Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mosdak

Met een mosdak draag je bij aan de vergroening van je directe woonomgeving. Maar kies je nu best voor zo’n mosdak of voor een sedumdak met vetplantjes, kruiden, …? In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van mosdaken, hoeveel het kost om zo’n groendak te plaatsen en met welke aandachtspunten je best rekening houdt!

Ga snel naar:
Mosdak of sedumdak?
Hoe een mosdak plaatsen?
Gemiddelde kosten mosdak
Belangrijke aandachtspunten
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een mosdak?

Mosdaken zijn een type extensief groendak, bestaande uit mossen. Sedumdaken worden hier nog wel eens mee verward, maar het verschil is groot. Zo bestaan sedumdaken uit kleine vetplantjes die een stuk duurzamer zijn, water langer vasthouden en een betere isolerende werking hebben. Mosdaken zijn daarom vooral aan te raden als je dak een zeer beperkte draagkracht heeft.

Ben je geïnteresseerd in een mosdak of sedumdak?  Laat je dan zeker adviseren door een ervaren dakdekker actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

mosdak

 

Wanneer kiezen voor een mosdak of sedumdak?

Je kiest alleen voor een mosdak als je dak een zeer beperkte draagkracht heeft. Mosdaken zijn namelijk een stuk lichter dan andere extensieve groendaken (20 kg per m² bij volledige waterverzadiging). In alle andere gevallen kies je eerder voor een sedumdak. Dit type dakbedekking is duurzamer, heeft een betere isolerende werking en is beter voor de riolering. Ook zijn er nu lichtgewicht sedumdaken van zo’n 45 à 55 kg per m².

Zeker zijn van de juiste keuze? Een groendakspecialist inspecteert jouw dak (staat van de constructie, hellingsgraad, oriëntatie, …) en stelt dan een groendak op maat voor. Zo neem je gegarandeerd een weloverwogen beslissing op jouw maat. Ontvang gratis advies van groendakspecialisten in je buurt!

 

Hoe een mosdak plaatsen?

Een mosdak is te plaatsen bij een hellingsgraad van 1 à 45 graden. Zo is het toe te passen voor het dak van je woning, maar ook voor je schuur, een tuinhuis, … Een vakman brengt doorgaans de volgende lagen aan:

 

  1. Anti-worteldoek

    Met een anti-worteldoek voorkom je dat de mossen je dak beschadigen. Mossen hebben niet echt wortels, maar eerder een soort haarwortels. De kans op problemen is dus kleiner dan met andere types groenbedekking, maar het blijft toch belangrijk om rekening mee te houden. Dit is de eerste laag die een vakman aanbrengt.

  2. Afwateringslaag

    Mosdaken nemen water op en geven dit vertraagd af aan de plaatselijke riolering. Een vakman plaatst een afwateringslaag om dit proces te controleren. Daarnaast kan een waterreservoir worden gebruikt om overtollig water te bewaren voor drogere perioden. Dit is belangrijk voor mossen, aangezien ze slechter tegen extreme weersinvloeden kunnen dan vetplantjes, kruiden of gras.

  3. Filterlaag

    De filterlaag zorgt ervoor dat er geen grond van de substraat in de afwatering terecht kan komen. Zo is de kans op verstoppingen en lekkages een stuk kleiner. Een vakman plaatst de filterlaag daarom tussen de drainagelaag en de substraatlaag.

  4. Substraatlaag

    Een vakman brengt bovenop het filter de substraatlaag aan, die als voeding en verankering functioneert voor de mossen. Deze laag mag voor mossen een stuk dunner blijven dan voor sedum, gras, of kruiden. Vandaar ook het lichtere gewicht van een mosdak.

  5. Moslaag

    Als laatste is de moslaag zelf aan de beurt. Let op: sedum, kruiden, grassen, … zijn doorgaans duurzamere alternatieven. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij de groendakspecialisten die je contacteert!

Mosdak of sedumdak laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Kosten mosdak

Een extensief groendak kost gemiddeld € 40 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De precieze prijs is afhankelijk van het type groendak, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Daarnaast verschillen prijzen van vakman tot vakman.

Gericht totaalprijzen vergelijken? Dan contacteer je best meerdere groendakspecialisten via onze offerteservice. Zo krijg je ook een helder beeld van de mogelijkheden voor jouw dak. Start je aanvraag hier!

 

Druk de kosten voor je mosdak met subsidies & financiële voordelen

Een extensief groendak plaatsen vergt het nodige budget, maar je kan wel gebruik maken van de volgende groendak subsidies:

  • Gemeentelijke subsidie: laat je een groendak plaatsen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie van je gemeente. Dit gebeurt vooral in grotere steden, aangezien groendaken een goede oplossing zijn voor lokale hitte- en waterproblematiek. De voorwaarden variëren en zijn afhankelijk van de gemeente.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten.

Meer info? Een vakman is goed op de hoogte over de subsidies voor groendaken. Voor advies op maat kan je dus zeker terecht bij een groendakspecialist in je buurt!

 

mosdaken

 

Belangrijke aandachtspunten

Met welke aandachtspunten hou je in ieder geval rekening bij het plaatsen van een mosdak? Een overzicht:

  • Plat of hellend dak: gaat het om een plat dak? Dan zijn er doorgaans betere opties dan een mosdak. Platte daken moeten vaak beloopbaar blijven en dit zou niet het geval zijn met een moslaag als dakbedekking. Hierbij kies je bijvoorbeeld eerder voor een grasdak, of een intensief groendak. Sedum is ook beloopbaar, maar enkel sporadisch voor onderhoud.
  • Draagkracht van het dak: in principe heb je geen bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een mosdak, maar het is wel belangrijk om de draagkracht van je dak van tevoren te laten checken door een erkende vakman. Zo weet je of een mosdak of ander type extensief groendak mogelijk is en hoeveel gewicht je dak eigenlijk aankan.
  • Onderhoud: de meeste extensieve groendaken vergen weinig onderhoud. Echter is een mosdak wat gevoeliger en minder duurzaam dan alternatieven zoals sedumdaken. Hou er dus rekening mee dat je een mosdak wat regelmatiger moet laten onderhouden door een dakdekker.

 

Mosdak of sedumdak laten plaatsen? Vergelijk en bespaar!

Wil je een mosdak laten plaatsen door een vakman? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je van gericht advies en prijzen op maat, maar kan je ook snel en overzichtelijk werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers