Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedum op plat dak

Wil je graag een natuurlijke uitstraling voor het plat dak van je woning, tuinhuis of een ander bijgebouw? Dan is sedum op je (bestaand) plat dak ideaal. Wat zijn de andere voordelen van zo’n groen plat dak met vetplantjes? Hoeveel kost het per m²? Kan je zelf sedum op je plat dak aanleggen of schakel je beter een dakdekker in? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs sedum op plat dak
Hoe sedum op plat dak aanleggen?
Zelf aanleggen of laten aanleggen?
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat is een sedumdak?

Sedum is een verzamelnaam voor een type vetplant met 400 à 500 verschillende soorten. Het zijn ideale plantjes voor een groendak omdat ze veel vocht kunnen opslaan, weinig onderhoud vergen, het hele jaar door mooi zijn om naar te kijken, … Naast een hellend dak kan je deze dakbegroening ook op een plat dak leggen. Verder lees je meer over het aanleggen van een plat dak met sedum.

sedum op plat dak

 

Voordelen sedum op plat dak

 • Natuurlijke, idyllische uitstraling: met een groen plat dak vormen je woning, tuinhuis, … en je tuin 1 harmonieus geheel. Sedumdaken zorgen ook voor een groenere omgeving.
 • Goed voor het milieu: een plat dak met sedum zorgt voor een betere luchtkwaliteit (minder CO2 en meer zuurstof). Je draagt ook je steentje bij aan de biodiversiteit.
 • Langere levensduur van je dak: een groene dakbedekking op je plat dak beschermt je dak tegen temperatuurschommelingen en de weersinvloeden (wind, regen, UV-straling …). Zo’n groendak gaat trouwens 50 à 70 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing.
 • Thermisch isolerend: een plat dak met sedum zorgt voor een groot woon- en warmtecomfort. Dankzij de thermische isolatie blijft je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer. Je bespaart bovendien ook op je energiefactuur.
 • Geluiddempend: de vegetatielaag op je groen plat dak dempt doeltreffend geluiden van buitenaf (bv. regen, hagel, …).
 • Betere afvoer van regenwater: sedum kan vocht goed opslaan en vasthouden. Zo verloopt de afvoer van regenwater vlotter en daalt de belasting van de riolering bij hevige regenval.

 

Nadelen sedum op plat dak

 • Onderhoud: groen op een plat dak vergt enig onderhoud, maar gelukkig blijft dat bij sedum beperkt. Het volstaat om 1 à 2 keer per jaar onkruid en zaailingen van bomen te verwijderen. Je controleert best ook af en toe of de afvoerpijp voor het regenwater nog mooi vrij is. Water geven is niet nodig, tenzij bij extreme droogte.
 • Lekkages moeilijker op te sporen: kamp je met een daklekkage? Dan is dat lek moeilijker op te sporen en te verhelpen door het groen op je plat dak.
 • Duurder dan andere dakbedekkingen: een groendak op je plat dak kost uiteraard meer dan enkel een dakhuid met EPDM of bitumen (roofing). Benieuwd naar een prijs voor sedum op jouw plat dak? Ontvang en vergelijk gratis tot 3 offertes bij dakdekkers actief in je buurt.

 

Prijs sedum op plat dak

De kosten voor sedum op een plat dak hangen vooral af van de oppervlakte van je dak, de keuze van de plantjes en de afwerking (bv. pad met tegels of boomschors, grind langs de dakranden en rond de regenafvoer, …). Ook je keuze om zelf sedum op je plat dak te leggen of een professionele dakdekker in te schakelen, speelt natuurlijk een rol:

 

1. Sedum op plat dak laten aanleggen (materiaal + arbeidskosten)

Sedum op een plat dak aanleggen lijkt eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Wil je zeker zijn van een fraai en duurzaam resultaat zonder lekkages, slechte drainage, schade door hevige wind, …? Dan werk je best samen met een gespecialiseerde dakdekker. Deze werkt met professioneel materiaal, weet hoe hij te werk moet gaan en waarmee hij daarbij rekening moet houden. Reken op een gemiddelde prijs van 45 à 100 euro per m², incl. btw en plaatsing. Kosten voor bijkomende werken zoals dakisolatie, nieuwe dakbedekking, … zijn hier niet in verrekend.

TIP: de kosten voor een plat dak met sedum kunnen sterk verschillen afhankelijk van de gekozen vegetatie. Bovendien verschillen de prijzen van dakdekker tot dakdekker. Wil je vlot prijzen, maar ook adviezen, soorten plantjes, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

2. Zelf sedum op plat dak aanleggen (enkel materiaalkosten)

Ben je handig en heb je voldoende kennis van zaken? Dan kan je ook zelf een groen plat dak aanleggen. In dat geval betaal je enkel je materiaalkosten: de plantjes, wortelwerende doek, drainagematten, substraat (speciale daktuinaarde als grondvervanger), … Die kosten komen neer op gemiddeld 40 à 45 euro per m², incl. btw en plaatsing.

Let op, sedum op een plat dak aanleggen lijkt eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Zo moet je op voorhand goed nagaan of je dakconstructie het gewicht van een sedumdak aankan en of een nieuwe dakbedekking nodig is. Je moet ook goed nadenken over de verschillende onderlagen die nodig zijn en hoe je die moet aanbrengen, de geschikte vegetatie, … Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat? Dan laat je jouw sedumdak best aanleggen door een gespecialiseerde dakdekker.

 

Vraag subsidie voor groen plat dak aan bij je gemeente

Groendaken verbeteren de luchtkwaliteit en ontlasten de riolering bij de afvoer van regenwater. Daarom reiken vele gemeenten een subsidie uit voor een groene dakbedekking op je plat dak. Doe dus zeker navraag bij je gemeente.

BELANGRIJK: een professionele dakdekker vertelt je graag meer over deze gemeentelijke subsidie voor sedum op jouw plat dak. Ontvang gratis advies op maat bij dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

sedum plat dak

Hoe sedum op plat dak aanleggen?

Sedum is een ideale dakbedekking voor platte daken met een hellingsgraad tussen 0,5 en 10 graden. Bij de plaatsing van zo’n groendak op een plat dak komen wel een aantal belangrijke aandachtspunten kijken. Hoe gaat een professionele dakdekker te werk? De verschillende stappen op een rij:

 1. Dak(bedekking) controleren

  Sedum is geschikt voor platte daken met een dakbedekking uit EPDM (wortelbestendig dus erg interessant als materiaal voor groendaken), bitumen of PVC. Een dakdekker controleert eerst of je dakbedekking nog in goede staat en volledig waterdicht is of best vervangen wordt. Hij schat ook de draagkracht van je plat dak in. Sedumdaken zijn gelukkig behoorlijk licht (40 à 60 kg per m²) waardoor doorgaans geen aanpassingen aan de dakconstructie nodig zijn.

 2. Onderlagen aanbrengen

  Is je dakbedekking waterdicht en mooi proper? Dan brengt de dakdekker eerst een wortelwerend doek aan als beschermlaag. Is je dakbedekking zelf al wortelvast (bv. EPDM), dan is zo’n wortelwerend doek in principe niet nodig. Daarbovenop komt een drainagelaag (soms met waterreservoir) voor een vlotte afwatering. Ten slotte volgt een filterlaag. Deze houdt kleine deeltjes van het substraat tegen om zo verstopping van de afvoer te vermijden.

 3. Substraatlaag + sedumbeplanting plaatsen

  Bovenop deze onderlagen plaatst de vakman een substraatlaag van 4 à 6 cm. Dat is speciale daktuinaarde die dient als voedingsbodem voor de plantjes en als buffer voor het regenwater. Ten slotte brengt de dakdekker een mix van verschillende sedumplantjes aan, afgestemd op de oriëntatie van je dak en het aantal zonne-uren.

 4. Dakranden, regenafvoer, … afwerken

  Zijn je dakranden niet hoog genoeg (min. 8 à 10 cm)? Dan legt de vakman een grindstrook of betontegels rond de randen. Zo kan het sedum niet van je dak waaien en kan vocht niet optrekken tegen je gevel, daklood of dakrand. Naast een boldraadrooster in de regenpijp plaatst de vakman ook rond die afvoer grof grind. Om verstoppingen te voorkomen, maak je dit grind best 1 x per jaar proper.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een fraai plat dak met sedum met een optimale drainage, goede bescherming tegen wind, vlotte plantengroei, …? Werk dan samen met een professionele dakdekker actief in je buurt. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Zelf sedumdak aanleggen of dakdekker inschakelen?

Heb je de nodige ervaring met dakwerken? Dan kan je eventueel zelf sedum op je (bestaand) plat dak leggen. Let op: het is belangrijk dat je rekening houdt met enkele aandachtspunten. Een goede drainage van regenwater is essentieel, maar ook een voorafgaande check van je dakbedekking, de afwerking aan je dakranden, de maximale belasting van je dak, … spelen een grote rol bij het slagen van je project.

Ben je liever 100% zeker van een correcte plaatsing van een fraai plat dak met sedum op lange termijn? Dan werk je beter samen met een professionele dakdekker. Zo kan je rekenen op:

 • Advies op maat: is je dakbedekking volledig waterdicht? Volstaat de draagkracht van je plat dak voor een sedum dakbedekking? Wat zijn de meest geschikte sedumplantjes voor jouw dak? Zijn je dakranden hoog genoeg? Een dakdekker geeft je graag gericht advies voor een optimaal eindresultaat op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte & vlotte uitvoering: een vakman brengt de verschillende lagen van je sedumdak correct aan. Hij beschikt ook over het materiaal (bv. lift) om de werkzaamheden vlot te laten verlopen. Zo blijven de arbeidskosten binnen de perken.
 • Kwalitatieve materialen: een gespecialiseerde dakdekker werkt enkel met sedum op maat van de oriëntatie van jouw dak. Daarnaast gebruikt hij ook hoogwaardige worteldoeken, drainagematten, … Zo ben je zeker van een kwalitatieve groene dakbedekking op je plat dak.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 2 jaar? Dan vallen de gebruikte sedumplantjes onder het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21%.

 

Vergelijk offertes en kies het meest interessante aanbod!

Wil je een goed zicht op de verschillende mogelijkheden voor sedum op jouw (bestaand) plat dak? Vraag dan verschillende voorstellen aan bij dakdekkers actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook sedumplantjes, ontwerpen, adviezen, … vergelijken. Dat is de beste garantie op een goede keuze tegen een correcte prijs.

Verschillende offertes vergelijken? Je kan verschillende offertes aanvragen bij dakdekkers actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers