Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak: info & voor- en nadelen

Een sedumdak is een dak dat begroeid is met vetplantjes. Deze plantjes zijn makkelijk in het onderhoud, en kunnen zelfs het regenachtige klimaat van Nederland aan. Het aanschaffen van een sedumdak is dan ook een mooie manier om een stukje natuur in huis te halen. Lees meer over het sedumdak in dit artikel.

 

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, wat elke soort dakbegroeiing inhoudt. Een sedumdak is de lichtste en dunste soort, omdat vetplantjes geen dikke bodem nodig hebben. Qua soort vetplantjes is er wel heel veel keuze: er zijn meer dan 250 soorten.

Het voordeel is dat ze bijna overal op groeien. Ze zijn zowel geschikt voor schuine als platte daken. Wel is de keuze afhankelijk van de ligging van het dak (hoeveelheid zon en schaduw) en de eigenschappen van de plant (winterhard, bloeiperiode). Vrijblijvend offertes op maat aanvragen voor een sedumdak kan via de offertepagina.

Sedum dak voorbeeld

Voor -en nadelen sedumdaken

Een sedumdak is vanwege de begroeiing met vetplantjes makkelijk in het onderhoud, maar is niet geschikt om op te lopen. Wat zijn verder nou de voor- en nadelen van zo’n dak?

1. Voordelen

Verhoogde levensduur dak
De beplanting zorgt voor een bescherming tegen zonlicht en regen, en tegen extreme temperatuurverschillen. Hierdoor gaat het dak langer mee.
Warmte- en geluidsisolatie
De extra isolatie en geluidsabsorberende eigenschap van sedumdaken zorgt ervoor dat je minder last hebt van hebt van omgevingsgeluid. Ook geluid van regen en hagel wordt gedempt. In de winter houdt de sedumlaag de warmte vast, en in de zomer creëert het een koelend effect
Weinig onderhoud
Een sedumdak vraagt niet om veel onderhoud. De vetplantjes kunnen zichzelf goed onderhouden. Eventueel kan onkruid zo nu en dan verwijderd worden.

2. Nadelen

– Extra gewicht
Het extra gewicht van de bodem en de plantjes kan ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Raadpleeg daarom altijd een adviseur.
– Lekkages
Indien het sedumdak niet goed is aangelegd, kan dit resulteren in lekkages. Ook daarom is het van belang om goed advies te vragen.
– Meer dieren
Bij een stukje natuur horen dieren. Afhankelijk van de soort planten, kan dit insecten, slakken of vogels aantrekken. Mocht dit een nadeel voor je zijn, dan is een sedumdak (of een ander soort groendak) geen goed idee.

 

Kostprijs van sedumdak

De prijs van een sedumdak is afhankelijk van het type dak. Zo is het op een plat dak makkelijker aan te leggen dan op een schuin dak. Er zijn wel richtlijnen voor de prijs. Voor een dak van 30 m2 ligt deze rond de € 2.000,-. Een dak van 100 m2 kost ongeveer € 5.000,-. Voor dit bedrag wordt het volledige dak geïnstalleerd. Hierna hoef je het alleen nog maar af en toe te onderhouden. Benieuwd naar de prijs van een sedumdak op maat van jouw situatie? Vraag gratis offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio via de offertepagina.

hellend sedumdak

Aanleggen van een groendak

Voordat het sedumdak aangelegd kan worden, moet er eerst gekeken worden of het huidige dak er wel geschikt voor is. Vooral de stevigheid is van belang, want naast de planten zelf, is er natuurlijk ook een bodem nodig. Deze kan bestaan uit een substraat, grond of drainagemat. Een goede afvoer is daarbij van belang. De plantjes mogen niet te veel water krijgen, en bij een teveel aan water kan er mos groeien.

 

Onderhoud

Zoals al eerder is gezegd, een sedumdak is makkelijk in het onderhoud. Wel is het belangrijk om de afvoer in de gaten te houden zodat deze niet vol komt te zitten. Eventueel onkruid moet ook verwijderd worden.

Om de plantjes van voldoende voeding te voorzien, moet je ze enkele keren per jaar voeden door middel van speciaal voer. Dit is bij specialisten te verkrijgen. Mocht er een lange periode van droogte zijn, dan is het nodig om de plantjes extra water te geven. Het is daarom vooral in de zomer van belang om ze goed in de gaten te houden.

 

Subsidie

Een sedumdak kopen neemt vaak een flinke hap uit je budget. Omdat een sedumdak om verschillende redenen milieuvriendelijk is, is het mogelijk om subsidies aan te vragen. Dit geldt vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Over het algemeen wordt er gesubsidieerd tot 50%. Dit is natuurlijk een flinke bijdrage.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een sedumdak? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende dakwerkers uit jouw regio. Een vakman zal jou ook de nodige info geven over subsidies en helpen bij het aanvragen ervan. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers