Sedumdak opbouw
Vind je een groendak mooi, maar twijfel je of het iets voor jouw dakconstructie is? Een extensief sedumdak is de oplossing. De specifieke lage begroeiing zorgt voor een kleiner oppervlaktegewicht, waardoor dit soort groendak geschikt is bij bijna elk daktype. Lees in dit artikel meer over de opbouw van een sedumdak, de toepassingen, het uitzicht & de prijzen.
Ga snel naar:
Voordelen sedumdak
Opbouw sedumdak
Sedumdak prijs
Uitvoering sedumdak
Aandachtspunten
Gratis offertes aanvragen
Wat is een sedumdak?
Een sedumdak is een soort extensief groendak opgebouwd uit varianten van de sedumfamilie. Dat is een soort vetplantje.
Een extensief groendak heeft een beplantingslaag van min. 4 en max. 15 cm dik, waardoor enkel het aanplanten van sedum en grassen mogelijk is. Een sedumdak is speciaal ontworpen om efficiënt water op te slaan en een goede akoestische en thermische isolatie te bieden, zonder het dak overmatig te belasten. Door het lage oppervlaktegewicht is een sedumdak op bijna elke dakconstructie mogelijk. Het tegendeel geldt voor een intensief groendak, ook bekend onder de term ‘daktuin’.
Voordelen sedumdak opbouw
Een sedumdak opbouw heeft vele voordelen. Je vindt ze hieronder terug:
- Esthetisch: een groendak is een streling voor het oog. Afhankelijk van de samenstelling van de begroeiing kun je naargelang het seizoen ook mooie, kleurrijke bloemen zien ontluiken.
- Onderhoudsarm: de natuurlijke samenstelling zorgt ervoor dat het groendak zichzelf in stand houdt. Het volstaat om één keer per jaar het dak te controleren op onkruidvorming of ontkiemde zaden van andere planten die niet op het dak thuishoren (zoals zaadjes van bomen die door de wind op het dak zijn terechtgekomen).
- Lange levensduur: een sedumdak blijft tot wel 60 jaar lang mooi groen. Ook de dakconstructie krijgt een upgrade dankzij de beschermende functie van de plantjes. Bovendien is sedum bestand tegen extreme weersomstandigheden.
- Thermische isolatie: een sedumdak houdt de warmte vast tijdens de winter en heeft een verkoelend effect in de zomerperiode.
- Akoestische isolatie: de begroeiing dempt en absorbeert storende geluiden van buitenaf.
- Duurzaam: sedumdaken zijn ecologisch gezien een goede keuze dankzij alle bovenstaande kenmerken. Je hoeft bovendien geen sedum bij te planten: de plantjes vermenigvuldigen zich razendsnel. Bij uitval heb je dus niet lang last van kale plekken in het dak.
TIP: overtuigd van de voordelen van een groendak? Prima. Maar neem zeker niet zomaar jouw dak onder handen. Wij raden je aan om bij elke aanpassing aan de dakconstructie bij een vakman te rade te gaan. Hij kan de zwakke plekken in de constructie bekijken en de mogelijkheden van een sedumdak opbouw nagaan. Start jouw aanvraag hier.
Sedumdak opbouw
Iedere beplantingsvorm heeft een substraatlaag nodig die volgens zijn noden is samengesteld. Deze kan dus uiteindelijk in dikte afwijken. Bij een sedumdak opbouw schommelt de dikte gewoonlijk tussen de 4 à 15 cm, want de vetplantjes hebben een ondiep wortelsysteem en een relatief lage waterbehoefte. Doorgaans ziet de opbouw van een groendak er als volgt uit:
- Dakbedekking: ook wel de waterkerende laag genoemd.
- Wortelkerende laag: voorkomt dat wortels gaan doorgroeien en uiteindelijk het dak gaan beschadigen.
- Beschermlaag: beschermt de onderliggende lagen tegen de scherpe delen van de wortel, houdt het vocht vast en voorkomt het afglijden van andere lagen.
- Drainagelaag: voert overtollig water af, vormt waterreservoirs voor waterbuffering.
- Filterdoek: vermijdt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terechtkomen en op hun beurt verstoppingen veroorzaken.
- Substraatlaag: deze laag is cruciaal, want ze is de voedingsbodem voor de plantjes. Ze verankert de begroeiing en voorziet die van voldoende water, voedingsstoffen en zuurstof.
- Erosielaag: voorkomt erosie van substraatlaag op het moment dat de vegetatie nog niet volgroeid is.
- Beplanting: in dit geval de sedumlaag. Je kunt hiervoor kiezen uit verschillende groeistadia van de beplanting in de vorm van sedumstekken, sedumpluggen of sedummatten.
Het feit of je met een schuin of plat dak te maken hebt, verandert de samenstelling van het groendak. Een schuin dak heeft bv. geen drainagelaag nodig. Daar zorgt de helling voor een natuurlijke afloop van het water. Bij een plat dak is de drainagelaag dan weer van cruciaal belang. Leid je het water niet goed weg? Dan blijft het staan. Dit heeft na enige tijd ellendige gevolgen op de dakconstructie.
Vertrouw op een ervaren vakman
De opbouw van een sedumdak kan sterk verschillen, maar ook de verschillende lagen in de constructie moeten voldoen aan specifieke voorwaarden. Ook de huidige dakconstructie speelt een rol in de opbouw van het sedumdak. Jouw vakman weet zeker raad met al deze informatie. Na een grondige inspectie van jouw huidige dakconstructie en een nauwkeurige weergave van al jouw wensen, zal hij met de nodige zorg jouw groendak samenstellen en aanleggen.
Vakman nodig? Maak gebruik van de gratis, online offertedienst om in contact te treden met een vakman in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.
Sedumdak opbouw: prijs
De prijs van een sedumdak is afhankelijk van de lagen die je kiest, het soort beplanting, de grootte van dak, de bereikbaarheid van het dak, het soort dakbedekking en de mogelijke voorbereidende werken (zoals een nieuwe dakbedekking), … Gemiddeld kost een sedumdak tussen de € 45 à 100 per m² (incl btw & plaatsing).
TIP: de prijzen voor een sedumdak opbouw kunnen verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook voorstellen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 plaatsers actief in je buurt. Start je aanvraag hier.
Fiscale voordelen voor sedumdaken
Wist je dat bepaalde Nederlandse gemeenten een subsidie geven voor de aanleg van een groendak? Vaak op voorwaarde dat je deze door een erkend vakman van groendaken laat uitvoeren. Doe dus zeker navraag bij jouw gemeentebestuur.
Uitvoeringen sedumdak
Vele elementen in jouw keuze bepalen de uiteindelijke uitvoering van jouw sedumdak. Hiermee kan je rekening houden wanneer je met de vakman de opbouw van je sedumdak bespreekt:
- de kleur van de planten
- de bloeiperiode en kleur van de bloem
- of de planten winterhard zijn
- of de planten groenblijvend zijn
- de hoogte van de plantjes
- …
Vaak maakt de plaatser al een selectie van de planten op basis van alle informatie die hij heeft over jouw dak (bv. oriëntatie, grootte, hellingsgraad, wel of geen zonnepanelen, …). Als je tijdig jouw wensen met hem bespreekt, kan hij deze zonder twijfel integreren in het totaalplaatje van je sedumdak opbouw. Raadpleeg een ervaren vakman via onze online offerteservice.
Aandachtspunten sedumdak opbouw
De opbouw van een sedumdak is een precieze klus die veel expertise vergt. Plaatsers moeten vanaf het begin van het ontwerp tot aan de montage rekening houden met een heleboel aandachtspunten:
- Belasting van het dak: doordat een groendak veel kan wegen, moeten de plaatsers eerst nagaan hoeveel belasting de dakconstructie kan dragen. Gemiddeld moet die minstens 95 à 110 kg per m² kunnen dragen.
- Hellingsgraad: de hellingsgraad van het dak is cruciaal, zowel voor de hoeveelheid zonlicht dat het kan opvangen als met het oog op de afwatering.
- Dakrand: de dakrand moet minstens 20 cm hoog zijn. Dit voorkomt dat de plantenwortels het dak gaan beschadigen. Indien dit niet het geval is, voorzien de plaatsers vaak een brede grindstrook.
- Afwatering: een degelijke afwatering bestaat uit afvoeren. Om te voorkomen dat er substraat wordt afgevoerd, moet minstens 1 controleschacht per afvoer voorzien worden.
- Dakoriëntatie: het dak moet minstens een halve dag zonlicht opvangen om de groei van de plantjes te bevorderen en om een optimale werking te bekomen.
- …
Een vakman weet precies hoe hij met deze aandachtspunten moet omgaan. Raadpleeg tijdig een professional wanneer je wil investeren in een sedumdak. Maak gebruik van de online offertedienst en ontvang gratis offertes op maat van jouw project. Start je aanvraag hieronder: