Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Sedumdak aanleggen

Sedum of vetplantjes als dakbedekking? Een sedumdak biedt een optimale bescherming in alle weersomstandigheden: koude, regen, droogte … Sedum is bovendien een duurzaam materiaal en gaat 2 tot 3 keer langer mee dan een ‘klassieke’ dakbedekking. Een sedumdak aanleggen, hoe doe je dat? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar: prijzenopbouwaandachtspunten

 

Soorten groendaken

Een sedumdak is een type groendak. Je kan groendaken opsplitsen in 3 grote groepen. We lijsten ze voor je op.

  1. Extensieve groendaken: bestaan uit mossen, vetplanten en kruiden. Ze vragen doorgaans weinig onderhoud. Tot deze groep behoren sedumdaken.
  2. Intensieve groendaken: bestaan uit grassen, kruiden, struiken en bomen. Ze vragen meer onderhoud en een dak met een stevige draagstructuur. Ze worden ook wel daktuinen genoemd.
  3. Semi-intensieve groendaken: bevatten lage en hoge beplanting. Ze hebben dezelfde opbouw dan extensieve groendaken, maar bevatten een dikkere substraat- of opbouwlaag.

 

Sedumdak prijs

Een sedum dak aanleggen kost je gemiddeld 45 tot 100 euro per vierkante meter, inclusief btw en montage. Een daktuin met bomen, struiken, kruiden en gras kost je gemiddeld tussen 120 en 200 euro per vierkante meter, btw en montage inbegrepen.

Al kan de prijs in beide gevallen nog voordeliger uitvallen. Zo daalt de kostprijs evenredig met een toename van de oppervlakte. Concreet betekent dat: hoe groter je groendak, hoe gunstiger de prijs per vierkante meter. Ontvang je graag prijzen op maat van jouw situatie? Vraag vrijblijvende offertes via onze offertedienst.

 

Hoe sedumdak aanleggen?

Je kan het sedum of de vetplantjes op verschillende manieren op je dak plaatsen:

 

1. Met sedumstekken, sedumpluggen of sedummatten

sedummatten

De basisopbouw voor elk van deze 3 beplantingsopties is dezelfde. Een wortelvaste folie vormt de onderlaag. Daar bovenop komt een drainagemat die zorgt voor de afwatering naar de afvoeren. Tot slot het substraat waarop je het sedum kan aanplanten. Deze laag bestaat vaak uit lava, bims, geëxpandeerde klei, groencompost en tuinturf.

  1. Sedumstekken of sedumscheuten: afgeknipte sedumtakjes die bovenop het substraat gestrooid worden, gemiddeld 250 gram per vierkante meter. Een relatief goedkope en snelle aanplantingsoptie. Het duurt 2 tot 3 jaar voor je mag spreken van een volgroeid groendak.
  2. Sedumpluggen: miniatuur sedumplanten met een kleine wortelkluit die je één per één in de substraatlaag plant. Gemiddeld 25 pluggen per vierkante meter. Het duurt 2 jaar vooraleer je een volgroeid dak hebt.
  3. Sedummatten: volgroeide vetplantjes die in repen op kokosmatten gekweekt worden. Je beschikt onmiddellijk over een volgroeid sedumdak.

Extra info, advies en prijzen op maat nodig? Stel je vraag via onze offertedienst.

 

2. Met sedumcassettes

sedumdak aanleggen

Een andere mogelijkheid is het sedumdak aanleggen met sedumcassettes. Voor deze laatste methode is geen onderbouw nodig. Alle onderdelen zitten al vervat in de cassettes. Zo bestaan de cassettes of kunststof bakjes uit een drainerende laag, een filterende laag, een substraatlaag en de uiteindelijke vegetatielaag. Deze beplantingsoptie of -opbouw laat niet echt maatwerk toe. Je vindt de sedumcassettes alleen in vaste maten. Door stroken keien te voorzien kan je ze wel optimaal in elkaar laten passen. Ook beschik je best over een stevige dakrand. Zodat de cassettes niet kunnen wegschuiven.

Extra info, advies en prijzen op maat nodig? Stel je vraag via onze offertedienst.

 

Waarop letten bij sedumdakbedekking?

Kleine details maken vaak het verschil. Dat geldt zeker ook als je een sedumdak aanlegt. Tijdens de opbouw hou je best rekening met de volgende zaken:

  1. Afvoeren: met lijm, een gaas, profielen en keien bescherm je de afvoeren en zorg je ervoor dat overtollig water vlot weggeraakt.
  2. Dakranden: beschik je niet over dakranden? Voorzie dan metalen profielen aan de uiteinden. Zo voorkom je dat de opbouwlagen en de sedumplantjes zomaar kunnen wegschuiven.
  3. Hellingsgraad: je kan een sedumdak aanleggen op zowel een (bestaand) plat als schuin dak met een hellingsgraad van 35 à 40°. Op heel licht hellende daken werk je best met sedummatten. Terwijl je bij een sterkere hellingsgraad dan 40° beter sedumcassettes gebruikt en een stevige dakrand voorziet.

Of wil je graag een pad voorzien? Dan kan je op de drainagemat een honingraadprofiel leggen en dat laten bedekken met keien en omkaderen met kunststoffen profielen. Wil je na verloop van tijd nog extra beplanting aanbrengen? Ook dat is mogelijk. Je let dan best op de grootte en de groeisnelheid van de nieuwe planten. Zo kunnen de al aanwezige planten zich optimaal verder ontwikkelen.

 

Zelf aanleggen of laten doen?

Afhankelijk van het type en de oppervlakte van je dak kan je je sedumdak zelf aanleggen. Toch klop je best aan bij een ervaren en professionele vakman. Naast zijn ervaring beschikt hij over de nodige kennis om je te informeren en te adviseren over de opbouw, beplantingsopties en eventuele toevoegingen aan je dakstructuur.

Daarnaast verzekert hij je van een kwalitatief eindresultaat, vaak voor een voordeligere prijs dan wanneer je de klus zelf uitvoert. Benieuwd naar advies en mogelijke prijzen voor jouw project? Vergelijk verschillende voorstellen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor een sedumdak / groendak ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werkzaamheden. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 specialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers