Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Natuurdak

Een natuurdak of groendak is een dak dat bedekt is met vegetatie. Het is de ideale manier om een steentje bij te dragen aan het milieu, en tegelijk ook zelf van heel wat praktische voordelen te genieten. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n natuurlijk dak? Welke soorten zijn er? Wat kost het? En hoe plaatst een dakdekker een natuurdak? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Soorten natuurdaken
Kosten natuurdak
Opbouw natuurdak
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een natuurdak?

Een natuurdak, ook wel een groendak genoemd, is een dak dat bedekt is met vegetatie. Dat kunnen grassen en mossen zijn, maar ook struiken, kruiden, vetplanten en zelfs bomen. Zo’n natuurdak is meestal opgebouwd uit meerdere lagen die je dak beschermen en een goede voedingsbodem vormen voor de vegetatie. Er zijn 2 verschillende soorten natuurdaken: extensieve en intensieve natuurdaken.

Benieuwd welk type natuurdak geschikt is voor je project? Een gespecialiseerde dakdekker analyseert je dak en stelt dan het meest aangewezen groendak voor. Ontvang gratis advies op maat!

natuurdak

 

Voor- en nadelen natuurdak

Een natuurdak heeft tal van interessante voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

 

Voordelen natuurdak

 • Goede isolatie: de vegetatie op je natuurlijk dak zorgt voor een goede thermische en geluidsisolatie. Het  dempt namelijk omgevingsgeluiden, en houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten.
 • Lange levensduur: natuurdaken hebben een langere levensduur dan daken met een standaard dakbedekking. Afhankelijk van de kwaliteit van de plaatsing gaan natuurdaken 50 tot 70 jaar mee.
 • Natuurlijke uitstraling: een groendak geeft uiteraard ook een kleurrijke en natuurlijke uitstraling aan je woning. Bovendien heeft een natuurdak in elk seizoen z’n charmes.
 • Bescherming dak: dankzij de vegetatie op je dak is je dakconstructie beter beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. De levensduur van je dak kan zo zeker verdubbeld worden.
 • Milieuvriendelijk: natuurdaken zijn de ideale manier om je steentje bij te dragen aan het milieu. Ze zorgen namelijk voor een lagere CO2-uitstoot en zuiveren de lucht.
 • Goede afvoer regenwater: een natuurlijke dakbedekking kan regenwater efficiënter absorberen en vertraagd afgeven. Daardoor is er tijdens hevige regenbuien minder druk op de riolen.
 • Veel vormgevingsmogelijkheden: tot slot zijn er ook nog tal van vormgevingskeuzes die je kan maken voor de invulling van je groendak.

 

Nadelen natuurdak

 • Duurder: zowel intensieve als extensieve natuurdaken zijn duurder dan de meeste standaard dakbedekkingen. Verderop in dit artikel vind je meer info over de prijs van natuurdaken.
 • Onderhoud nodig: afhankelijk van wat je allemaal op je groendak plaatst, zal je je dak ook regelmatig moeten onderhouden. Een intensief natuurdak vraagt daarbij meer onderhoud dan een extensief.
 • Moeilijke opsporing lekkages: merk je symptomen op die kunnen wijzen op een lek of scheur in je dakbedekking? Dan zal dit door de begroeiing moeilijker op te sporen zijn.
 • Aantrekking vogels: tot slot kunnen natuurdaken ook vogels en andere dieren aantrekken die in jouw natuurlijke dakbedekking op zoek gaan naar voedsel.

 

Soorten natuurdaken

Er zijn 2 soorten natuurdaken waaruit je kan kiezen: intensieve en extensieve natuurdaken. Maar wat zijn nu de verschillen? We geven hieronder een overzicht van de belangrijkste kenmerken van beide soorten:

 

1. Extensief natuurdak

extensief natuurdak

Extensieve natuurdaken zijn het meest voorkomende en goedkoopste type natuurdak. Voor de dakbedekking heb je in dit geval keuze uit mossen, vetplantjes (sedum) en kruiden. Een extensief natuurdak is lichter van gewicht en makkelijker te plaatsen. Je kan niet op deze daken lopen en het onderhoud ervan is vrij beperkt. Nog enkele belangrijke kenmerken van extensieve groendaken:

 • Laagdikte kleiner dan 20 cm
 • Gewicht van 40 tot 110 kg/m²
 • Kan op daken met een helling van 1 tot 45°
 • Geen vergunning nodig, wel controle van de draagkracht van je dak door een bouwkundige

Prijs extensief natuurdak: 40 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

2. Intensief natuurdak

intensief natuurdak

Een intensief natuurdak is een volwaardige tuin op je dak. Je hebt bij dit type daken een breed aanbod aan vegetatiemogelijkheden. Denk maar aan planten, grassen, struiken en zelfs bomen. Daarnaast kan je al dat groen afwisselen met terrassen, looppaden, vijvers… Intensieve natuurdaken zijn dus wel beloopbaar en vragen doorgaans evenveel onderhoud als een tuin op de begane grond. Andere kenmerken zijn:

 •  Laagdikte groter dan 20 cm
 • Gewicht van zeker 200 kg/m², waardoor meestal een aangepaste dakconstructie nodig is
 • Kan enkel op daken met een helling van 1 tot 4°
 • Vergunning & controle draagkracht van je dak door een bouwkundige nodig

Prijs intensief natuurdak: 85 à 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Welke soort natuurlijk dak kiezen?

Of je nu best voor een intensief of een extensief groendak kiest, hangt af van jouw situatie, voorkeuren en budget. Beide soorten zijn goed voor het milieu, zorgen voor een optimale isolatie en beschermen je dak. Intensieve natuurdaken zijn wel enkel mogelijk bij daken met een kleine hellingsgraad tussen 1° en 4°. Bovendien zijn ze duurder en zwaarder dan extensieve natuurdaken, maar heb je wel meer vormgevingsmogelijkheden. Extensieve groendaken zijn ook toepasbaar voor daken met een helling tot 45°.

Advies op maat nodig? Een dakdekker kan jou helpen bij je keuze en geeft je advies, rekening houdende met jouw situatie en budget. Vergelijk vrijblijvend offertes van dakdekkers.

 

Natuurdak kosten

De prijs voor een natuurdak kan sterk verschillen afhankelijk van de soort, de opbouw, de gekozen beplanting, de moeilijkheidsgraad van de werken, de hellingsgraad van je dak, de eventuele voorbereidende werken… Gemiddeld zal je voor een natuurdak € 40 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) betalen. In de tabel hieronder vind je de richtprijzen per soort natuurdak:

Type natuurdakGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Extensief natuurdak€ 40 à 100
Intensief natuurdak€ 85 à 200

LET OP: de prijzen voor een natuurdak zijn dus van heel wat factoren afhankelijk. Bovendien kunnen de kosten ook nog verschillen per dakdekker. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere gespecialiseerde dakdekkers. Zo kan je prijzen, maar ook adviezen, voorstellen, uitvoertermijnen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Vul het offerteformulier in.

 

Druk de kosten voor je natuurdak met subsidies!

Omdat natuurdaken bijdragen aan een betere luchtkwaliteit biedt de overheid hier ook subsidies voor aan. Zo kan je gemiddeld 50% van je investering terugkrijgen. Gemiddeld ligt het subsidiebedrag tussen € 15 en 35 per m², maar dit kan wel verschillen per gemeente. Ga daarom zeker na hoeveel de subsidie voor natuurdaken in jouw gemeente bedraagt.

Meer info nodig? Ook een dakdekker kan je verder informeren over de totale kosten en de groen dak subsidie. Vergelijk offertes van dakdekkers in jouw buurt.

 

 

natuurlijk dak aanleggen

 

Opbouw natuurdak

Een groen dak aanleggen gebeurt steeds met verschillende lagen. Hieronder gaan we dieper in op hoe een dakdekker te werk gaat om een intensief of extensief natuurdak te maken:

 1. Wortelwerende laag

  Deze laag vermijdt dat plantenwortels lekkages of schade aan je dakconstructie veroorzaken. De dakdekker kan hiervoor je huidige EPDM dakbedekking gebruiken, indien die nog in goede staat is. Is dat niet het geval, dan plaatst de dakdekker een nieuwe, wortelwerende dakbedekking.

 2. Beschermings- en absorptielaag

  Deze laag beschermt de onderliggende wortelwerende laag en dakbedekking tegen beschadiging door de scherpe delen van de wortels. Bovendien absorbeert het overtollig regenwater zodat dit niet op je dakbedekking terecht kan komen en deze kan beschadigen.

 3. Drainagelaag

  De drainagelaag neemt overtollig vocht op. Dat water wordt dan deels vertraagd afgevoerd en deels opgeslagen in het waterreservoir van de drainagelaag. Dat water gebruikt de laag dan om de vegetatie ook in langere droge tijden te kunnen voorzien van vocht.

 4. Filterlaag

  De filterlaag filtert kleine deeltjes aarde en potgrond van de daarboven liggende substraatlaag eruit om zo te vermijden dat je afvoer verstopt kan geraken. Regenwater kan hier wel door lopen en komt dan in de onderliggende drainagelaag terecht.

 5. Substraatlaag

  Deze laag is samengesteld uit organisch materiaal zoals kleikorrels en vormt de voedingsbodem voor je planten. Daarnaast dient het ook als verankering voor je vegetatie. De dikte van deze laag is steeds afgestemd op de gekozen beplanting.

 6. Vegetatielaag

  Helemaal bovenaan komt tot slot de beplanting. Bij extensieve groendaken bestaat die uit kruiden, grassen en sedumplanten. Bij intensieve daken heb je ook nog heel wat andere keuzes, zoals bomen, struiken of een moestuin. Ook terrassen, vijvers… zijn hier mogelijk.

Vlot en correct een natuurdak aanleggen? Schakel een ervaren dakdekker in! Deze beschikt over de nodige kennis en expertise om de verschillende lagen correct aan te leggen met een mooi natuur dak als eindresultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes van dakdekkers via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers