Isolatiewaarde sedumdak
Een sedumdak is een soort groendak met sedum, oftewel vetplantjes. Het is goed voor het klimaat, mooi, zo goed als onderhoudsvrij en verhoogt de brandveiligheid van je woning. Maar hoe goed is de isolatiewaarde van zo’n sedumdak? Een laag grond en planten op je dak isoleert natuurlijk sowieso een beetje, maar hoeveel? In dit artikel bespreken we de isolatiewaarde van een sedumdak.
Ga snel naar:
Wat is de isolatiewaarde van een sedumdak?
Welke isolatie in combinatie met een sedumdak?
Sedumdak aanleggen: de aandachtspunten
CONCLUSIE: isoleert een sedumdak voldoende?
Ontvang nu offertes voor jouw sedumdak!
Hoe isoleert een sedumdak mijn woning?
Een groendak heeft vele voordelen: fraaie uitstraling, verbeterde waterafvoer, … Maar wist je dat een sedumdak ook over isolerende eigenschappen beschikt? En dat op 2 vlakken:
- Thermische isolatie met een sedumdak: groene daken isoleren uiteraard niet zo goed als volwaardige dakisolatie. Toch beschikken ze ook over een warmteregulerend vermogen. In de winter raakt koude lucht moeilijker door de verschillende lagen van je groendak en hetzelfde geldt voor hete lucht in de zomer. Kortom, je binnentemperatuur is veel constanter dankzij je sedumdak.
- Geluidsisolatie met een sedumdak: de combinatie van het substraat, de sedums en de ingesloten lucht in het groendaksysteem zorgt voor een goede geluidsisolatie. Het substraat blokkeert lagere frequenties, terwijl de sedums de hogere frequenties absorberen. Zo dempt een sedumdak geluiden als overvliegende vliegtuigen, hevige regenbuien, hagel, …
Interesse in een sedumdak voor jouw woning? Vergelijk dan meerdere groendakspecialisten in jouw buurt. Zo zie je welk aanbod en prijs het beste bij jou past. Zet de eerste stap richting je sedumdak via ons offerteformulier.
Wat is de isolatiewaarde van een sedumdak?
Over het algemeen kan je rekenen op een isolatiewaarde van rond de 0,3-0,5 m²K/W. De isolatiewaarde van een sedumdak verschilt ook per seizoen en volgens de dikte van je dakvegetatie. Een groendak isoleert beter in de zomer, wanneer het droog is. Hoe dikker de laag, hoe beter ze ook zal isoleren. Voor vegetatie is deze R-waarde moeilijk te meten. Dit komt door de veranderlijke aard van levende materie.
TER INFO: de isolatiewaarde wordt uitgedrukt in m²K/w. Die bereken je door de materiaaldikte (uitgedrukt in meter) te delen door de Lambda-waarde (uitgedrukt in W/mK). Hoe hoger de waarde, hoe beter een materiaal isoleert. Om je een idee te geven: voor dakisolatie mik je het best op een R-waarde van minstens 4,5 m²K/W.
Welke isolatie in combinatie met een sedumdak?
Voor alle duidelijkheid: een sedumdak is geen alternatief voor dakisolatie. Wel kan zo’n groendak de isolatiewaarde van je dak nog verhogen. Vooral in de zomer geniet je van extra koelte. Heb je nog geen volwaardige dakisolatie of is die isolatielaag verouderd? Dan is het plaatsen van een sedumdak het ideale moment om ook extra isolatiewerken uit te voeren. Dat kan op 2 manieren:
- Isoleren aan de buitenkant van de dakconstructie: deze isolatielaag bestaat meestal uit vochtbestendige kunststof isolatieplaten. Voor een plat dak is dit de meest aangeraden optie (dus vlak onder de EPDM of roofing), maar dit kan ook evengoed voor een schuin dak.
- Isoleren aan de binnenkant van de dakconstructie: je kan langs de binnenkant je dak bekleden met isolatiemateriaal zoals PIR, glaswol en rotswol.
Wil je een sedumdak laten plaatsen met extra isolatie? Kom te weten welke professional in jouw buurt het beste aanbod heeft voor jouw dak. Vergelijk gratis en vrijblijvend de offertes van meerdere gespecialiseerde dakdekkers via onze offerteservice!
Wat zijn de aandachtspunten bij een sedumdak aanleggen?
- Subsidies: kijk of jouw gemeente subsidies aanbiedt voor een groendak. Niet elke gemeente heeft zulke aanbiedingen, maar het loont zeker om toch eens te checken.
- Correcte werkwijze: groene daken zijn belangrijk om vakkundig aan te leggen door het gevaar van lekkages en scheuren. Er is veel om op te letten bij dergelijke wijzigingen aan een dak. Reken daarom altijd op een expert.
- Oriëntatie van je dak: dit aspect is vooral belangrijk voor de planten. Sommige planten zijn meer bestand tegen felle zuiderzon, terwijl anderen beter in de schaduw verblijven. Sedums zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor uitdroging op zuidelijk gerichte daken.
- Hellingsgraad: sedum kan een redelijke hellingsgraad aan, maar elke plant heeft zijn limieten. Vanaf ongeveer 5° is een extensief groendak (zoals sedum) vereist. Sedumdaken zijn mogelijk tot een hellingsgraad van wel 45°. Bij steilere daken moet een expert wel extra maatregelen nemen om de vetplantjes secuur vast te zetten.
- Stevigheid van je dak: een laag sedum is zelf gemiddeld zo’n 4 à 15 cm dik. Net daardoor loopt het gewicht per m² snel op (40 à 110 kg per m²). Breng extra isolatie in deze mix en voor je het weet zit je over je gewichtslimiet. Werk je met een vakspecialist samen? Dan controleert hij via een voorafgaande inspectie hoeveel gewicht je dak kan dragen.
- Dakbekleding: bekledingen zoals golfplaten, dakpannen en sandwichpanelen zijn geen goede ondergrond voor groene daken. De staat van je dak is ook een bepalende factor. Mogelijk zijn eerst reparaties nodig voor je een sedumdak kan aanleggen.
Zeker zijn van een correcte aanleg en advies op maat? Laat je sedumdak leggen door een vakspecialist!
CONCLUSIE: isoleert een sedumdak voldoende?
Het korte antwoord is nee. Als je al een goed geïsoleerd dak hebt, is een sedumdak de kers op de taart. Heb je een dak met een slechte isolatiewaarde, maar wil je toch een sedumdak? Laat dan je dak eerst optimaal isoleren. Met een groendak profiteer je alvast van deze voordelen:
- Hitteregulerend: al isoleert een sedumdak niet zoals echte dakisolatie, toch heeft het thermische voordelen. In de zomer zal ze extra koelte creëren en in de winter geeft een laag natte aarde toch wat extra isolatie die de koude tegenhoudt.
- Ecologisch: een groendak is goed voor mens en dier. Je maakt je woning biodiverser en je krijgt schone lucht ervoor terug.
- Duurzame keuze: zeker in dichtbebouwde delen van het land kan hitte ondraaglijk zijn. Dit noemt men het hitte-eiland effect. Een sedumdak kan een oase aan koelte zijn in een drukke stad.
- Esthetisch mooi: een stukje groen kan je huis helemaal opfleuren. De wereld is zo grijs en bruin. Je sedumdak brengt wat kleur in de mix.
- Geluidsisolerend: je hoort veel minder van harde regen en hagel onder een sedumdak. Ook overvliegende vliegtuigen zullen je veel minder storen door een laag vetplantjes.
Ben je overtuigd van de vele kwaliteiten van een sedumdak? Schakel een vakspecialist in om je sedumdak realiteit te maken. Hieronder vind je het offerteformulier. Via onze service kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen bij ervaren dakdekkers: