Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak prijs 2024

Overweeg je om een sedumdak te plaatsen? Dan is het belangrijk dat je op voorhand goed geïnformeerd bent over de prijzen hiervan. Prijzen kunnen behoorlijk variëren naargelang het type groendak dat je kiest. Richtprijzen en prijsbepalende factoren vind je in dit artikel.

Prijsoffertes op maat ontvangen? Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Hoeveel kost een sedumdak gemiddeld in 2024?

Gemiddeld kost een sedumdak (een extensief groendak) tussen de 45 en 100 euro per vierkante meter (excl. btw en incl. aanleg). Naast een sedumdak kan je ook opteren voor een intensief groendak: een zogenaamde daktuin met bomen, struiken, kruiden en gras. De gemiddelde prijs hiervan ligt een stuk hoger: € 120 – 200 per m² (excl. btw en incl. aanleg)

Let wel: hoe groter de oppervlakte van het groendak, hoe lager de prijs per vierkante meter. Hou er ook rekening mee dat sommige steden en gemeenten subsidies geven voor een sedumdak. Zo wordt de investering nóg interessanter. Groendaken zijn dan wel iets duurder dan klassieke dakbedekkingen, maar ze gaan 2 à 3 keer langer mee dankzij de bescherming van de vegetatie! Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

 

kosten sedumdak

 

Welke factoren bepalen de prijs?

Naast de oppervlakte van het dak spelen dus nog andere factoren een rol, zoals de hellingsgraad & bereikbaarheid, het type groendak, de gebruikte materialen, de laagdiktes, enzovoort. Of je het sedumdak al dan niet zelf plaatst, maakt uiteraard ook een verschil. Toch is het aangewezen om een sedumdak te laten plaatsen door een professional. Zo ben je zeker van een mooi en foutloos resultaat op lange termijn.

 

1. Intensief vs. extensief groendak

Zoals gezegd zijn er twee soorten groendaken: intensieve en extensieve groendaken. Een sedumdak is een extensief groendak met Sedum vetplantjes. Deze plantjes nemen veel vocht op in hun bladeren en zijn goed bestand tegen hitte en droogte. Bovendien heeft sedum een isolerende werking en het beschermt het dak tegen schadelijke UV-stralen.

Een extensief groendak is dus vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Een intensief groendak ziet er daarentegen meer uit als een echte tuin: struiken, gras, kruiden en zelfs bomen zijn mogelijk. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verschillen:

Intensief groendakExtensief groendak
Wanneer toepasbaar?Daken met hellingsgraad van 1-4°Daken met hellingsgraad van 1-45°
LaagdikteMinimum 20 cmKleiner dan 20 cm
Vergunning nodig?JaNeen
Beloopbaar?JaNeen
Belasting200 kg/m²40 tot 110 kg/m²
Onderhoud?Veel onderhoudOnderhoudsarm
Prijs€120 - €200€45 - €100

 

2. Opbouw van het sedumdak

Groendaken kunnen in de praktijk op verschillende manieren worden opgebouwd. In veel gevallen ziet de opbouw er als volgt uit:

  • Een waterbestendige dakbedekking met een wortelwerende beschermlaag.
  • Een mechanische beschermlaag in de vorm van een waterabsorberende mat.
  • Drainagelaag (afvoer overtollig water) van kunststof of mineralen + eventueel waterreservoir (planten bevochtigen in periodes van droogte).
  • Filterlaag: zorgt ervoor dat de mineralen in het substraat blijven en niet mee wegvloeien met het water (en in de drainagelaag terechtkomen).
  • Substraatlaag van mineralen: voorziet voedsel & water aan de vegetatie + zorgt voor de verankering van de plantenwortels.
  • Vegetatielaag: sedummatten of sedumstekken.  

Deze opbouw is het duurste maar wel degelijkste systeem. Om de prijs te drukken kan je eventueel het waterreservoir weglaten, hoewel dit niet aan te raden is.

Een goedkope oplossing is om de planten rechtstreeks in de drainerende grondlaag te plaatsen, maar zo bestaat het risico op een droog of nat dak. Daarom wordt die methode tegenwoordig minder en minder toegepast. Of je voorgekweekte sedummatten plaatst of zelf te zaaien sedumstekken heeft eveneens een invloed op de prijs. De matten zijn doorgaans goedkoper.

Wil je een sedumdak plaatsen? Schakel dan bij voorkeur een vakman in. Via onze online offerteservice kan je offertes op maat aanvragen bij erkende dakwerkers in de buurt. Zo kan je eenvoudig prijzen vergelijken. Bovendien is deze dienst volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

sedumdak prijs

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers