vraagt slechts weinig onderhoud. Dat komt omdat dit type planten veel vocht opneemt en goed bestand is tegen droogtes.
  • Dakhelling: dit groendak kan je op meerdere types daken plaatsen. Zo zijn alle daken met een helling tussen 1 en 45 graden geschikt voor een extensief groendak.
  • Draagkracht: je dak moet voorzien zijn om een gewicht tussen 40 en 110 kg/m² te dragen voor een extensief groendak.
  • Laagdikte: afhankelijk van het type vegetatie heb je een laag nodig van max. 20 cm dik. Voor een sedumdak volstaat bv. een voedingsbodem met een dikte van 6 cm.

 

Welk type groendak kies ik het best?

Twijfel je tussen een intensief of een extensief groendak? Die keuze hangt o.a. af van de beplanting die je graag wil plaatsen. Wil je graag enkele mossen (mosdak) en vetplantjes? Of verkies je een volwaardige tuin met grassen, planten en struiken? Ook het onderhoud en je dakconstructie spelen een belangrijke rol bij je uiteindelijke keuze.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan contact op met een gespecialiseerde dakwerker. Deze geeft jou graag uitgebreid advies op maat. Start je aanvraag hier.

 

Opbouw intensief groendak

Een intensief groendak is opgebouwd uit een aantal lagen. Die meerlagige opbouw is belangrijk voor de bescherming van je dak, de afvoer van regenwater en de groei van je beplanting. We gaan wat dieper in op de specifieke lagen en hun functie:

  1. Wortelwerende bedekking

    De onderste laag zorgt voor bescherming tegen lekkages en andere schade die de wortels van je planten kunnen aanrichten. Meestal zal een dakwerker hiervoor een nieuwe, wortelwerende bekleding plaatsen. Maar als je huidige EPDM bedekking nog in goede staat is, kan ook deze dienen als wortelvaste bescherming.

  2. Beschermings- en absorptielaag

    Deze extra beschermlaag absorbeert water dat door de drainagelaag sijpelt. Zo voorkomt deze laag dat overtollig water op je dakbedekking belandt en vermijdt het mechanische beschadiging aan je dak.

  3. Drainagelaag

    Enerzijds slaat de drainagelaag water tijdelijk op in een waterresservoir, zodat de planten altijd van water voorzien zijn. Anderzijds voert deze laag het teveel aan water vertraagd af naar de riolering.

  4. Filterlaag

    De filterlaag vormt een duidelijke afscheiding tussen de substraatlaag en de drainagelaag. Ze filtert kleine stukjes aarde eruit, zodat enkel water kan doorsijpelen naar de drainagelaag. Zo vermijdt ze verstoppingen van je waterafvoer.

  5. Substraatlaag

    Dit is de voedingsbodem en verankering voor je vegetatie. Deze laag bestaat uit allerlei organische materialen. De dikte ervan is afhankelijk van je gekozen vegetatie. Om bomen te plaatsen zal je laag bijvoorbeeld heel wat dikker zijn dan wanneer je enkel kruiden plaatst.

  6. Vegetatielaag

    Tot slot volgt de uiteindelijke beplanting van je daktuin. Je hebt een uitgebreid keuzeaanbod van planten, struiken, grassen, bomen, bloemen, … Verder is er ook de mogelijkheid om een terras, vijver, zwembad of looppaden te plaatsen. Je kan je intensief groendak dus helemaal naar jouw smaak inrichten.

 

Waarop letten bij aanleg intensief groendak?

Je hebt besloten om een intensief groendak te laten plaatsen, je weet wat er nodig is voor de opbouw en wat dat zal kosten. Maar er zijn nog enkele aandachtspunten waar je op voorhand best even over nadenkt:

  • Bouwvergunning: de aanleg van een intensief groendak vereist meestal een vergunning. De regels hiervoor zijn afhankelijk van je woonplaats. Vraag dus zeker advies bij het lokale bestuur of contacteer een professionele dakwerker. Ook deze kan je informeren en helpen bij de aanvraag van een vergunning.
  • Draagkracht van je dakbedekking: om een intensief groendak te kunnen plaatsen, moet je dak heel wat gewicht kunnen dragen. Daarvoor is meestal ook een aangepaste dakconstructie nodig. Sowieso moet je de draagkracht van je dak altijd eerst laten controleren door een professional.
  • Staat van je dakbedekking: ook de huidige staat van je dak laat je best eerst controleren. Die moet namelijk waterdicht en wortelwerend zijn. Is dat niet het geval? Dan moet je eerst een nieuwe dakbedekking laten plaatsen.
  • Helling van je dak: niet alle daken zijn geschikt voor een intensief groendak. Zo mag een dak maar een maximale hellingsgraad van 4 graden hebben.

 

Vertrouw op een vakman voor je intensief groendak

Heb je interesse om een intensief groendak te plaatsen? Een erkend dakwerker kan je begeleiden bij al je keuzes en te ondernemen stappen. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden en geeft je advies op maat.

Via onze offerteservice kan je bovendien meerdere offertes vrijblijvend vergelijken. Zo vind jij ongetwijfeld de meest geschikte vakman voor jouw klus. Start je aanvraag door het onderstaande formulier in te vullen:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers