Lichtgewicht sedumdak: mogelijkheden
Een sedumdak geeft het dak van jouw tuinhuis, overkapping, schuur, … een groene look. Dat ziet er toch een stuk gezelliger uit dan een reguliere dakbedekking? Maar wat als jouw dakconstructie het gewicht van een groendak niet kan dragen? Dan kan je kiezen voor een lichtgewicht sedumdak. Welke voordelen zijn er precies? Hoe is zo’n dak opgebouwd en wat kost het? Je leest het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Voordelen van een lichtgewicht groendak
Opbouw van een lichtgewicht sedumdak
Lichtgewicht sedumdak: welke kosten?
Belangrijke aandachtspunten
Wanneer kies ik het best voor een lichtgewicht sedumdak?
Een lichtgewicht sedumdak is, zoals de naam al doet vermoeden, lichter dan een regulier groendak. Zo’n licht dak weegt 45 à 50 kilo per m² als deze compleet verzadigd is. Is jouw dakconstructie niet zo sterk? Dan is deze optie alsnog een mogelijkheid om jouw dak te vergroenen. Je ziet dit lichte groendak vooral op overkappingen, tuinhuizen, schuren, ... Door een speciale drainage en een lichtgewicht substraatvorm kan iedereen genieten van een sedumdak.
Wil je weten of een lichtgewicht sedumdak ook een goede optie is voor jouw tuinhuis, overkapping schuur, …? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.
Voordelen van een lichtgewicht groendak
Naast het lichte gewicht biedt zo’n sedumdak uiteraard nog vele voordelen. Dankzij zulke systemen is een groendak mogelijk op zo goed als elke woning of bijgebouw. Dit zijn de belangrijkste pluspunten:
- Eenvoudige installatie: omdat het dak een stuk lichter is dan een regulier sedumdak gaat de installatie snel vooruit. Het gaat doorgaans om systemen met matten, cassettes of rollen. Die zijn vlot en eenvoudig te plaatsen.
- Minder belastend voor dakconstructie: een lichtgewicht groendak is minder zwaar dan een regulier groendak. Hierdoor is het uiteraard ook minder belastend voor je dakconstructie. Deze variant van een sedumdak is dan ook ideaal voor zwakkere dakconstructies, zoals bij overkappingen en bijgebouwen.
- Kleine daken: een lichtgewicht sedumdak is niet alleen handig als je dakconstructie niet zo sterk is, maar ook als je dak eerder klein is. Je ziet lichte groendaken vooral bij schuurtjes, terrasoverkappingen, tuinhuizen, … die geen grote daken hebben.
- Veel mogelijk: doordat zo’n dak niet erg zwaar is, is het niet alleen geschikt voor platte daken. Ook licht hellende of zelfs gewelfde daken zijn een optie. Zo is er voor ieder dak wel een optie.
Meer weten over de kosten van een lichtgewicht sedumdak? Vraag nu vrijblijvend je offertes aan!
Opbouw van een lichtgewicht sedumdak
Een lichtgewicht groendak bestaat niet uit slechts 1 enkele laag met sedumplanten. Er zijn een aantal belangrijke lagen nodig om de planten optimaal te laten groeien. De opbouw ziet er van beneden naar boven als volgt uit:
LAAG 1 = worteldoek
Een vakspecialist plaatst doorgaans eerst een wortelwerende folie, zodat de wortels van de planten hier niet doorheen kunnen. Hierdoor kunnen de planten je dak en dakconstructie niet aantasten en blijft je dak stabiel. Ligt er al roofing of EPDM in goede staat op je dak? Dan kan die dakbedekking ook fungeren als wortelwerende laag.
LAAG 2 = drainagelaag
Deze laag is essentieel en zorgt voor een goede afvoer van het regenwater. Groendaken slaan veel regen op, maar dit water moet zich niet tot plassen vormen. Vandaar dat goede drainage essentieel is.
LAAG 3 = filterdoek
Dit doek zorgt voor de scheiding tussen de drainagelaag en substraatlaag. Ook voorkomt het dat gronddeeltjes van het groendak wegspoelen. In sommige gevallen is dit doek al aangebracht in de drainagelaag, maar dit is lang niet altijd het geval.
LAAG 4 = substraatlaag
Dit is de onderlaag van de sedumplanten. Deze substraatlaag dienst minstens 4 cm dik te zijn. Een substraatlaag zorgt voor een stabiele en gezonde bodem van de groene vegetatielaag die erop komt te liggen. Het substraat van lange steenwolvezels komt vaak op een rol, waardoor deze eenvoudig aan te brengen is.
LAAG 5 = vegetatielaag
Dit is het sedum zelf, waardoor je dak een echt groendak wordt. Je hebt de keuze uit matten, rollen of cassettes. In principe zijn alle opties vrij eenvoudig aan te brengen door een expert. De vegetatielaag bestaat uit vetplantjes die veel voordelen met zich meebrengen en waarbij weinig onderhoud nodig is. Vooral een combinatie van sedum en kruidenplanten is ideaal voor een lichtgewicht groendak.
Heb je nog vragen over de opbouw van een lichtgewicht sedumdak en welke stappen er nodig zijn? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.
Lichtgewicht sedumdak: kosten
Een lichtgewicht sedumdak laten aanleggen kost gemiddeld € 40 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij gaat het om zowel de onderlagen als de sedummatten of rollen. De prijs is onder andere afhankelijk van de oppervlakte, eventuele verankering van het sedum, arbeidskosten, …
In verschillende steden kan je bovendien subsidie aanvragen voor een sedumdak. Hoe hoog dit bedrag precies is, varieert per stad. Dit kan je het beste checken op de website van je gemeente of je kan navraag doen bij een vakspecialist.
LET OP: bovengenoemde prijzen zijn slechts richtprijzen. Om zeker te zijn van de kosten voor jouw lichtgewicht sedumdak kan je het beste meerdere offertes vergelijken. Vraag vrijblijvend je offertes aan.
Belangrijke aandachtspunten
Een lichtgewicht sedumdak biedt vele voordelen en is voor veel daken geschikt. Wel zijn er een aantal punten waarmee je rekening moet houden. We bespreken deze aandachtspunten hieronder:
- Soort beplanting: een groendak bestaat uit een mix van allerlei soorten sedumplanten. Deze planten hebben weinig water nodig, uitgezonderd bij extreme droogte. Ook kan je sedum combineren met kruiden of andere lichte planten om het gewicht van de matten lager te houden.
- Draagkracht: je dak dient minstens 45 tot 55 kilo per m² extra te kunnen dragen. Gelukkig is dat het geval voor de meeste daken, zelfs bij bijgebouwen.
- Dakconstructie: ook je dakconstructie in het algemeen moet stevig zijn. Voor een regulier sedumdak liggen de eisen wel hoger. Dus als je constructie minder sterk is, is een lichtgewicht groendak vaak een goed alternatief. Een expert doet sowieso eerst een grondige check van je dak.
Wil je weten of een lichtgewicht sedumdak ook mogelijk is voor jou en aan welke prijs je moet denken? Een specialist denkt graag met je mee. Vraag gratis meerdere offertes aan via het onderstaande offerteformulier: