Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Daktuin

Een daktuin is vergelijkbaar met een normale tuin op de begane grond, maar bevindt zich op je dak. Je kan deze dan ook net zoals een normale tuin volledig naar jouw smaak vormgeven. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n daktuin? Wat kost het gemiddeld? Waar moet je zeker op letten als je een daktuin plaatst? En welk ander type groendak bestaat er nog? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Kosten daktuin aanleggen
Aandachtspunten bij plaatsing
Alternatief: extensief groendak
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een daktuin?

Een daktuin (ook wel bekend als een intensief groendak) is een tuin op je dak. Daktuinen kan je net zoals tuinen op de begane grond zelf vormgeven en vereisen veel onderhoud. Er zijn verschillende mogelijkheden om zo’n intensief groendak vorm te geven:

  • Verschillende soorten daktuin beplanting zoals grassen, struiken, mossen en planten
  • Beloopbare terrassen en wegjes
  • Bomen (bij een stevige dakconstructie)
  • Vijvers of zwembaden
  • Ook te combineren met zonnepanelen

LET OP: om een daktuin te plaatsen, moet je dak voldoende gewicht kunnen dragen. Een professionele dakdekker kan je meer vertellen over de mogelijkheden voor een daktuin en gaat na of je dak hiervoor geschikt is. Kom in contact met groendakspecialisten in jouw buurt.

daktuin

 

Voor- en nadelen daktuin

Een daktuin heeft verschillende voor- en nadelen die je moet overwegen. We zetten de belangrijkste hieronder kort op een rij:

  • Vrije vormgeving: je kan je daktuin, net zoals bij een gewone tuin, volledig zelf vormgeven. Daarbij heb je heel wat mogelijkheden: van grassen, struiken en kruiden tot bomen, vijvers, terrassen en zwembaden.
  • Isolerende werking: dit type groendak zorgt voor een goede thermische en akoestische isolatie. Het houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten. Daardoor hoef je ook minder de verwarming of airco in te zetten en kan je dus besparen op je energiekosten.
  • Lange levensduur: intensieve groendaken hebben een langere levensduur dan de meeste andere soorten dakbedekkingen zoals EPDM en roofing. Zo gaan ze gemiddeld 50 à 70 jaar mee.
  • Goed voor het milieu: daktuinen houden de binnentemperatuur constant, waardoor je minder hoeft te stoken en je dus je CO2-uitstoot verlaagt. Daarbij filteren ze ook fijnstof en zorgen ze zo voor meer zuurstof in de lucht en een betere luchtkwaliteit. Daarnaast kan je je groendak ook nog combineren met zonnepanelen om je CO2-uitstoot nog verder te verlagen.
  • Betere afvoer van regenwater: een intensief groendak neemt regenwater op en geeft het dan vertraagd af. Op die manier verminder je de druk op rioleringen en de kans op wateroverlast.

 

  • Investering: een daktuin is een behoorlijke investering. Groendaken zijn namelijk duurder dan een gewone dakbedekking. Denk er wel aan dat je met een tuin op je dak ook kan besparen op je energiekosten en dat zo’n groen dak duurzaam is en lang meegaat.
  • Enkel mogelijk bij daken met bepaalde hellingsgraad en draagkracht: je kan niet zomaar op elk dak een daktuin aanleggen. Voor een intensief groendak moet je een plat dak hebben met een hellingsgraad tussen 1 en 4 graden. Bovendien moet de draagconstructie stevig genoeg zijn om het gewicht van de daktuin (200 à 1.500 kg/m²) te kunnen dragen.
  • Onderhoud nodig: afhankelijk van hoe je je intensieve groendak inricht, heeft zo’n tuin ook voldoende onderhoud nodig. Je kan het onderhoud van een daktuin vergelijken met het onderhoud van een normale tuin op de begane grond.
  • Moeilijker om lekkages op te sporen: tot slot maakt een tuin op je dak het ook moeilijker om eventuele lekkages in je dakbedekking te detecteren en te dichten.

 

Kosten daktuin aanleggen

Gemiddeld liggen de kosten voor het aanleggen van een daktuin tussen 85 en 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs kan wel variëren aan de hand van het oppervlak van je dak, de gekozen vormgeving, het aantal lagen en de dikte…. Ook bijkomende werken als het plaatsen van dakisolatie of zonnepanelen, het vervangen van de dakbedekking… kunnen een invloed hebben op de prijs.

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw daktuin? Vraag dan offertes aan bij groendakspecialisten in jouw buurt. Zo kan je verschillende prijzen, voorstellen, adviezen, daktuin ontwerpen… vergelijken en een doordachte keuze maken.

 

Druk de kosten voor je daktuin met subsidies!

Een groendak zorgt voor een betere afvoer van regenwater en een betere luchtkwaliteit. Daarom kan je in verschillende gemeentes aanspraak maken op een subsidie voor de aanleg van je intensief groendak. Ga dus zeker in jouw gemeente eens na of je in aanmerking komt voor een subsidie en wat de voorwaarden zijn.

Informatie op maat nodig? Een expert in groendaken kan je ook verder informeren over mogelijke subsidies en helpt je bij je aanvraag. Vind een expert in de buurt.

 

Aandachtspunten bij plaatsing

Als je van plant bent om een intensieve daktuin te laten aanleggen, zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening houdt. We sommen de belangrijkste hieronder op:

  1. Laat de draagkracht van je dak controleren

    Een intensief groendak moet afhankelijk van de vormgeving tussen 200 en 1.500 kg/m² kunnen dragen. Daarom moet je van tevoren de draagkracht van je dakconstructie laten controleren door een dakdekker. Deze kan eventueel ook zorgen voor de nodige versteviging van je draagstructuur.

  2. Laat de staat van je dakbedekking nakijken

    Voor je een daktuin laat aanleggen, moet je ook eerst altijd de staat van je huidige dakbedekking laten nakijken. Deze moet namelijk waterdicht en wortelwerend zijn. Is je huidige dakbedekking niet meer in goede staat? Dan plaatst een vakman eerst een nieuwe wortelvaste dakbedekking voor deze aan de opbouw van je daktuin begint.

  3. Zorg voor een eventuele bouwvergunning

    In de meeste gevallen heb je om een daktuin aan te leggen een bouwvergunning nodig. Of je die nodig hebt en aan welke regels je je daarbij moet houden, verschilt per gemeente. Informeer daarom zeker bij je eigen gemeente. Ook een dakdekker kan je de nodige informatie verschaffen over een bouwvergunning voor je intensief groendak.

  4. Hou rekening met het nodige onderhoud

    In een daktuin moet je net zoals in een normale tuin regelmatig het gras bemesten, onkruid weghalen, bomen en struiken snoeien… Het vereiste onderhoud hangt daarbij af van de gekozen vormgeving van jouw groene daktuin. Voor een uitgebreide daktuin met verschillende soorten beplanting zijn groene vingers dus niet overbodig.

TIP: een vakman houdt bij de aanleg van je intensief groendak rekening met alle bovenstaande aandachtspunten, maar ook met jouw budget en wensen. Zo ben je zeker van een correct geplaatste dak tuin en advies op maat over het geschikte onderhoud. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

 

daktuin aanleggen

 

Alternatief: extensief groendak

Heb je een dak met een grotere hellingsgraad dan 4 graden? Kan je dak niet voldoende gewicht dragen? Of heb je niet voldoende budget voor een intensief groendak? Dan is een extensief groendak ook een optie. Daarbij blijft de inkleding van je dak beperkt tot mossen, grassen, kruiden en vetplantjes (sedumdak). We zetten nog enkele kenmerken van een extensief groendak op een rij:

  • Extensieve groendaken zijn mogelijk op daken met een hellingsgraad tussen 1 en 45 graden.
  • Dit type groendak is maximaal 20 cm dik en 40 à 110 kg/m² zwaar.
  • Extensieve groendaken hebben minder onderhoud nodig dan intensieve groendaken.
  • Hoewel ook extensieve groendaken een investering vragen, zijn ze goedkoper dan daktuinen.
  • Deze groendaken zijn in tegenstelling tot echte daktuinen niet beloopbaar.

 

CONCLUSIE: kies je een daktuin of een extensief groendak?

Wat nu de beste keuze is voor jou, hangt af van jouw situatie en budget. Heb je een plat dak, groene vingers en voldoende budget? Dan is een daktuin aanleggen zeker aangeraden. Zo kan je je steentje bijdragen aan het milieu en geniet je van lagere energiekosten, een gezellige tuin en verhoogd wooncomfort. Heb je een hellend dak en wil je minder tijd, geld en moeite in je groendak steken? Dan is een extensief groendak waarschijnlijk de beste keuze.

Ontvang advies op maat! Een dakdekker kan je adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Bovendien informeert hij je over de eventuele extra werken die nodig zijn en zorgt hij voor een goede aanleg van je groendak. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers