Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energiedak

Wil je minder afhankelijk zijn van je energieleverancier? En wil je ook nog de natuur een plezier doen? Overweeg dan een energiedak. Kort uitgelegd is dat een groendak met zonnepanelen. Zo kan je letterlijk en figuurlijk je dak vergroenen! In dit artikel lees je alles over de voordelen, de prijs, de plaatsing en de aandachtspunten.

Ga snel naar:
Voordelen energiedak
Energiedak kosten
Plaatsing energiedak
Belangrijke aandachtspunten
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een energiedak?

Een energiedak en een groendak zijn twee verschillende dingen, maar je kan ze wel perfect met elkaar combineren. Hieronder lees je hoe:

  • Energiedak: energiedaken zijn daken die stroom of warmte opwekken. Dat kan via zonnepanelen of zonnecollectoren met een zonneboiler.
  • Groendak: een groendak is een dak dat voorzien is van vegetatie die goed bestand is tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. Voorbeelden zijn grassen, kruiden, vetplanten, …

Energie- en groendaken versterken elkaar. Het groendak houdt de omgevingstemperatuur laag zodat de zonnepanelen optimaal werken. En door de aanwezigheid van de zonnepanelen stijgt de biodiversiteit, omdat plantjes zich zowel in de zon als de schaduw kunnen vestigen.

Wil jij graag een energiedak? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

energiedak voorbeeld

 

Voordelen energiedak

Zowel zonnepanelen als groendaken bieden je tal van voordelen. Maar wat zijn de voordelen van hun combinatie in een energiedak? Je vindt hieronder een opsomming van de belangrijkste pluspunten:

  • Lagere energiefactuur: door je zonnepanelen ben je minder afhankelijk van de schommelende prijzen van energieleveranciers. Je produceert namelijk zelf een deel van de stroom die je verbruikt.
  • Lagere uitstoot: duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot. Daarmee draag je bij aan een betere luchtkwaliteit en de strijd tegen klimaatverandering.
  • Hoger rendement: het groendak verlaagt de omgevingstemperatuur, waardoor de zonnepanelen beter renderen. Bovendien profiteer je ook van een langere levensduur van je panelen en je dakbedekking.
  • Stijgende waarde: ook wanneer je je woning ooit zou verkopen, levert de combinatie van een groendak met zonnepanelen nog wat op. Aangezien het je woning duurzamer maakt, stijgt de waarde van je huis en zou je deze voor een hogere prijs kunnen verkopen.
  • Biodiversiteit: door een zonnepanelen-installatie op een groendak te plaatsen ontstaat er een klein ecosysteem. Het zorgt voor een multicultuur aan planten en dieren en dat is goed voor de biodiversiteit.
  • Uitstraling: een groendak maken met zonnepanelen is niet alleen functioneel. Je zonnepanelen laten omringen door groen zorgt ook voor een natuurlijke en rustgevende uitstraling.

 

Energiedak kosten

De precieze prijs voor een energiedak is moeilijk te bepalen. Er zijn namelijk veel factoren om rekening mee te houden. Heb je al zonnepanelen of moet je ze nog plaatsen? Hoe groot is je dak? Welke soort groendakbedekking wil je, en is je dak gemakkelijk bereikbaar? Hieronder vind je enkele richtprijzen voor een groendak met een zonnepanelen-installatie:

Onderdeel energiedakPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Extensief groendak€ 45 à 100 per m²
Zonnepaneleninstallatie€ 4.500 à 12.500

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Als je op zoek bent naar een gericht prijsvoorstel voor jouw energiedak kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij verschillende experts in jouw buurt.

 

Druk de prijs van je energiedak met subsidies!

In Nederland bestaan er gemeentelijke subsidies voor groendaken, maar er zijn ook financiële voordelen voor zonnepanelen. Over deze panelen betaal je bovendien geen btw. Als je vragen hebt over subsidies voor energiedaken, kan je altijd terecht bij een professional. Die vind je via onze offerteservice. Start je aanvraag voor een energiedak!

 

energiedak groendak zonnepanelen

 

Plaatsing energiedak

Je kan een energiedak maken van een leeg dak, zonnepanelen plaatsen op een bestaand groendak of een groendak aanleggen rond een bestaande zonnepanelen-installatie. Als je enkel het groendak nog moet aanleggen, kan je er eventueel voor kiezen om het zelf te doen. Moet je echter nog zonnepanelen plaatsen? Dan is doe-het-zelven absoluut afgeraden. Een professional gaat op een leeg dak als volgt te werk:

 

  1. Dak controleren

    Een professional zal eerst het dak controleren. Het is namelijk belangrijk dat deze waterdicht is zodat er geen lekken ontstaan. Bovendien zijn het groendak en de zonnepanelen samen erg zwaar. De dakconstructie moet dus sterk genoeg zijn.

  2. Onderste lagen groendak aanleggen

    Als het dak is goedgekeurd, kan de expert beginnen met de onderste lagen van het groendak. Eerst legt die een wortelwerende folie om de dakbedekking te beschermen tegen wortelgroei. Daarna volgen een drainage- en substraatlaag.

  3. Zonnepanelen plaatsen

    Een groendak en zonnepanelen tegelijkertijd plaatsen is minder vanzelfsprekend. Doe je dit toch? Dan installeert de expert in deze stap de zonnepanelen. Je kan ook eerst de installatie plaatsen en daarna het groendak en de panelen installeren.

  4. Bovenste laag groendak aanleggen

    Als laatste brengt een professional de laatste lagen van het groendak aan. Je kan kiezen om sedummatten of sedumcassettes onder en/of rondom de panelen te plaatsen. Het is eerder aangeraden om sedummatten te plaatsen omdat je die op maat kan laten snijden.

Ben je op zoek naar een professional om jouw energiedak aan te leggen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Bij de plaatsing van een energiedak komt heel wat kijken. Schakel daarom altijd een professional in. Die houdt namelijk rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Vergunning: voor het aanleggen van een extensief groendak heb je meestal geen vergunning nodig. Leg je echter een groendak dat meer dan 200 kg per m² weegt? Dan kan dit wél een vereiste zijn.
  • Sterke constructie: een groendak en een zonnepanelen-installatie brengen samen heel wat gewicht met zich mee. Hou er rekening mee dat je dakconstructie hier sterk genoeg voor is.
  • Type groendak: ga je voor een intensief of extensief groendak? Kies je sedummatten of sedumcassettes? Een extensief groendak is aangeraden omdat dit geen schaduw werpt op je zonnepanelen. Daarnaast zijn sedummatten gemakkelijker omdat je ze op maat kan snijden.
  • Vereiste vermogen: een hoog vermogen is niet altijd beter. Het is belangrijk om het vermogen van je zonnepanelen af te stemmen op je eigen stroomverbruik. Als particulier heb je vaak helemaal geen hoge capaciteit nodig.
  • Hellingsgraad: op een plat dak moet je rekening houden met de ideale hellingsgraad van zonnepanelen. Die ligt tussen de 35 en 38%. Maar je groendak mag er niet afglijden, dus de helling mag niet te sterk zijn voor je extra maatregelen moet nemen.
  • Afvoer regenwater: hoewel de groendakbedekking een deel van het water absorbeert, staan de planten niet graag voortdurend onder water. Water bij de voet van je zonnepanelen kan ook rottende wortels veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het dak van een goede afvoer te voorzien.

 

Veelgestelde vragen over energiedaken

Een zonnepanelen-installatie en een groendak combineren tot een volwaardig energiedak is een hele onderneming. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Kan een hellend dak ook een energiedak worden?
    Een energiedak op een hellend dak is mogelijk, maar je zal wel extra maatregelen moeten nemen. Een plat dak is het meest geschikt voor een combinatie van een groendak met zonnepanelen, omdat je ze makkelijker in de ideale hoek kan leggen en je geen maatregelen hoeft te nemen tegen verschuiving.


  • Ik heb al zonnepanelen, kan ik nog steeds een groendak aanleggen?
    Dat kan zeker! Het handigste is om dan te werken met een groendaksysteem met losse lagen. Met sedummatten kan je gemakkelijk rond je zonnepanelen-installatie werken door ze op maat te snijden.


  • Hoeveel gewicht moet mijn dak kunnen dragen?
    Een sedumdak kan per vierkante meter tussen de 80 en 150 kg wegen. Daarnaast ligt het gewicht van een zonnepaneel op een platdaksysteem al snel rond de 25 kg per m². Als je er rekening mee houdt dat een groendak als een soort spons werkt en dus ook watergewicht opneemt, kan het totale gewicht makkelijk uitkomen op 130 kg per m².

 

TIP: laat je energiedak aanleggen door een professional!

De plaatsing van zonnepanelen is te complex om zelf te proberen. Een groendak kan je zelf plaatsen als je een ervaren doe-het-zelver bent. Toch heb je er baat bij om de klus te laten uitvoeren door een expert. Die heeft alle nodige ervaring. Bovendien kan je via onze offerteservice gemakkelijk alle kostenposten vergelijken.

Ben je op zoek naar een professional voor jouw energiedak? Vul dan het onderstaande offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere experts:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers