Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumcassettes

Wil je graag snel en eenvoudig een groendak aanleggen? Dan kan je in plaats van sedummatten ook kiezen voor sedumcassettes. In deze handige cassettes zijn alle nodige lagen al verwerkt en ze zijn makkelijk te plaatsen én weer te verwijderen. Alles over de uitvoeringen, plaatsing, prijs, … van kant-en-klare sedum cassettes lees je in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke mogelijke uitvoeringen?
Hoe sedum cassettes plaatsen?
Sedumcassettes prijs
Sedumcassette of mat? 
Zelf plaatsen of dakdekker?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn sedumcassettes?

Sedum cassettes zijn voorbegroeide kunststof bakken waarin alle vereiste lagen al verwerkt zijn: drainagekanalen, substraat, sedumbeplanting, … Zo heb je enkel nog een beschermfolie voor je dakbedekking en grind voor de dakranden nodig. Kortom, met deze cassettes creëer je in een handomdraai een prachtig extensief groendak voor je woning.

Interesse in een groendak met sedumcassettes? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere dakdekkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de cassettes zelf vergelijken, maar ook de prijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!

sedum cassettes

 

Mogelijke uitvoeringen van sedumcassettes

Sedum cassettes zijn niet alleen erg praktisch en snel te plaatsen. Je kan ze bovendien kopen in veel verschillende uitvoeringen. Welke keuzes kan je allemaal maken voor jouw groendak met sedum cassettes? Enkele mogelijkheden op een rij:

 • Sedumbeplanting: hou je vooral van witte of eerder gele kleuren? Hoeveel wintervaste sedumplantjes wil je graag per cassette? Van wanneer tot wanneer loopt de bloeitijd van de sedums? Qua beplanting in de sedum cassettes zijn er tal van mogelijkheden.
 • Afmetingen en formaat: de afmetingen van zulke cassettes kunnen ook verschillen. De standaard maat is doorgaans 50 x 50 cm, maar afwijkingen zijn mogelijk. Ook de hoogte van zo’n sedumcassette kan variëren van 5 cm tot 10 cm.
 • Aantal cassettes per m²: afhankelijk van het formaat kan ook het aantal cassettes per m² dakoppervlakte verschillen. Gemiddeld mag je ervan uitgaan dat je voor 1 m² iets meer dan 4 sedum cassettes nodig hebt. Dat aantal is ook belangrijk met het oog op de totale prijs voor je sedumcassettes.
 • Gewicht: sedumcassettes zijn behoorlijk licht en vormen doorgaans geen probleem voor de draagkracht  van je dak. Toch kan het gewicht verschillen van cassette tot cassette. Sommige cassettes hebben een aflevergewicht van 13 kg, terwijl dat bij andere cassettes oploopt tot ongeveer 20 kg. Vraag bij je plaatser zeker ook naar het totale gewicht als de cassettes waterverzadigd zijn.

 

TIP: vergelijk het aanbod bij meerdere specialisten!

Het is duidelijk: de ene sedumcassette is de andere niet. Wil je een breed overzicht van de mogelijke plantjes, kleuren, bloeitijden, afmetingen, …? Contacteer dan zeker meerdere gespecialiseerde dakdekkers actief in je buurt. Zo maak je een doordachte keuze op maat tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

 

Hoe sedum cassettes plaatsen?

Sedum kan je makkelijk plaatsen op daken met een hellingsgraad tot 15 graden. Het aanleggen van cassettes is eenvoudiger dan het plaatsen van sedummatten op maat. Hoe gaat een vakman te werk en waarmee houdt hij rekening? Een kort stappenplan:

 1. Dak reinigen en dakbedekking controleren

  Een dakdekker zal eerst je dak schoonmaken en controleren of je dakbedekking (bv. bitumen) nog in goede staat is of niet. Zitten er bv. scheurtjes in je dakbekleding? Dan is het belangrijk om die eerst te vervangen. Zo’n vakman checkt daarnaast ook de draagkracht van je dakconstructie. Bij lichte sedumdaken vormt dat extra gewicht doorgaans geen probleem.

 2. Beschermdoek plaatsen

  Is je dak volledig waterdicht en mooi proper? Dan brengt de vakman een beschermfolie aan op je dakbedekking. Die doek moet je dakbedekking optimaal beschermen en fungeert ook als fijne filtering voor kleine deeltjes van de substraatlaag in je cassettes.

 3. Sedumcassettes in elkaar klikken

  Bij sedummatten brengt een vakman in deze fase de verschillende lagen (drainagelaag, filterlaag, substraat, …) afzonderlijk aan, maar dat is bij cassettes niet nodig. Dankzij een handig tand- en groefsysteem klikt een dakdekker de kant-en-klare sedum cassettes vlot in elkaar. Zo gaat het aanleggen van je sedumdak behoorlijk snel.

 4. Dakranden afwerken met grind

  Een vakman plaatst de cassettes op ongeveer 15 cm van de dakranden. Die dakranden vult hij dan verder aan met een laag grof grind. Zo gaan de sedum cassettes niet schuiven en ben je ook zeker van een vlotte afwatering naar je afvoerpijp.

Advies op maat nodig? Met al je vragen rond het plaatsen van een sedumdak kan je terecht bij een ervaren dakdekker. Je kan vrijblijvend vakmannen in je buurt contacteren via onze offerteservice.

 

Sedumcassettes prijs

De kosten voor een groendak met sedumcassettes hangen in eerste instantie af van je keuze om te doe-het-zelven of niet. We zetten beide mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Prijs zelf sedumcassettes leggen (enkel materiaalkosten)

Wil je graag zelf je sedumcassettes kopen? Dan betaal je natuurlijk enkel voor de cassettes zelf. Doorgaans mag je rekenen op 40 à 75 euro per m² (incl. btw). De uiteindelijke prijs voor je project zal uiteraard afhangen van de oppervlakte van je dak, de gekozen uitvoering van de cassettes, …

Sedumcassettes kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

LET OP: grind, dakrandprofielen, … zijn niet inbegrepen in deze prijs. Hou er ook rekening mee dat je 21% btw betaalt op je sedum cassettes. Werk je samen met een vakman en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan vallen de sedumplantjes onder het verlaagde btw-tarief van 9%.

 

2. Prijs sedumcassettes laten leggen (materiaal + arbeidskosten)

Ben je geen ervaren klusser en wil je 100% zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan schakel je beter een gespecialiseerde dakdekker in. In dat geval schommelt de prijs tussen de 45 à 100 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw dak? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij dakdekkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

sedumcassettes

 

Sedumcassette of mat?

Naast kant-en-klare sedum cassettes kan je voor je groendak ook werken met sedummatten op maat. Wat is nu het verschil tussen beide? En wat is voor jouw project de beste keuze? Een korte vergelijking!

 

OPTIE 1 = groendak met sedumcassettes

Wil je vooral zo snel mogelijk je groendak aanleggen? Of ben je van plan om je sedumdak zelf te plaatsen? Dan zijn sedum cassettes de beste optie. In deze kunststof bakjes zijn alle vereiste lagen namelijk al verwerkt. Daardoor komt het er vooral op aan om je dak goed voor te bereiden en ook de dakranden correct af te werken. Het nadeel aan deze cassettes? Het gaat om klaargemaakte standaardpakketten en daardoor is maatwerk niet mogelijk.

 

OPTIE 2 = groendak met sedummatten

Kies je voor sedummatten? Dan bouwt een vakman je groendak wel laag per laag op. Na alle onderlagen werkt de dakdekker je groendak dan af met voorbegroeide sedummatten op maat. Die werkwijze is uiteraard arbeidsintensiever, maar het eindresultaat is wel duurzamer en kwalitatiever. Bovendien heb je ook meer mogelijkheden qua uitvoeringen en kan je echt op maat werken.

 

Kies ik het best voor sedumcassettes of -matten?

Dat hangt vooral van je budget en je persoonlijke wensen af. Overweeg je om te doe-het-zelven of wil je de arbeidskosten beperken? Dan zijn sedumcassettes meer aangeraden dan sedummatten. Wil je 100% zeker zijn van een optimale plaatsing en een lange levensduur van je groendak? Dan zijn matten een veiligere keuze dan cassettes.

TIP: een gespecialiseerde vakman geeft je graag advies om de juiste keuze voor jouw groendak te maken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat bij meerdere dakdekkers!

 

Zelf sedumcassettes aanleggen of dakdekker?

Heb je de nodige kluservaring? Dan zijn sedum cassettes de beste manier om zelf je groendak te plaatsen. Hou daarbij wel goed rekening met de belangrijkste aandachtspunten: waterdichte dakbedekking, draagkracht van je dak, vlotte afwatering, afwerking van je dakranden, … Je kan natuurlijk ook altijd een beroep doen op een professionele vakman. Zo mag je 100% zeker zijn van…

 • Advies op maat: een vakman doet een grondige check van je dakbedekking en je dakconstructie. Op basis van de hellingsgraad, oriëntatie, … van je dak geeft hij je ook uitgebreid advies op maat over de mogelijkheden voor jouw sedumdak.
 • Correcte uitvoering: of het nu gaat om sedumcassettes of -matten, een dakdekker plaatst jouw sedumdak volgens de regels van de kunst. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een optimaal eindresultaat voor vele jaren.
 • Snelle uitvoering: zeker bij sedum cassettes legt een vakman je groendak erg snel aan. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en bespaar je op de eindprijs.
 • Hoogwaardige sedumplantjes: een vakman werkt enkel met kwalitatieve en duurzame sedumbeplanting. Ook de andere materialen (bv. beschermfolie, dakranden, …) zijn gegarandeerd van topkwaliteit.
 • Subsidie en financiële voordelen: als je werkt met een vakman kan je een gemeentelijke subsidie voor je sedumdak krijgen. Zo kan je de totale prijs flink drukken. Ook voor de sedumbeplanting kan je profiteren van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%.

Op zoek naar een gespecialiseerde dakdekker? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers