Onderhoud van sedumdak: hoe aanpakken?
Heb je interesse in een sedumdak als dakbedekking voor je woning of schuur? Of heb je al zo’n groen dak laten aanleggen? Dan is het belangrijk om te weten dat zo’n sedumdak wel onderhoudsarm, maar niet volledig onderhoudsvrij is. Hier lees je meer over het onderhoud van een sedumdak, de gemiddelde kosten, of je een groendakspecialist nodig hebt of niet, …
Ga snel naar:
Wat omvat het onderhoud van een sedumdak?
Sedumdak onderhoud: gemiddelde kosten
Zelf groendak onderhouden of specialist?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes
Hoe vaak moet ik mijn sedumdak (laten) onderhouden?
Een sedumdak is een echte eyecatcher voor elke woning of schuur. Op voorwaarde dat de sedumplantjes in topvorm verkeren natuurlijk. Om dat zo te houden en om lekkages te voorkomen, is het aangeraden om minstens 2 keer per jaar je sedumdak te onderhouden. Dat doe je het best op de volgende momenten:
- 1 keer in het voorjaar: bij voorkeur eind april
- 1 keer in het najaar: bij voorkeur eind september
Een onderhoudscontract voor je sedumdak? Als je geen zin hebt om elk jaar 2 keer op je dak te klimmen, kan je ook een vakbedrijf inschakelen. Vele groendakspecialisten bieden bv. ook onderhoudscontracten aan. Vergelijk nu vrijblijvend meerdere vakbedrijven in je buurt!
Wat omvat het onderhoud van een sedumdak?
De uitstraling van een groendak is helemaal afhankelijk van de staat van de beplanting. En net zoals in een tuin op de begane grond is daarvoor het nodige onderhoud vereist. Gelukkig hoef je een sedumdak maar 2 keer per jaar aan te pakken. Maar wat komt hier dan precies bij kijken? De belangrijkste klussen op een rij:
-
Sedumplantjes op je dak bemesten
De substraatlaag is de voedingsbodem voor je plantjes. Die moet rijk zijn aan voedingsstoffen. Alleen zo profiteer je van een dichtgegroeid tapijt met sedumplantjes in volle bloei. Daarom is het belangrijk om 2 keer per jaar je groendak te bemesten met de juiste onderhoudsmeststoffen. Wat de meest geschikte meststof is, hangt af van je sedumdak (sedumtrays, sedummatten, …).
-
Ongewenste begroeiing verwijderen
Naast het bemesten van je sedumdak is het ook belangrijk om 2 keer per jaar ongewenste beplanting op je groendak te verwijderen. Denk bv. aan ingewaaid onkruid of zaailingen van bv. vlinderstruiken, berken, … Zeker in een boomrijke omgeving moet je jaarlijks meerdere keren boomvruchten, bladeren, … uit je sedumdak verwijderen. De wortels van grotere planten en bomen zorgen namelijk al snel voor lekkages.
-
Hemelwaterafvoer controleren
Het is belangrijk dat de afvoer van regenwater soepeltjes verloopt. Verstoppingen leiden namelijk tot lekkages en een te vochtige substraatlaag. Maak daarom bij elke onderhoudsbeurt de grindstroken helemaal schoon. Ook de afvoer en het boldraadrooster moet je helemaal vrijmaken. Verwijder zorgvuldig bladeren, takjes en ander opgehoopt vuil dat de waterafvoer mogelijk belemmert.
-
Sedumdak bewateren (indien nodig)
Is je sedumdak helemaal volgroeid? Dan hoef je in principe geen water meer te geven, tenzij het extreem lang droog blijft. Als je dak rood/oranje begint te kleuren, kunnen de plantjes wel een sproeibeurt gebruiken. Voor een net aangelegd groendak is het een ander verhaal. Dan is het in droge periodes verstandig om de planten 1 à 2 keer per week water te geven.
-
Sedumdak herstellen (indien nodig)
Zijn er na verloop van tijd kale plekken ontstaan op je sedumdak? Geen zorgen, het is perfect mogelijk om zulke plekken weer dicht te zaaien met scheutjes die je op andere plaatsen op je groendak wegknipt. Gaat het om grotere kale plekken, overweeg dan sedumpluggen, sedummatten, …
Nog vragen over het onderhoud van een groendak? Een groendakspecialist beantwoordt ze met plezier. Kom hier vrijblijvend in contact met gespecialiseerde vakbedrijven in je buurt!
Sedumdak onderhoud: gemiddelde kosten
Ga je zelf aan de slag? Dan moet je al het benodigde materiaal zelf kopen: denk aan een gazonhark, de juiste mestkorrels voor een sedumdak, … Teken je een onderhoudscontract bij een groendakspecialist? Ga dan uit van € 1 per m² per onderhoudsbeurt (excl. btw).
TIP: vergelijk zeker de voorwaarden, prijzen, … van deze onderhoudsservice bij meerdere groendakbedrijven in je buurt. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuze. Start je aanvraag hier!
Zelf groendak onderhouden of specialist?
Je kan uiteraard 2 keer per jaar zelf op je dak klimmen. De meeste klussen op een sedumdak zijn namelijk ook te doen als doe-het-zelver. Alleen moet je dan nog wel investeren in de juiste meststoffen, gereedschap op maat en idealiter ook in valbeveiliging. Bespaar je jezelf liever de moeite? Dan kan je ook een onderhoudscontract afsluiten bij de specialist die je sedumdak plaatst. Vele bedrijven bieden zo’n service aan. Zo profiteer je van…
- Tijdig onderhoud: dankzij een onderhoudscontract gebeurt het onderhoud van je sedumdak jaarlijks én op tijd. Dat is erg belangrijk. Laat je ongewenste planten en bomen te lang groeien? Dan kunnen hun wortels je waterdichte folie beschadigen. Met tijdig onderhoud blijft je sedumdak er perfect uitzien en vermijd je lekkages.
- Veilige werken op je sedumdak: zelf klussen op je dak is niet zonder risico. Heb je geen steiger of valbeveiliging? Laat het sedumdak onderhoud dan over aan een expert. Zo breng je jezelf niet in gevaar.
- Correcte uitvoering van het onderhoud: een groendakspecialist weet waar hij op moet letten bij de aanpak van je groendak. Hij verwijdert ongewenst onkruid, bemest je substraatlaag optimaal, maakt je afvoer mooi vrij, … Zo kan je sedumdak er de rest van het jaar weer tegenaan!
- Juiste meststoffen & materialen: een specialist kiest het juiste type onderhoudsmeststof voor jouw sedumplantjes. Zo herstelt hij de voedingsbalans op je groendak en bloeien je plantjes als nooit tevoren. Ook voor het overige werk beschikt hij over materiaal op maat, waardoor je dat zelf niet meer hoeft aan te schaffen.
Meerdere groendakspecialisten vergelijken? Geen probleem, via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met zulke experts. Zo kan je hun adviezen, werkwijzen en natuurlijk ook hun prijzen vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen? Dat is het onderstaande offerteformulier invullen: